Szijjártó pénteken már szerződne az orosz vakcina beszerzéséről

  • narancs.hu
  • 2021. január 19.

Katasztrófa

Jelenleg az orosz vakcina gyártását vizsgálják az OGYÉI emberei Moszkvában. 

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon közzétett videójában beszélt arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei jelenleg Oroszországban vizsgálják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina gyártását. 

Szijjártó azt mondta, Kínában már lefolytatták a helyszíni vizsgálatot a szakemberek a kormány által megvenni kívánt kínai vakcina gyártását, és "pozitívan nyilatkoztak a helyszíni vizsgálatról", most pedig már Moszkvában vannak az OGYÉI szakemberei, ahol megnézik a Moszkvától 120-130 kilométerre lévő gyárat, ahol előállítják az oltásokat, és elmennek abba az intézetbe is, ahol az oltások hatósági engedélyezése zajlik. 

Szijjártó elmondása szerint erre csütörtökön kerül sor, ezután pedig a szakemberek dönteni is fognak arról, hogy engedélyezik-e a Szputnyik V magyarországi alkalmazását.  

Hozzátette azt is, hogy ő pénteken Moszkvába utazik, ahol a vakcinabeszerzésről is fog tárgyalni, és reméli, hogy "addigra valami kézzelfogható eredményt is fogunk tudni produkálni". Hangsúlyozta, hogy csak akkor fog tudni megállapodni és szerződést kötni, ha az OGYÉI megadja az engedélyt. 

Korábban már írtunk arról, hogy a kormány komoly nyomás alá helyezi az OGYÉI-t a kínai és orosz vakcina engedélyeztetésével kapcsolatban, múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rádióinterjújában kérte arra a hatóságot, hogy mielőbb döntsön a kínai vakcina engedélyeztetéséről.   

 

Figyelmébe ajánljuk