Szlávik szerint felesleges különbséget tenni a vakcinák között

  • narancs.hu
  • 2021. január 18.

Katasztrófa

Mert úgy tartja valószínűleg az összes oltóanyag ugyanazt tudja.

Most épp a Metropolnak nyilatkozott Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, aki szerint felesleges különbséget tenni a Pfizer, a Moderna, Oxford-AstraZeneca, a kínai és az orosz vakcina között, ugyanis mindegyik ugyanazt tudja: nagy valószínűséggel megvéd a koronavírustól, ami a korlátozások nélküli, szabad élet kulcsa.

Szlávik hangsúlyozta, eddig egyik vakcina sem járt több szövődménnyel, mint a korábbiak: “Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 120 ezerből egy súlyos allergiás reakciót sem észleltek. Az eddigi leggyakoribb tünet, amit itthon jelentettek, az az izomfájdalom volt, de az is elmúlt 24 órán belül.”

Szlávik eloszlatott pár tévhitet is: szerinte szó sincs róla, hogy meddőséget okozna a védőoltás, az immunrendszer legyengítése is csak “hangzatos oltásellenes szlogen”.

Az infektológus szerint az oltóanyagok nem készültek el túl gyorsan, ugyanis minden protokolláris fázison végigment a vakcina, a gyors fejlesztés a rengeteg ráköltött pénznek és energiának köszönhető.

(Metropol)

Figyelmébe ajánljuk