Háromlábú pillanatok – csütörtökön nyílik az Illyés Művészeti Szakképzés kiállítása

  • narancs.hu
  • 2023. március 23.

Képzőművészet

A kiállítás március 24-től és április 2-ig látogatható. 

Március 23-án, csütörtök 18 órakor nyílik az Illyés Művészeti Szakképzés Háromlábú pillanatok című kiállítása. 

A kiállításhoz kapcsolódó Facebook-eseményben azt írják, hogy az érettségi utáni nappali tagozatos államilag finanszírozott animációs OKJ képzés 2011-ben kezdte el működését a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban. Mivel az animáció egy interdiszciplináris szak, az oktatók sokféle kompetenciával rendelkeztek. Ez tette lehetővé, hogy elinduljon a fotó, majd a kerámia OKJ képzés is. 

A képzés sajátossága, hogy az oktatók az iskolán kívüli szakmai-művészi életükben is magas szintű tevékenységet folytatnak. Hamar megmutatkozott az oktatás magas színvonala: először a MOME animáció szakra felvettek magas számában, majd a későbbiekben már a kerámia szakon is számos diák folytatta tanulmányait művészeti egyetemeken vagy kezdett egyéni művészeti tevékenységbe, s a fotó szakról is van már, aki MOME hallgató. 

Az iskolai oktatással párhuzamosan kialakult egy olyan informális művészeti és kulturális tér, mely a gimnáziummal és a várossal együttműködve több innovatív kezdeményezés forrása lett. Ilyen például a nemzetközileg is ismert Primanima animációs fesztivál, és az önállóvá vált BABtér, mint kortárs művészeti centrum. A Köztér18 a kerámia szakképzésen túl önálló közösségi alkotótérré és kiállítóhellyé nőtte ki magát, ahol a kortárs művészeti élet kiemelkedő szereplői (írók, zenészek, képzőművészek) szerveznek kulturális eseményeket.

 
Fotó: Illyés Művészeti Szakképzés
 

A város külső és belső tereit több olyan közösségi műalkotás is díszíti, ami a kerámia szakképzés bázisán készült. Ilyen például a gimnáziumnál lévő nagyméretű körforgalom kerámia mozaik és dombormű kombináció, ami szintén közösségi műalkotásként jött létre, a budaörsi lakosság aktív részvételével. Ezeknek a projekteknek a szakképzés hallgatói is résztvevői, ami egyrészt szakmai gyakorlatot jelent, másrészt olyan közösségi és kulturális tapasztalatokat szerezhetnek, ami későbbi pályájukon való érvényesülésüket is segíti. A fenti tartalmak alakításának, működtetésének legfontosabb szereplői a szakképzés oktatói.

A Fuga Budapesti Építészeti Központban nyíló kiállítás a három szakot (animáció, fotó, kerámia) mutatja be a nagyközönségnek. A megnyitót Hegyi Olivér ’Holi’ rapper, animációs filmrendező, a képzés volt diákja tartja. Az oktatásról kerekasztal-beszélgetés lesz a helyszínen, melynek moderátora Bernáth Szilárd filmrendező, a képzés tanára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk