rés a présen

Az idén a hímzést választottuk

Igyártó Gabriella, a Mesterségek Ünnepe fesztiváligazgatója, a NESZ ügyvezető igazgatója

  • rés a présen
  • 2017. szeptember 10.

Képzőművészet

rés a présen: Az idén már 31.-szer lesz Mesterségek Ünnepe. Hogyan indult el a kezdeményezés?

Igyártó Gabriella: A hetvenes években, a táncházmozgalommal egy időben elindult egy másik mozgalom; az akkori fiatal városi értelmiségiek megalapították a Fiatal Népművészek Stúdióját.
E köré szerveződött a Nomád nemzedék, amely 1982-ben Péterfy László erdélyi szobrászművész vezetésével megalakította a Népművészeti Egyesületet. Az egyesület vezetői 1987-ben hívták életre a Mesterségek Ünnepét azzal a céllal, hogy legyen a fővárosban évente egyszer, Szent István-naphoz kötődően egy olyan rendezvény, ahol bemutatkoznak a vidéken élő és alkotó mesterek. Az elmúlt 31 év bizonyítja, hogy telitalálat volt az időpont és a helyszín is. A mesterségbemutatók, a látványműhelyek, a gyerekjátszók mind-mind ennek a rendezvénynek a bölcsőjéből nőtték ki magukat és terjedtek el országosan mindenhol.

rap: Mikor kapcsolódtál a rendezvényhez?

IG: A Magyar Művelődési Intézet munkatársaként már a kezdetektől. Eleinte külsős munkatársként vettem részt a szervezésben, aztán 1992-ben elnyertem a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezetői pályázatát, azóta a vezetésem alatt szerveződik a fesztivál.

rap: Mik az alapjai a Mesterségek Ünnepének?

IG: A rendezvény koncepciója a kezdetektől, hogy a több évszázados szellemi és gyakorlati tudást hordozó mesteremberek és a mozgalomhoz csatlakozó fiatalok bemutatkozzanak. A rendezvény célja természetesen az is, hogy piacra segítse a kézműveseket, de nem ez a fő szempont, ez a rendezvény a mesterségek legnagyobb ünnepe, ami mára nemcsak országos, de nemzetközi hírű fesztivállá vált.

rap: Mikor lesz az idei rendezvény?

IG: Augusztus 17. és 20. között zajlik a Mesterségek Ünnepe. Egy része a programelemeknek hagyományos, hiszen mindig van egy fő téma – az idén a hímzést választottuk –, és mindig van egy díszvendég, ez az idén Mongólia lesz. A színpadi programokban is együtt él a hagyomány és a megújulás, hiszen a hagyományőrző és autentikus zenék és táncok mellett bemutatunk világzenei produkciókat, modern néptáncfeldolgozásokat is, és a reformáció 500. évfordulójához, valamint a Kodály-emlékévhez is kapcsolódunk. Újítás, hogy az utóbbi években nemzetközivé vált a rendezvény. Az idén az Európai Fesztivál Szövetségtől két évre elnyertük a Minősített Európai Fesztivál címet, így bekerültünk a legjobb európai fesztiválok közé. A tavalyi, 30. jubileumi rendezvény sikerén felbuzdulva most is meghívtuk hét ország legjobb mestereit, természetesen Mongóliából is. Kézműveseik által a hagyományos életmódhoz kapcsolódó szakmákat ismerhetik meg az érdeklődők. Lesznek nemez- és viseletkészítők, íjkészítők és fémművesek is. A Szahalin-szigetekről érkező mesterek halbőrből készült tárgyaikat és a rénszarvasszőrrel való hímzést mutatják be. De említhetném a kínai miniatűrkészítőt is, aki a Ming-dinasztia korabeli bútorok hiteles kicsinyített másolatait készíti. Újra meghívtuk a jakutföldi szahákat, és vendégeink lesznek üzbég, tádzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is.

rap: Mit emelnél ki a színpadi programok közül?

IG: Ajánlom augusztus 17-én a Baskíriából és Costa Ricából érkező táncegyüttesek előadását, valamint a Kodály-évfordulóhoz kapcsolódóan augusztus 18-án a Csillagoknak teremtője – Kodály-reflexiók című koncertet Agócs Gergely és a Fonó Zenekar előadásában. Augusztus 19-én Lajkó Félix lép fel, 20-án este a Szent Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs népzenei koncertjét hallgathatják. Tartunk divatbemutatót ünnepi viseletekből, és mindennap lesznek színpadi gyerekprogramok is. A koncerteket esténként táncház zárja. A legkisebbeknek Környei Alice varázslatos gyerekjátszóját ajánlom az Újvilág kertben 10 és 19 óra között mindennap.

rap: Mi a legfontosabb üzenete a fesztiválnak?

IG: A kézművesség az önkifejezés egyik eszköze, ami az alkotás örömét és a közösséghez tartozás élményét nyújtja, kapaszkodót jelent a mai, ér­ték­vesztett világban. Célunk, hogy bemutassuk azt a sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást, amit a hagyományos eljárással és természetes alapanyagokból készült mestermunkák hordoznak. Hisszük, hogy a kézműves mesterségek éltetése és tovább­adása létfontosságú a jövő generációk számára is.

Figyelmébe ajánljuk