156 ezret kérnek csak azért, hogy megnézhessük, van-e köze a beruházáshoz az Orbán családnak

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. júl. 07., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az iratbetekintés nem olcsó mulatság a NER-ben.

Nemrég írtunk egy hosszú cikket arról, hogy az Orbán családhoz köthető bánya- és fuvarozóvállalkozások jelenleg is több állami nagyberuházás beszállítói. Lefotóztuk, ahogy a miniszterelnök szüleihez és testvéreihez köthető cégcsoport kamionjai a gánti telephelyről követ szállítanak a Nemzeti Lovarda felújításához, illetve azonosítottunk egy Várpalota melletti útépítést is, ahová betonelemeket vitt az egyik Orbán-vállalkozás, a Nehéz Kő Kft. logójával emblémázott teherautó. (A kormányfő családjának bizniszeiről, terjeszkedéséről és arról, hogy mivel is foglalkoznak a milliárdos osztalékot termelő cégek, itt olvashat bővebben.)

A meccsen

A meccsen

Fotó: MTI

A miniszterelnök családjához tartozó vállalkozások tevékenységét ismerő forrásaink olyan állami nagyberuházásokat is megneveztek, ahová szintén bedolgozhatnak Orbán Győzőék, de ezekről még nem sikerült dokumentumokat szereznünk. Ezeket a megbízásokat azért sem könnyű igazolni, mert az Orbán-cégek nem közbeszerzések győzteseiként, hanem ilyenek beszállítóiként jelennek meg, így a miniszterelnöki famíliához köthető vállalkozások nem találhatók meg a nyilvános adatbázisokban.

Az egyik olyan, közpénzből finanszírozott beruházás, amelyben szerepet vállalhatnak Orbánék, a Séd–Nádor-csatorna kármentesítése – tudtuk meg. Itt a munkálatok 2014-ben kezdődtek, a Fejér megyei Sárszentmihály és Cece közötti szakaszt 22 milliárd forintnyi állami pénzből tisztíthatja meg a Közgép és a Terra-log Kft. konzorciuma. A mederkotrási munkálatokra azért van szükség, mert a környékbeli ipartelepekről származó mérgező fémek – például ólom és higany – lerakódtak a csatorna aljára.

A kotrást követően az iszapot napokig állni hagyják, majd két lépcsőben elszállítják: először kisebb teherautókkal ideiglenes átrakodóhelyekre, majd nagyobbakkal oda, ahol megsemmisítik a veszélyes hulladékot. Információink szerint – ezt ottjártunkkor a csatorna melletti egyik munkaállomáson dolgozó férfi is megerősítette – a kotrógépek közül többet az Orbán család valamelyik vállalkozásától bérlik a kivitelezők vagy azok alvállalkozói.

Hogy papírokkal is igazoljuk informátoraink fenti állítását, betekintést kértünk a projektdokumentumokba, de a kármentesítésért felelős állami cég, a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanács­adó és Szolgáltató Zrt. 156 ezer forintot akar elkérni csak azért, hogy átböngészhessük az iratokat, így a befogadott számlákat és szerződéseket, alvállalkozói megbízásokat, szállítóleveleket, építési naplót stb. Úgy kérnek ezért pénzt, hogy ezeknek a dokumentumoknak – úgy véljük – egy helyen kellene lenniük, mégis a Nitrokémia szerint a betekintést megelőző előkészítés „16 mérnökórát és 24 asszisztensi munkaórát vesz igénybe”. Jelezték, ha ezt kifizetjük – nem fogjuk –, akkor elkezdik a munkát, és majd szólnak, ha mehetünk.

A Nitrokémia Zrt. most azt használja ki, hogy egy 2016-os kormányrendelet lehetővé teszi: a közérdekű adatok gazdái pénzt kérhetnek az adatszolgáltatásért abban az esetben, ha mindez meghaladja a 4 munkaórát. Ennek ellenére csupán a betekintésért – legalábbis tapasztalataink szerint – nem jellemző, hogy pénzt kérnének az állami és/vagy önkormányzati kötődésű intézmények, cégek, mindenesetre a jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy „az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordításként az igényelt adat felkutatásához, összesítéséhez és rendszerezéséhez” szükséges munkaórákat felszámolják.

Ezenkívül még azt is meg kell jegyezni: gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy például most, a Nitrokémia esetében milyen előzetes kalkuláció során jött ki a 16 mérnök- és 24 asszisztensi munkaóra ahhoz, hogy egy rakás papírt egymás mellé tegyenek és biztosítsanak egy bármilyen kicsi és koszos helyiséget, ahol jó néhány óra alatt átlapozhatunk mindent. Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a munkaórák kiszámításakor az is szempont lehetett, hogy minél magasabb legyen a kérhető összeg, amely elrettenti az újságírót.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. júl. 07., 06:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 Világos
  Világos
  2017. július 07., péntek 14:56
  Minden cégnél különösen a Nitrokémiánál az iratokat úgy kell rendezni, hogy "Becsukott"
  szemmel is elérhető legyen. Titkolózás. Czeglédi Csabánál nem tököltek ennyit, ELVITTÉK
  iratostól mindenestől.Már megin nyomon vannak Németh Szilárd szerint Ügynökök.
 2. 1 rworse
  rworse
  2017. július 07., péntek 08:23
  "Nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a munkaórák kiszámításakor az is szempont lehetett, hogy minél magasabb legyen a kérhető összeg, amely elrettenti az újságírót."

  Ezek az újságírók mindig rosszra gondolnak.

  Úgy látszik, a Nitrokémiát is bekebelezte a NER. Már amennyi - töredék -maradt belőle.
  Ha feleannyi pénzt fordítottunk volna a Nitrokémia fejlesztésére, mint amennyit a leépítésére ("reorganizáció"j fordítottunk, ma is nemzetközileg prosperáló élvállalat lehetne.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...