Halálos Marburg-vírus ütötte fel a fejét Ghánában, 2 ember meghalt, 98 karanténban van

  • narancs.hu
  • 2022. július 18.

Katasztrófa

A Marburg-vírus fertőzősére egyelőre nem áll rendelkezésre semmilyen kezelési mód.

Ghána megerősített két olyan esetet, amelyek során a Marburg-vírus okozott megbetegedést. A kórokozó erősen fertőző, és ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az ebola. A betegektől vett mintákról a hónap elején derült ki, hogy pozitívak, most pedig egy szenegáli laboratórium is megerősítette az eredményt.

BBC beszámolója szerint nemrég mindkét beteg meghalt az ország déli régiójában, az Ashantiban lévő kórházban.

Az ország egészségügyi tisztviselői szerint a kontaktkutatás eredményeként jelenleg 98 ember van karanténban.

A Marburg-vírus fertőzősére egyelőre nem áll rendelkezésre semmilyen kezelési mód. A szakemberek szerint a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a konkrét tünetek kezelése javíthatja a betegek túlélési esélyeit. A vírus a gyümölcsdenevérekről juthatott emberekig, akik aztán testnedveken keresztül adják tovább.

A fertőzés súlyos, gyakran vérzéssel járó betegség, amelynek tünetei között megtalálható a fejfájás, a láz, az izomfájdalom, a páciens pedig vérezhet és vért hányhat.

A szakemberek figyelmeztetnek: a régióban mindenki tartsa magát távol a barlangoktól, a húst pedig minden esetben jó alaposan főzzék meg.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint korábban Angolában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában, Dél-Afrikában és Ugandában is volt már kisebb járvány, amit a Marburg-vírus okozott. A világ legelső ilyen járványa azonban Németországban volt 1967-ben, akkor hét ember halt meg. A vírus több mint 200 ember halálát okozta Angolában 2005-ben, ami az eddigi leghalálosabb Marburg-járvány volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk