Virológus: a mostani nyitás nem szakmai, hanem politikai döntés

  • narancs.hu
  • 2021. április 10.

Katasztrófa

Duda Ernő szerint semmiféle járványügyi adat nem szól a nyitás mellett.

„Ez most egyértelmű politikai döntés, és olyan értelemben okos is volt, mert ha most nem nyitnak, csökken a kormánypártok népszerűsége” – állítja Duda Ernő virológus a Népszavának adott interjújában. A professzor szerint semmilyen járványügyi adat nem indokolja a mostani nyitást, mint mondja, intenzív propagandára lenne szükség, hogy tudatosítsák az emberekben, a járványnak még nincsen vége, védekezni kell, maszkot hordani stb.

A szakember úgy látja, nincs szükség további szigorításokra, de a jelenlegi járványügyi szabályokat be kell tartania mindenkinek.

Az iskolák április végi nyitásáról pedig azt mondta, hogy a pedagógusok addigra nem fognak védettséget szerezni. A professzor szerint jó dolog, hogy már több mint 2,5 millió embert beoltottak Magyarországon, azonban ez nem jelenti azt, hogy közülük mindenki védett, ugyanis mindkét oltással rendelkezők száma alig haladja meg az egymilliót.

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.