10 milliós fideszes közpénzégetés – Máris hűtlen kezelés miatt nyomoznak Komlón

  • Katus Eszter
  • 2017. március 2.

Kis-Magyarország

A Narancs hetekkel ezelőtt megírta, nemrég pedig nyomozást rendeltek el a komlói bányászemlékhely kapcsán. Fideszes testület hozott mutyigyanús döntést.

Ahogy a magyarnarancs.hu beszámolt róla, a kormánypárti többségű komlói önkormányzat 10 millió forintot fizet ki egy helyi vállalkozónak vitatott tulajdonjogú és értékű bányászati tárgyakért.

false

 

A tárgyakat először 2009-ben állították ki egy bányászati emlékparkban, majd 2014-ben a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény udvarában. A vállalkozó mindkét alkalommal ingyen „adta oda” a tárgyakat, igaz, utóbb már csak kölcsönbe, 2024-ig. Tavaly novemberben azonban levélben fordult a városvezetéshez, hogy felajánlja megvételre a bányászati ereklyéket 10 millió forintért. A fideszes képviselő-testület el is fogadta az ajánlatot.

Cikkünkben leírtuk, hogy az adásvételnek több homályos pontja is van. Például hogyan építhetett olyan emlékművet az önkormányzat, aminek az alkotóelemei nem voltak a tulajdonában, miért pont tízmillió forintban állapodtak meg a felek, amikor értékbecslés sem történt, s milyen dokumentumokkal tudja igazolni a vállalkozó a tulajdonjogot.

Cikkünk nyomán Tényi István feljelentést tett a Baranya Megyei Főügyészségen hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. A magyarnarancs.hu pár nappal ezelőtti megkeresésére a főügyészségen elmondták, hogy – a feljelentés kiegészítése után – az ügy a Szigetvári Járási Ügyészséghez került, ahol február 24-én nyomozást rendeltek el jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette miatt. A nyomozás teljesítésével a Komlói Rendőrkapitányságot bízták meg, ami azért furcsa, mert a döntés meghozatalában a komlói polgármester is jelentős szerepet játszott. (Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a komlói rendőrségre még nem jutott el az ügy, ráadásul valószínűsíthető, hogy ha el is jut, akkor elfogultságot jelentenek be, és egy másik kapitányság lesz a nyomozással megbízva.)

Azt is írták még, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet alatt áll.

Figyelmébe ajánljuk