Romániában péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca vakcináját

  • narancs.hu
  • 2021. április 13.

Katasztrófa

Szlovéniában pedig ezentúl nem csak a 60-64 éves korosztály kaphatja az AstraZeneca-vakcinát.

Romániában péntektől előjegyzés nélkül is megkaphatja bárki az AstraZeneca gyógyszeripari cég Vaxvevriára keresztelt vakcináját, amennyiben az illető oltóközpontban vannak szabad helyek, és senki sincs a várólistán.

Ezt keddi sajtóértekezletén jelentette be Valeriu Gheorghita katonaorvos, a koronavírus elleni oltáskampány koordinátora. Hozzátette: Romániában a jelenleg működő 1062 oltóközpontban elvileg 115 ezer vakcinát lehetne beadni naponta, de eddig legfeljebb 65 ezer embert sikerült beoltani 24 óra alatt.

Romániában nem függesztették fel az immunizációt az AstraZeneca oltóanyagával, de az esetleges vérrögképződéses mellékhatásokról szóló hírek még jobban megingatták a lakosság bizalmát a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinában. Romániában mintegy 300 ezren visszamondták az AstraZeneca oltás-előjegyzésüket, amely korábban sem volt túl népszerű Romániában, tekintettel arra, hogy egyrészt maga a gyártó - a másik két oltóanyagnál - szerényebb hatékonyságot ígért, másrészt magasabb arányban regisztráltak mellékhatásokat. Míg a Pfizernél a beadott oltások 0,28, illetve a Moderna 0,4 százalékánál, addig az AstraZeneca esetében a beadott oltások 1,3 százalékánál jegyeztek fel kisebb-nagyobb panaszokat a beoltottak részéről.

Romániában eddig 410 ezer dózist használtak fel az AstraZeneca oltóanyagából, és 910 ezer adag van készleten, kedden pedig újabb 57 ezer érkezett. Az országban február 15-e óta használják az AstraZeneca oltóanyagát, és mivel az emlékeztető dózist nyolc héttel később adják be, hétfőn kezdődött az AstraZeneca első adagjável beoltott 400 ezer ember beoltása a második dózissal.

Közben Szlovéniában eltörölték azt a korlátozást, hogy csak a 60-64 éves korosztály kaphatja meg a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát, amellyel ezentúl minden, 18. életévét betöltött felnőttet beolthatnak - jelentette a helyi sajtó kedden a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleményére hivatkozva.

Alojz Ihan, a kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának tagja a POP TV-nek nyilatkozva elmondta: a döntést a szakbizottság javaslatára, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásainak figyelembevételével hozták meg.

 

Figyelmébe ajánljuk