Az Európai Gyógyszerügynökség szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződés és az AstraZeneca-vakcina között

  • narancs.hu
  • 2021. április 7.

Katasztrófa

De nagyon ritkán fordul elő. És továbbra is megéri oltani vele.

Pár hete egy előzetes vizsgálat nyomán jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség, hogy továbbra is biztonságosnak ítéli az AstraZeneca vakcináját, múlt héten pedig azt közölte, hogy továbbra sem találtak kockázati tényezőt az oltóanyagnál. Ám e hét kedden egy EMA-tisztségviselő arról nyilatkozott, hogy összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között.

A szervezet szerdán újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette a brit-svéd oltóanyaggal kapcsolatos vizsgálatának újabb eredményeit. Az ügynökség közlése szerint

nagyon ritka mellékhatásként előfordulhat vérrögképződés és alacsony vérlemezkeszám az AstraZeneca oltásánál, így ezt fel kell tüntetni a mellékhatások között

olvasható az EMA közleményében.

Az Európai Gyógyszerügynökség arra emlékeztet, hogy tartsák észben ennek lehetőségét. Bár az eddigi esetek döntően 60 év alatti nőknél jelentkeztek, az EMA a rendelkezésre álló adatok alapján nem talált külön kockázati tényezőt. Az EMA vizsgálóbizottsága 86 trombózisos esetet tanulmányozott, melyek mindegyike az Európai Gazdasági Térségben és az Egyesült Királyságban fordult elő, ahol eddig összesen 25 millióan kapták meg a vakcinát.

A szervezet kiemelte, hogy ha egy beoltott a vérrögökre, illetve alacsony vérlemezkeszámra utaló tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz. (Utóbbi esetén ilyen lehet például a bőr- és nyálkahártyavérzés, apró tűszúrásszerű vörös pontok megjelenése az alsó végtagokon, véres széklet és vizelet. Az agyi vérrögképződés jele többek között az erős fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, láz.) De hozzátették, a vakcinának továbbra is több az előnye, mint a hátránya.

Figyelmébe ajánljuk