Klímaaktivisták egy Warhol-műhöz ragasztották magukat egy ausztrál múzeumban

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Képzőművészet

A fosszilis üzemanyagok használatának állami támogatása ellen küzdők akcióztak.

Ausztrál klímaaktivisták szerdán graffitit rajzoltak Andy Warhol Campbell-leveskonzerv sorozatának védőüvegére, és hozzáragasztották magukat. A tíz nyomatból álló mű nem sérült meg az akcióban – közölte a canberrai Ausztrál Nemzeti Galéria.

A fosszilis üzemanyagok használatának állami támogatása ellen küzdő Stop Fossil Fuel Subsidies Australia nevű csoport által végrehajtott akció számos hasonló, a világ különböző részein elkövetett vandál múzeumi akciót követ. 

A klímaaktivista csoport szerint tagjai a kapitalizmus veszélyeire akarták felhívni a figyelmet azzal, hogy a fogyasztói társadalmat jelképező alkotáshoz ragasztották magukat. "Míg ausztrálok éheznek, addig a kormány percenként 22 ezer dollárt költ a fosszilis üzemanyagok támogatására" – írta a csoport a Twitteren.

Hogy a művészetnek, a rongálásnak kitett műtárgyaknak mi köze van a klímaváltozáshoz vagy épp a fosszilis üzemanyagok használatához, az nem igazán világos.

Az akció gyorsan véget ért, a két tiltakozót még azelőtt kikísérték az épületből, hogy a ragasztónak ideje lett volna megkötni.

Klímaaktivisták a közelmúltban Madridban Goya festményeire ragasztották kezüket, Londonban Van Gogh egyik művére levest öntöttek, és a Berlin melletti Potsdamban Claude Monet egyik remekművére krumplipürét kentek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk