Egyre több az 5 év alatti koronavírusos gyerek

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 9.

Katasztrófa

Magyarországon jelenleg csak az 5 évnél idősebb gyerekeknek adható koronavírus elleni oltás.

Egyre több Magyarországon a koronavírusos beteg, akik között meglepően sok a gyerek, különösen az öt év alatti írjaNépszava egy csepeli háziorvos tapasztalatai alapján, akinek elmondása szerint naponta 2-3 új covidos betege is van.

A jelenleg terjedő variáns legjellemzőbb tünetei a gyerekeknél a magas láz, orrfolyás és rossz közérzet, de mindez néhány nap alatt lezajlik. Póta György házi gyerekorvos a lapnak azt mondta, sajnos a gyerekek átoltottsága alacsony, csupán az olthatóak ötöde kapott eddig vakcinát. De Magyarországon egyébként is egyelőre csak az öt évnél idősebb gyerekeknek adható koronavírus elleni oltás.

Az 5 és 11 év közötti gyerekek harmadik, emlékeztető oltása pedig Magyarországon egyelőre még szóba sem került az NNK hivatalos ajánlása szerint. Ahogy egyelőre arra sincs lehetőség, hogy a hat hónapnál idősebb, de öt éven aluli gyerekek oltást kaphassanak a fertőzés ellen, mint az Egyesült Államokban, ahol az öt éven felüliek már a booster oltásukat is megkaphatják.

Póta György lapunknak adott korábbi interjújában, mikor még csak épphogy elkezdták oltani a gyerekeket is, elmondta, csak a klinikai vizsgálatoktól és az engedélyezésektől függ, mikor melyik korcsoport oltható. "Két dolgot kell vizsgálni egy oltóanyagnál: azt kell megnézni, hogy az adott korosztályban hatékony-e, tehát kivált-e olyan immunválaszt, amely védetté teszi a szervezetet, és azt, hogy biztonságos-e, nem okoz-e olyan mellékhatásokat, olyan szövődményeket, bajokat, problémákat, amelyek miatt olyan mértékű a rizikó a megbetegedéshez képest, hogy indokolatlan azt bevállalni."

(Népszava)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk