Engedélyezte a Sinopharm vakcináját a WHO

  • narancs.hu
  • 2021. május 7.

Katasztrófa

A világszervezet szakértői szerint a kínai oltóanyag biztosan hatásos a 18 és 59 év közötti felnőtteknél.

Engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai Sinopharm oltóanyagot a 18 év felettiek védőoltására – jelentette be Tedrosz Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. A hvg.hu írása szerint ez a veszélyhelyzeti engedély azt jelenti, hogy a szakértői munkacsoport vizsgálata alapján ez az oltóanyag hatékony és biztonságos, ajánlott, két dózisban.

Ez azért fontos esemény, mert a WHO a koronavírus-járványban az egyenlő vakcinaelosztásért dolgozik, szeretné elérni, hogy a  verseny közepette a szegényebb országok is hozzájuthassanak az oltóanyagokhoz. Ez a célja a COVAX nevű kezdeményezésnek, amelyben csak a WHO által engedélyezett vakcinákat lehet szétosztani. Ez azért fontos szempont, mert például az Európai Unióban és az Egyesült Államokban működnek megbízható saját gyógyszerügynökségek, ez más országokban nem föltétlenül jellemző.

Eddig öt oltóanyag kapta meg a WHO engedélyét: a Pfizeré, az AstraZenecáé, a CoviShieldé,  amely az AstraZeneca indiai változata, a Johnson&Johnsoné és a Modernáé. A Sinopharm a hatodik a sorban.

Tedrosz Gebrejeszusz korábban többször szóvá tette, hogy a gazdagabb országok magas áron felvásárolják a vakcinákat, így áprilisban  az összes legyártott oltóanyagnak csak 0,3 százaléka jutott a szegény országokba. 

Mivel a WHO nem számít hatóságnak, az általa kiadott engedély sem kötelez egyetlen országot sem arra, hogy alkalmazza az adott oltóanyagot.

A WHO úgy foglalt állást, hogy szakértői meggyőződtek arról, hogy

a kínai vakcina két dózisa elég hatásos a koronavírus megelőzésére a 18 és 59 év közöttieknél, de arra nem volt elég bizonyíték, hogy felelősséggel állítsák, a 60 év felettieket is megfelelően védi.

A lehetséges mellékhatásokkal kapcsolatban sem volt elég információ. Ennek azért  van jelentősége, mert Müller Cecília országos tiszti főorvos korábban azt mondta, várják ezzel kapcsolatban a WHO döntését.

Korábbi magyar vizsgálati eredmények szerint a hatvan év alatti felnőttek körében a Sinopharm hatékonysága 79 százalékos, az idősebbek védettségének mértékét azonban a vizsgálatok hiánya miatt nem lehetett megbecsülni. Ettől függetlenül Magyarországon több mint félmillió 60 év feletti ember kapott kínai oltóanyagot.

 

Figyelmébe ajánljuk