Koronavírus: hat beteg meghalt, 531 új hazai fertőzöttet találtak

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 24.

Katasztrófa

Napok óta fokozatosan emelkedik az új, regisztrált megbetegedések és a kórházban kezelt esetek száma is.

Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 30151 főre emelkedett- tájékoztatott péntek reggel a járványadatokat közlő kormányzati portál.

 

531 új fertőzöttet igazoltak; ezzel 8133-ra emelkedett az aktív esetek száma is. a járvány kezdete óta összesen 820078 fertőzöttet azonosítottak hivatalosan, ám a valós adat ennek akár három-négyszerese is lehet, hiszen sokan kontaktszemélyként, regisztráció nélkül gyógyultak fel a fertőzésből.

Az új esetek száma szeptember 22-én váratlanul megugrott (21-én még 289, másnap már 501 megbetegedést jelentettek) azóta pedig lassan, de fokozatosan növekedik.

A Telex összesítése szerint az aktuális napi adatot 14345 teszt alapján közölték, ami 3,7 százalékos pozitivitást jelent. Ez már kezdi megközelíteni a WHO által meghatározott 5 százalékos határértéket, mely felett egy járvány lényegében már kontrollálhatatlanul terjed.

Jelenleg 438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

 A beoltottak száma 5873523, közülük 5615273 fő már a második oltását is megkapta, 691 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Ez 4 264 új első oltottat, 14 848 második oltást felvevő személyt jelent, míg a harmadik, „emlékeztető oltást” 24 ezren kapták meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli, közrádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy a vírus ellen csak az oltás segít, és az oltatlanok súlyos betegség kockázatának vannak kitéve, ezért fontos, hogy ők is éljenek az oltás lehetőségével.

A miniszterelnök ezzel lényegében letagadta a maszkviselés megelőzésben betöltött szerepét és azt is, hogy a járványhelyzet idején a korlátozások és a távolságtartás is csökkenti a megbetegedések esélyét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk