A Fideszből kilépett ácsi polgármester: „A város ellen megindult az offenzíva”

  • narancs.hu
  • 2015. november 27.

Kis-Magyarország

Lakatos Béla korábban többször kritizálta a kormánypártot, majd kilépett belőle. A következményekről beszélgettünk vele. Ízelítő a friss Narancsból.

Úgy tűnik, megbosszulja a kormány, hogy Ács roma származású polgármestere nyíltan nekiment Orbánéknak: hirtelen milliókat követelnek vissza a várostól. A kilépéshez vezető útról is kérdeztük Lakatos Bélát. Részlet az interjúból:

Magyar Narancs: Nem ment belülről, most kilépett, megpróbálja kívülről. Nem tart a bosszútól?

Lakatos Béla: Dehogynem. Tudja, eddig sem kaptunk méretünkhöz és elhelyezkedésünkhöz képest elég forrást, minden bizonnyal ezután sem fogunk. A város ellen és ellenem meg is indult az offenzíva. Például az utóbbi hetekben arra szólítottak fel bennünket, hogy egy 2014-es támogatás több mint felét fizessük vissza. Összesen 80 millió forintot kértünk a hátrányos helyzetű településeknek folyósítható támogatásból, utaltak 20 milliót, amiből az állam szerint 11-et nem jól használtunk fel. Annyi történt, hogy közétkeztetésre és rezsiköltségre kaptuk a pénzt, de nálunk egy önkormányzati cég, az Ács Üzemeltetési Kft. fizeti a rezsiszámlákat. A támogatás egy részét átutaltuk a kft.-nek, és szerintük ez nem volt szabályos, pedig minden egyes fillérrel el tudunk számolni. Most fizethetjük vissza a pénzt, de fogalmam sincs, hogy miből. Aztán itt egy másik övön aluli ütés, ami „egészen véletlenül” szintén a kilépésem után érte a várost. Ácsról nagyon sokan vonattal járnak elsősorban Győrbe vagy Komáromba dolgozni, gyorsabb és kényelmesebb így, mint ha busszal mennének. A közeli Bábolnáról, Banáról vagy Nagyigmándról is eljönnek kocsival hozzánk, és itt felszállnak a vonatra. A pályaudvar mellett rengeteg biciklit is lát és nagyon sok autót, külön parkolót is kellett építenünk. Erre most a MÁV bejelentette, hogy az új menetrendben sokkal kevesebb vonat áll majd meg Ácson. Eddig úgy járt a gyorsvonat, hogy a fővárosból érkező járat előttünk megállt Kelenföldön, Bicskén, Tatabányán, Tatán és Komáromban. Ez nem változik, csak éppenséggel nálunk nem lehet majd felszállni a gyorsra vagy az Inter­cityk­­re. Próbálok küzdeni a MÁV-val ebben az ügyben, de nem tudom, lesz-e valamilyen eredménye. Azt mondták, írjak levelet, de már herótom van az ilyen és ehhez hasonló témákban írott levelektől. (…)

MN: A várost ért hátrányos intézkedések egyértelműen azért születhettek, mert bírálta a Fideszt és ki is lépett?

LB: Persze, vannak ilyen gondolataim. Pitiáner eszközökkel próbálnak keresztbe tenni, és nem jönnek rá arra, hogy ezzel elsősorban nem velem szúrnak ki, hanem azokkal, akik rájuk szavaztak. (…)

Magyar Krisztián teljes interjúját a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk