Müller Cecília: Borzasztó messze vagyunk a nyájimmunitástól

  • narancs.hu
  • 2021. január 22.

Katasztrófa

Az Operatív Törzs is beszámolt az orosz vakcinaszerződésről, de konkrét számokat még mindig nem mondtak.

Az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília közölte az aktuális koronavírus adatokat.

Elmondta, hogy az oltási tervben a magas kockázati státuszúakat tervezik előnyben részesíteni. A beoltottak száma szépen növekszik. Arra kéri az egészségügyi dolgozókat, akik eddig esetleg még nem tudták maguknak beadatni az oltást, ők is tegyék meg.

Hozzátette, hogy a második oltás után 7-10 nap után alakul ki a teljes védettség a beoltottaknál. Ennek ellenére a már beoltott személyekre is vonatkozik a maszkviselés és a rendelkezések, mert ők még csak nagyon kis részét képzik a lakosságnak.

Elmondta, hogy a szennyvízben mért minták még mindig kedvező eredményeket mutatnak. Jellemzően stagnálnak ezek az adatok, csak néhány városban emelkednek: Győrben, Pécsett és Szombathelyen.

Hangsúlyozza, hogy kizárólag az oltás jelent igazi megoldást. A mai napon azonban borzasztó messze vagyunk a nyájimmunitás elérésétől.

A mutációkról Müller elmondta, hogy a kis mértékű mutáció még nem befolyásolja az oltások hatékonyságát. Az NNK vírusreferencia laboratóriuma folyamatosan figyelemmel kíséri a vírusmutációk megjelenését is, illetve virológusok folyamatosan vizsgálják ezeket, jelenleg a brit változatot, így a magyar vakcinafejlesztési folyamatokban ezeket a mutációkról szóló adatokat már fel tudják használni.

Müller beszámolt Szijjártó tárgyalásáról és a szerződéskötésről is. Hatékony vakcinához tudunk így hozzájutni, mondta el. Kifejtette, hogy a Szputnyik V egy vektorvakcina, amelyben egy ártalmatlan, szaporodásra nem képes vírussal viszik be a szervezetbe, ezzel elérik, hogy a szervezet elkezdjen ellenanyagot termeni. Szintén két oltásból áll, 21 nap különbséggel kell beadni: az elsőben az 5-ös típusú adenovakcinával, a másodikban a 26-os adenovakcinával dolgoznak.

Müller nagy örömmel beszélt arról, hogy Angela Merkel is bejelentette, hogy támogatja az orosz vakcina EU-s engedélyeztetését.

 

Figyelmébe ajánljuk