Szijjártó megállapodott az oroszokkal a vakcináról

  • narancs.hu
  • 2021. január 22.

Katasztrófa

A "nagy mennyiségű" orosz vakcinát három ütemben vásárolják.

Szijjártó Péter ma tárgyalt az orosz egészségügyi minisztériummal a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina beszerzéséről, ezt már Orbán Viktor is hangsúlyozta reggeli rádióiterjújában, ahogy a koronavírus adatokról szóló mai friss közlemény is.

A tárgyalások eredményéről szóló rendkívüli bejelentését Szijjártó a Facebook-oldalán tette meg, itt közvetítették ugyanis az orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó közös sajtótájékoztatóját.

Az orosz egészségügyi miniszter elmondta, hogy nagyon sikeres találkozón vettek részt.

Szijjártó arról beszélt, hogy a világjárvány súlyos egészségügyi kihívást jelent az egész világ számára, Magyarország és Oroszország számára is, és a sikeres védekezés kulcsa az oltás. 

Elmondta, hogy a magyar szakemberek szoros kapcsolatot és együttműködést tarthattak fenn az orosz szakemberekkel, megvizsgálták az orosz gyártási helyszínt is, és

vészhelyzeti használati engedélyt adtak az orosz vakcinának, a Szputnyik V-nek.

 

Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása - tette hozzá. Az oltóanyagok lassú érkezése miatt ez csak úgy lehetséges, hogy új forrásból vásárolunk biztonságos és hatékony vakcinát.

Megegyeztünk a mai napon, hogy Magyarország Oroszországból három ütemben tud oltóanyagot vásárolni.

A szerződést már mindkét fél aláírta. A szerződés részleteiről és adatairól a mai nap folyamán bővebb információt adnak - mondta Szijjártó.

Azzal zárta gondolatait, hogy fontos nap ez a mai a magyar-orosz kapcsolatok és a járványügyi védekezés szempontjából is.

 

 

Figyelmébe ajánljuk