Müller Cecília: A vírus dél-afrikai variánsa is megérkezett

  • narancs.hu
  • 2021. február 26.

Katasztrófa

Megkezdődött az utazási szabályok szigorításának előkészítése is.

„Sajnos a tegnapi napon egy dél-afrikai vírus-mutánst sikerült kimutatnunk. A Neumann Diagnosztikai laboratórium mutatta ki ezt a vírust és elküldte a Nemzeti Népegészségügyi Köztpontba megerősítő vizsgálatra” – jelentett be Müller Cecília pénteken, az operatív törzs sajótájékoztatóján.

Müller a dél-afrikai vírus-mutánsról elmondta: „Tudjuk jól, hogy a barzil és dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, hiszen ellenállóbbak, az antitestjeink nehezebben tudnak megküzdeni vele. Előfordulhat, hogy korábban megbetegedett személy ezzel a vírusvariánssal újra tud fertőződni."

A vírust kimutató Neumann Labs is sajtóközleményt adott ki, ebben azt írják, Magyarországon a dél-afrikai mutánssal fertőzött eddig egyetlen mintát a Neumann Labs-ben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett új PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait. A vizsgálat eredményeit pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utóbbi hetekben a Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratóriumban elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét – és az elmúlt napokban már az esetek 90%-át! – a brit mutáns okozta, dél-afrikai vagy brazil variánst nem találtak. Egészen mostanáig. Bár a dél-afrikai mutánst csak egy mintában mutatták ki, hozzáteszik, hogy ez feltehetőleg azt jelenti, hogy már ez a mutáció is több embert megfertőzött hazánkban.

Hozzátette, hogy az adatok exponenciálisan növekednek, nagy valószínűleg a mutáns vírusok szerepe miatt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy most nagyon szigorúan tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat.

Müller kiemelte, hogy rendkívül nagy az egészségügyi intézmények leterheltsége is. Felhívta a figyelmet arra, hogy épp ezért, akinek felajánlák már az oltást, oltassa is be magát, mert már az első oltás is 50-75%-os védelmet nyújt.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pedig azt jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára.

Figyelmébe ajánljuk