Oroszi Beatrix: A korlátozások feloldása lassíthatja a járvány lecsengését

  • narancs.hu
  • 2021. április 12.

Katasztrófa

Az ITM-nek tanácsokat adó epidemiológus szerint az emberi viselkedés az egyik legfontosabb tényező a járványkezelésben.

"Túl vagyunk a csúcson, de csak óvatos optimizmussal tekinthetünk az adatokra" – nyilatkozta a Népszavának adott interjúban Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja.

"A járványügyi fordulat körülbelül két és fél héttel a március 8-i intézkedéseket követően állt be. Jelen pillanatban a harmadik járványhullám csúcsához képest mintegy 40 százalékkal csökkent az átlagos napi regisztrált esetszám, ami mindenképpen pozitívum. Ez azonban még mindig veszélyes zónának minősül: nagyságrendileg a második járványhullám csúcsának megfelelő értéknél járunk. Fontos, hogy a csökkenés üteme továbbra is ilyen gyors maradjon, hogy hamar elhagyhassuk a veszélyes zónát."

Oroszi legfőbb állításai szerint 

  • a tesztek körülbelül húsz százalékos aránya még mindig pozitív. Az lenne a jó, ha a pozitivitási arány legfeljebb 5 százalékos, "mert az azt jelentené, hogy a járványt kontroll alatt tartjuk".
  • "A pozitív tesztek arányának értékelése azért is fontos, mert így lehet megítélni, hogy az azonosított napi új esetek számának csökkenése esetleg csak a kevesebb elvégzett tesztnek tudható-e be. Ha így lenne, akkor a pozitivitási arány növekedne."
  • Az új esetek számát tekintve túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán. Ezt támasztja alá az is, hogy a kórházban kezeltek, valamint a lélegeztetett betegek száma is mintegy hatodával csökkent a csúcshoz képest.
  • Ha minden fontos körülmény változatlan marad, akkor a legvalószínűbb forgatókönyv szerint lecsengés következik.
  • Melyek ezek a körülmények? Például ha az intézkedések szigorúsága nem változik rövid időn belül lényegesen, ha az emberek betartják a maszkhasználatra, a távolságtartásra, kézhigiénére vonatkozó kéréseket, ha nem jön egy újabb vírusvariáns.
  • Az egyik legfontosabb tényező az emberek viselkedése. Ha a szabálykövetésük jelentősen romlik, akkor nagyon sokan kerülhetnek még súlyos állapotba, de ha egy darabig mindenki, még az oltottak is, viselik a maszkot, tartják a fizikai távolságot, akkor gyorsabban, kevesebb áldozat árán lehet vége a járványcsúcsnak.
  • Egy másik nagy bizonytalanságot jelentő tényező maga a nyitás és az ezzel járó kontaktusnövekedés. Ha csak tíz százalékkal emelkedik a kontaktusok száma, akkor két hét helyett máris négy hét kell az esetszám feleződéséhez.
  • De ha fokozatosan és lassan nyitunk, akkor nagy valószínűséggel ez már nem fog egy negyedik járványhullámot elindítani, mert időközben az átoltottság is folyamatosan növekszik.
  • Az lenne a jó gyakorlat, ha az eddigi szigorú intézkedésekből lépésenként mindig csak egyet-egyet vennénk vissza, az összes többit fönntartanánk. És közben folyamatosan nőne az átoltottság.
  • Ha elég fegyelmezettek leszünk április-május folyamán, és az oltottak száma is kellően magas, akkor nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig.

Az epidemiológus azt mondta, míg valamennyi pedagógus meg nem kapja a második oltását és azt követően nem telik el még további két hét,

a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni és távolságot kellene tartani.

Még akkor is, ha maszkban tanítani nem feltétlenül könnyű, de nem is lehetetlen.

A járványügyi szakértő úgy látja, "a vírussal szembeni versenyelőnyünk a tömeges oltásokkal nagyon sokat nőtt. Még ha jönnek is új variánsok, ezek a védőoltások már képesek lesznek legalább a súlyos megbetegedések jelentős részét kivédeni. Az új technológiák segítségével könnyű lesz variánskövető, akár többkomponensű vakcinákat gyorsan kifejleszteni."

(Népszava)

Figyelmébe ajánljuk