A balatonfüredi szülők nem adják az Eötvös iskolát a katolikusoknak

  • Varga Domokos Péter
  • 2021. március 20.

Kis-Magyarország

Nem kerül át az államtól a katolikus egyházhoz a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola fenntartói joga. Erről az intézménybe járó gyermekek szülei döntöttek meggyőző fölénnyel. 

A szülői voksolás határideje pénteken 17 órakor járt le, a szavazási bizottság tagjai ezt követően tájékoztatták az eredményről a helyszínen megjelent médiumok képviselőit. 

A Narancs.hu-nak Szűcs Attila, a balatonfüredi Klebelsberg Központ szakmai vezetője elmondta, 408 tanuló alapján szavazhattak a szülők.

Összesen 244 voksot adtak le: 205-en nem támogatták, 39-en támogatták a fenntartóváltást.

A nem szavazó szülők az érvényes jogszabályok alapján azt az álláspontot képviselik, hogy nem szeretnék az iskola fenntartóváltását. 

Az eredmény szerint mindenképpen állami fenntartásban marad az oktatási intézmény, hiszen a fenntartóváltás ellenében leadott 205 voks  azt jelenti, ha mindenki (408) részt vett volna a voksoláson, és a most nem szavazók mindegyike a fenntartóváltásra szavazott volna, akkor is meglett volna az 50 százalék plusz 1 szavazat. Hogy a katolikus egyház kezébe kerüljön az iskola, ahhoz éppen fordított szavazati arány, legalább 205 voks kellett volna. 

Szűcs Attila közölte, „a döntést az oktatásért felelős miniszter jogosult meghozni a tankerületi központ által lebonyolított véleménygyűjtés alapján”. Lapunk azon kérdésére, hogy a felelős szaktárca hozhat-e a szülői szavazással ellentétes döntést, azt válaszolta, „a jelenlegi jogi szabályzás szerint nincs meg ez a támogatottság”.

Udvardy érsek is támogatta az átvételt

Először a balatonfured.hu adott hírt arról, hogy két egyház – a katolikus és az evangélikus – is átvenné az Eötvös iskola fenntartását. Az evangélikusok erről később lemondtak, a katolikus szándék megalapozottságát pedig a helyi hírportálnak maga Udvardy György veszprémi érsek erősítette meg. Az átvételről Balatonfüred polgármestere, Bóka István is nyilatkozott, de annak ellenére semleges álláspontot fogalmazott meg, hogy több gyermeke is az Eötvös iskola tanulója. A 444.hu szintén foglalkozott a témával, azt írva, az egyházmegye átvesz minden pedagógust, „aki elfogadja az egyház alapértékeit”.

Ugyanakkor a veszprémi érsek egy márciusi megbeszélésen már kijelentette, saját magát hozná nehéz helyzetbe, ha a szülők többségi szavazata nélkül történne meg a balatonfüredi oktatási intézmény átvétele.

Becsapva érezné magát

Az Eötvös iskola előtt péntek délután több szülő is várta, hogy a szavazási bizottság nyilvánosságra hozza a döntést. Egy a többiektől távolabb álló idősebb férfi azt mondta, a világ eldurvult, a káromkodás, az agresszió a mindennapok részévé vált. Ebben a helyzetben nem árthat, ha gyerekeinket, unokáinkat az egyház elveinek betartása mellett nevelik. 

Az egy csoportban várakozók szülők viszont nem rejtették véka alá: valamennyien azt szeretnék, hogy a katolikus egyház ne vegye át az iskolát. Egy szülő úgy fogalmazott, ezt azért tartja fontosnak, hogy a gyerekeik majd felnőttként, szabadon dönthessenek arról, milyen vallást vagy világnézetet választanak. Egy másik szülő azért nem tartaná jónak a fenntartóváltást, mert amikor a gyermekét ide íratta be, akkor úgy döntött, a gyerek kapjon világnézetileg semleges oktatást. Ha most a katolikus egyház átvenné az intézményt, becsapva érezné magát.

Balatonfüreden jelenleg négy általános iskola működik. Egyet a református egyház tart fenn, három állami fenntartású, az egyik ezek közül gyógypedagógiai módszertani intézmény. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.