75 forintos négyzetméteráron keres bérlőt 10 milliárdos közösségi házára a veszprémi önkormányzat

Kis-Magyarország

A város fideszes polgármestere nem aggódik az értékbecslő feltűnően alacsony bérletidíj-javaslata miatt, egy képviselő szerint viszont évi 40 millió forintos kár érheti az önkormányzatot.

Gáláns ajánlatot tárgyalt november 25-i ülésén Veszprém képviselő-testülete. Az elhagyatott egykori Heim Pál Gyermekkórház felújandó épületegyüttese leendő bérlőjének pályázati kiírását hagyták jóvá. A három épületből álló komplexum a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-as program keretében újul meg, hogy aztán a mozgáskultúra és a helyi közösségek szolgálatába álljon. A 26 éve bezárt komplexum és környezetének rekonstrukciójára, az „ActiCity” projektre 10,5 milliárd forintot költ az állam. Az épületek hasznos alapterülete közel 8 ezer négyzetméter lesz, ami magában foglal egy 159 férőhelyes parkolót és 5 ezer négyzetméternyi bérbe adható hasznos alapterületet. Az épület belső termeit úgy alakítják ki, hogy alkalmasak legyenek a kisebb közösségek, népesebb tánccsoportok kiszolgálására. A cél az, hogy a terhestornától a néptáncosokig mindenki számára biztosítsák a szükséges infrastrukturális feltételeket.

Az önkormányzat által megbízott értékbecslő külön vizsgálta a parkolóház és a termeknek helyt adó épületek hasznosítását. Minden tényezőt figyelembe véve, óvatos becslést alkalmazva a parkolóház éves bérleti díját 45 millió forintban, míg a volt gyerekkórház és mosoda épületében létrejövő vadonatúj 5 ezer négyeztméternyi alapterületet évi 4,5 millió forintban határozta meg. Az eltérés a két ingatlant javasolt bérleti díja között feltűnően nagy, tízszeres. Még látványosabb, amennyiben a havonta fizetendő négyzetméterárra vetítjük, ami 75 forintra jön ki. Annál inkább tűnik rendkívül alacsonynak, hogy az értékbecslő összevetésképpen más hasonló funkciójú ingatlanok bérleti díjait is mellékelte: Dabason az 1970-es években épült művelődési ház négyzetméterét 272 forintért, a 2018-ban felújított gödöllőit 558 forintért, a 2014-ben átadott debrecenit 896 forintért lehet kibérelni havonta. Még a legrégebbi kulturális funkciójú épületért is majdnem négyszer annyit kérnek el, mint amennyiért majd Veszprémben lehet a legmodernebbet bérbe venni.

Megkérdeztük Veszprém fideszes polgármesterét, megfelelő ellentételezésnek tartja-e az értékbecslésben szereplő javasolt bérleti díjat. Porga Gyula válaszában a szakértői véleményre és a pályázati feltételekre hivatkozva nem fogalmazott meg aggodalmat. „Az önkormányzat szakértői vélemény alapján határozta meg a pályázati feltételek között a bérleti díj legalacsonyabb elvárt mértékét. A beadott pályázatokban ez 60 százalékos súllyal fog szerepelni a bírálatok során. További bírálati szempontok a kulturális és művészeti funkcióhoz kapcsolódó javaslat megfogalmazása és az EKF 2023-hoz való illeszkedés. Ez azt jelenti, hogy a pályázóknak a bérleti díjra irányuló ajánlatuk mellett ki kell dolgozniuk egy hasznosítási elképzelést bemutató javaslatot is. Az épületet kizárólag művészeti és kulturális programokkal kapcsolatos rendezvényekre és az EKF-hez kapcsolódó civil, közösségi és egyesületi munkára kell használni.”

Amennyiben az épület négyzetméterének bérlése 75 forintos áron fog elkelni, adódik a kérdés, ebből az évi 4,5 millió forintra becsült díjbevételből az önkormányzatnak meg fog-e térülni a béreltetés, miután a karbantartás számláit is állnia kell. Porga Gyula polgármester azonban attól sem tart, hogy gondot okozna a városnak, mivel csak háromévente kell kifizetni a fenntartási kiadásokat. „Az épület folyamatos és napi szintű operatív karbantartása a bérlő feladata, e mellett az időszakosan, három évente, vagy ritkábban jelentkező felújítási munkákat az önkormányzat vállalta. Ennek mértékére egyelőre csak előzetes kalkulációval rendelkezünk, mivel az épület még tervezés és építés alatt áll.”

Nem így gondolja Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő, aki szerint újra kellene számolni az értékbecslésben javasolt bérleti díjat, mert

ha ezt elfogadják, legalább évi 40 millió forint kár érheti a várost.

Az egy évre vonatkozó 4,5 milliós díjat egy hónapra kellene vonatkoztatni, az lenne a reális piaci bérleti díj. Úgy látja, ha így marad, a felelős vagyongazdálkodással ellentétes feltételekkel fogják kiírni a pályázatot, amit nem támogat, csak a javaslat újraszámolását, újratárgyalását

A munkagépek időközben felvonultak a területre. Múlt csütörtökön Ovádi Péter fideszes veszprémi országgyűlési képviselő méltatta a leendő komplexumot, ami a kormánynak is kiemelt jelentőségű projektje. Az állami vagyonkezelő ingyenesen átadta a városnak a tulajdonjogot, a város költségvetését nem terheli a nagyszabású beruházás, viszont annak minden előnyét a veszprémiek fogják élvezni – mondta.

Navracsics Tibor, az EKF megvalósításáért felelős kormánybiztos is hozzászólt, arról beszélve, hogy az épületben a magányos emberek közösséget találhatnak, a már létező közösségek pedig még jobban meg tudnak erősödni.

A bérlő kiválasztására legkorábban a veszprémi képviselő-testület 2022. januári ülésen kerülhet sor, a pályázati felhívást még decemberben kiírják.

(Címlapképünkön: Porga Gyula veszprémi polgármester)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk