Oltási vagy gyógyultsági igazolás, vagy negatív teszt kell Horvátországban az egészségügyi dolgozóknak

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 22.

Katasztrófa

Október elejétől, a szociális ellátásban szintén.

Október elejétől minden egészségügyben és szociális ellátásban dolgozónak rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel a munkavégzéshez – írta szerdai közleményében Vili Beros horvát egészségügyi miniszter.

"Alapvető célunk és jogi kötelezettségünk, hogy a lehető leghatékonyabb módon megakadályozzuk a vírus betörését az egészségügyi- és szociális ellátó rendszerbe" – mondta, hozzátéve, hogy ezzel védeni akarnak mindenkit, nem pedig büntetni.

Kiemelte,

tiszteletben tartják mindenki választását, ezért az alkalmazottak eldönthetik, beoltatják-e magukat vagy háromnaponta koronavírus-tesztet végeztetnek el.

Azok, akik megtagadják a tesztelést, elsősorban saját maguknak okoznak problémát, de a rendszernek is, amelyben dolgoznak – hangsúlyozta.

"A munkafelvétel lehetetlenné válásával gondot okoznak az intézménynek, amelynek meg kell oldania a helyettesítést, az igazolatlan távolmaradással pedig saját magukat fosztják meg a juttatásoktól" – mutatott rá a miniszter, és egyben reményét fejezte ki, hogy ilyen eset nem lesz.

Mint ismert, Magyarországon "a koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében" az egészségügyi dolgozóknak már kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele. Az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak. A még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-ig kellett felvenni az oltás első dózisát. Ezután elvileg az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást, és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét.

Kedden 1812 új esetet azonosítottak Horvátországban; a vírus okozta betegségben 13-an haltak meg, közülük senki nem volt beoltva. Kórházban 706 beteget ápolnak, 87-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 789 718-an kaptak védőoltást - a jogosultak 44, a felnőtt lakosság 53 százaléka -, közülük 1 677 846-an már a második adagot is felvették.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk