Kevés melegebb szeptember volt az ideinél a modern meteorológiai mérés óta

  • narancs.hu
  • 2017. október 18.

Katasztrófa

Ez volt az elmúlt 137 év negyedik legmelegebb szeptembere, közölték a NASA tudósai.

Erre mondaná azt Donald Trump, hogy napersze, tehá volt három melegebb szeptember, azok biztos tök régen voltak már, csak a média azt elhallgatja, a tudomány meg csak tüzeli a pánikkeltőket.

No, de a NASA, egészen pontosan a Goddard Institute for Space Studies (GISS) nevű alegysége tudósai sem ma jöttek le a felvődőről, így a következő mondatban azt is közölték sietve, hogy mikor volt ez a három szeptember.

Nem fogják kitalálni: 2016-ban, 2015-ben és 2014-ben. Durván 0,8 fokkal magasabb szeptemberi átlaghőmérsékletekről beszélhetünk az 1951 és 1980 közötti harminc év szeptembereihez viszonyítva.

A kép az izraeli Midburn Fesztiválon készült

A kép az izraeli Midburn Fesztiválon készült

Fotó: MTI

A GISS folyamatosan monitorozza a havi hőmérsékeletet a Földön, 6300 meteorológiai állomás adatait összesítve. A modern adatrögzítést a GISS 1880-tól számolja, a korábbi adatokból nem lehet megalapozott következtetéseket levonni a bolygó hőmérsékletére nézve.

(NASA)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.