A Tisza-tó vízszintje már a turisztikai célú hajózási szint alá csökkent

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 10.

Kis-Magyarország

És várhatóan még tovább csökken majd a vízszint. 

Közleményben hívta fel a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a vízi járművek vezetőinek figyelmét, hogy a Tisza-tavon és annak térségében fokozott körültekintéssel közlekedjenek az alacsony és az egyre tovább csökkenő vízszint, valamint a változatos mederviszonyok miatt.

A Kötivizig arról értesítette a vízközlekedés résztvevőit és a hajózásban érdekelteket, hogy

a Tisza-tó Kisköre-felső vízmércén mért vízszintje a következő időszakban várhatóan továbbra is folyamatosan csökkenni fog.

A Kisköre-felső vízmércén mért 677 centiméteres vízszint ráadásul a „turisztikai célú” +680-as hajózási vízszintnél alacsonyabb, és várhatóan folyamatosan tovább fog csökkenni, ezért a Tisza-tavon hajózókat arra szólították fel, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél a bekövetkezett vízszintváltozásra fokozottan számítsanak, a szükséges intézkedéseket (például a nagyobb merülésű hajók biztonságos elhelyezése) tegyék meg.

A Tisza-tóban eddig már 62-64 centimétert csökkent a maximális nyári vízszinthez (Kisköre-felső vízmércén mért 740 cm) képest a vízállás. A Tisza vízgyűjtő területére augusztus 1. óta nem hullott számottevő csapadék.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk