Németország is támogatja a Szputnyik V vakcina engedélyezését

  • narancs.hu
  • 2021. január 21.

Katasztrófa

Angela Merkel német kancellár beszélt erről csütörtökön Berlinben.

A német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése után tartott rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a világjárvány közepette a „pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések” mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre.

A német kormány ennek értelmében a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására.

„Ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk” – fogalmazott Angela Merkel.

Ahogy azt korábban megírtuk, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor vizsgálata alapján 100 százalékos a második orosz vakcina, a novoszibirszki Vektor virológiai és biotechnológiai kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona immunológiai hatékonysága az új koronavírusos fertőzéssel szemben a klinikai tesztek alapján.

Arról is beszámoltunk korábban, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még december 28-án a Facebook-oldalán számolt be 6000 ampullányi orosz vakcina Magyarországra érkezéséről. A miniszter azt is hozzátette, hogy Magyarország a világ összes, sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésénél ott van, mindent megtesz, hogy „akár Nyugaton, akár Keleten” hoznak létre hatékony oltóanyagot, azt – a magyar szakemberek döntése alapján – a leggyorsabban Magyarországra hozzák.

Figyelmébe ajánljuk