Tíznapos tömeges oltókampányt kezd a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. április 21.

Katasztrófa

Minden 45 év felettit oltanának egy háziorvosoknak küldött levél szerint.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK)  kedd este két emailben tájékoztatta a e a háziorvosok „az elkövetkező két hét oltási programjáról”. 

A Telex birtokába került levelek egyikét az országos oltási munkacsoport vezetője, György István küldte ki, a másikat a NEAK. 

György István levele a háziorvosokhoz és praxisvezető orvosokat szólítja meg, és azt tartalmazza, hogy  2021. április 24-25-i hétvégén és a következő hét közepén előre láthatóan nagyobb mennyiségű Sinopharm típusú vakcina fog érkezni hazánkba. Emlékeztetnek, hogy ez az információ megyegyezik Szijjártó Péter külügyminiszter szombati bejelentésével is. György István levele azonban már konkrétumokat is tartalmaz a beérkező nagy mennyiségő (400 ezer) vakcinával kapcsolatban.

Eszerint:

A rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltása érdekében a következő hét 2021. április 26-tól április 30-ig, valamint 2021. május 3-tól május 5-ig »Tömeges Oltási Szakasz« kerül bevezetésre, azaz az országos teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását – így a háziorvosi praxisokat is – be kívánjuk vonni az oltási folyamatba.

Hozzáteszik, hogy 2021. május 1-jét és 2-át szombatot és vasárnapot az országos tisztifőorvos tömeges oltási napoknak már korábban kijelölte.

A levél emellett arra szólítja fel az orvosokat, hogy  a tömeges oltási szakasz miatt a már kiadott vakcinákat használják el: „a heti oltási program során a megyei oltási munkacsoport döntése alapján az ezen a héten az Ön praxisába kiszállított, illetve kiszállításra kerülő pl. Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-vakcinák eloltását e hét folyamán végrehajtani szíveskedjenek”.

A felszólítást azzal magyarázzák, hogy  „a fentiekben leírtak alapján a jövő héten és az azt követő héten az oltási program szerint akkor kiszállításra kerülő vakcinák eloltása a kitűzött cél”.

A cikk hozzáteszi, hogy kérdéses, mekkora lesz a sikere a tömeges oltásnak, ugyanis például a budapesti háziorvosok szerint a páciensek körében  a Sinopharm-vakcina nem éppen népszerű.

A NEAK által küldött második levél mindezt azzal egészíti ki, hogy „ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtenni, illetve megszervezni". Hozzáteszik azonban azt, hogy természetesen ha már korábban egyeztetettek ennél fiatalabb páciensek számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.

A levél azt is tartalmazza, hogy a háziorvosok már a védőoltást megkapott pácienseik listáját is megkapják, így ki tudják szűrni azokat, akik „még nem is regisztráltak és az oltást sem kapták meg”. A NEAK ezzel azt is kéri minden háziorvostól, hogy az lehetőség szerint „keresse meg ezeket a pácienseit és javasolja, hogy regisztráljanak a Covid-19 elleni védőoltás felvétele érdekében”.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk