Több ezer gyermekbénulásos esetre figyelmeztettek az Egyesült Államokban

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 9.

Katasztrófa

A gyermekbénulásos esetek csupán 1 százalékánál fordul elő bénulás, a legtöbb eset tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel jár, ezért rengeteg diagnosztizálatlan beteggel kell számolni.

Patricia Schnabel Ruppert, az amerikai New York államban található Rockland megye egészségügyi biztosa szerint több száz, de akár több ezer diagnosztizálatlan gyermekbénulásos eset is lehet a tengeren túlon – írja a BBC. A szakember azután nyilatkozott, hogy kiderült, Rockland megyében egy oltatlan férfi lebénult a vírus miatt.

Úgy tudni, egyelőre vizsgálják az esetet, hogy az összekapcsolható-e a Londonban illetve az Izraelben talált esetekkel. Júniusban jelentették, hogy poliovírust mutattak ki londoni szennyvízmintákban, miközben a betegség az Egyesült Királyságban 2003-ra gyakorlatilag teljesen eltűnt.

Dr. Patricia Schnabel Ruppert szerint ha bénulásos esetet látunk, akkor "nem csak egy gyermekbénulásos esetről van szó", miután a bénulásos polio előfordulása kevesebb mint 1 százalék. Elmondása szerint "a legtöbb eset tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel jár, így gyakran észre sem veszik a betegséget". Vagyis úgy gondolja, hogy "több száz, de több ezer" megbetegedés is történhetett, mielőtt regisztrálták a most talált bénulásos esetet.

A mostani esetek után figyelmeztették az országokat, hogy növeljék az oltási arányt, mert előfordulhat, hogy a vírus mutálódhat, rossz higiéniai körülmények között pedig átterjedhet olyanokra, akik nincsenek beoltva ellene.

Magyarországon a gyermekkori kötelező oltások részét képezi a gyermekbénulás elleni is.A rendszeres védőoltást 1959-ben vezették be Sabin csepp formájában. 2002 óta elölt vírust tartalmazó (IPV) oltóanyaggal oltják a csecsemőket, a tetanusz, diftéria, szamárköhögés és a H. influenzae b komponenssel kombinálva. Felnőttek újraoltásához, ha járványos területre utaznak, a kombinált (diftéria - tetanusz gyermekbénulás-+/- szamárköhögés)  elleni, elölt vírus tartalmú vakcinát alkalmazzák.

(BBC)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk