Amikor már ölében volt a pénz, a város kikukázott 200 millió forintot

  • Magyar Krisztián
  • 2015. október 13.

Kis-Magyarország

Székesfehérvár nagyon szerette volna, ha helyi vállalkozás nyer a világítási közbeszerzésen. Ezért kissé nagyvonalú volt, ám ezt a Miniszterelnökség kiszúrta, és jött a bukta.

A székesfehérvári városvezetés még januárban jelentette be, hogy egy 197 millió forintos uniós forráshoz jutottak hozzá, amelyből korszerűsíthetik a város egy részének közvilágítását.

Cser-Palkovics András kormánypárti polgármester ekkor azt mondta: „Nagyon fontos fejlesztési mérföldkő a mostani pályázat elnyerése, hiszen a közvilágítás az egyik legfontosabb települési szolgáltatás.” (Ugyanabból a pályázati alapból kapták a 197 milliót, amelyből eddig már számos önkormányzat cserélhette energiatakarékos izzókra a régi égőket, és ebből a pályázatból tömték meg a nemrég még a miniszterelnök vejéhez köthető Elios Zrt.-t is. Ennek az uniós alapnak a pénzeit azonban 2015 végéig el kell költeni – ennek a történetnek pedig épp ez a kulcsa. – A szerk.) Az év eleji tájékoztatón ott volt Törő Gábor fehérvári fideszes országgyűlési képviselő is, aki hangsúlyozta, hogy a beruházás a kormány rezsicsökkentési programjába kiválóan illeszkedik.

Cser-Palkovics András beszél

Cser-Palkovics András beszél

Fotó: MTI

A fehérvári pályázatról korábban mi is írtunk, akkori forrásaink szerint Orbán Viktor maga kérhette az önkormányzatot, hogy ne az akkor még a veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt.-vel végeztessék el a közvilágítás korszerűsítését.

A városvezetés talán nem akart belekeveredni az Orbán Ráhel férje körüli ügyletekbe, miközben a székesfehérvári polgármester korábban azt is hangoztatta, hogy számukra a helyi vállalkozások támogatása a cél. Így kézenfekvőnek tűnik, hogy az egyik, a városban működő, közvilágítási fejlesztésekkel foglalkozó céget bízzák meg a munkával. Ezt erősíti az is, hogy a közbeszerzési eljárás során egyszer úgy módosították a kiírás feltételeit, hogy a helyi vállalkozások könnyebben pályázhassanak. Akkor az önkormányzat érdeklődésünkre megerősítette, hogy a helyi beruházások és fejlesztések során arra törekszik a város, hogy „a jogszabályi kereteknek megfelelően előnyben részesítse azokat a helyi vállalkozásokat, amelyek az alkalmassági követelményeknek megfelelnek”.

Végül, a közbeszerzési eljárás lezárultával, nyár végén a város a székesfehérvári Roneko Kft.-t bízta volna meg a 197 millió forintos közvilágítás-fejlesztéssel.

Jött a Miniszterelnökség

Most azonban minden jel arra mutat, hogy az önkormányzat hibája miatt elbukják a már megnyert uniós forrást, és le kell mondaniuk a fejlesztésről. A váratlan fordulattal szeptemberben szembesültek Székesfehérvár önkormányzati képviselői, ugyanis a hónap elején tartott közgyűlésen derült ki, hogy a Miniszterelnökség elmeszelte a beruházást – tudtuk meg a székesfehérvári önkormányzat DK-s képviselőjétől, Földi Judittól.

A magyarnarancs.hu megtudta: azért bukhatta el a város a közel 200 milliós pályázati pénzt, mert az önkormányzat törvénytelenül folytatta le a közbeszerzési eljárást, ugyanis a pályáztatás során annak ellenére hozták ki győztesen a Roneko Kft.-t, és nyilvánították érvényesnek a cég ajánlatát, hogy az nem felelt meg az ajánlati felhívás előírásainak.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Értesüléseinket a Miniszterelnökség hivatalosan is megerősítette. Mint azt válaszukban írták: a „nyertes ajánlattevő ajánlatában található referenciaigazolásból az eljárás során nem lehetett megállapítani, hogy az ajánlat megfelel-e az ajánlati felhívásban előírtaknak”. Úgy tudjuk, hogy a problémát először észlelték az önkormányzatnál is, és a közbeszerzési eljárás lezárulta előtt hiánypótlásra szólították fel a Roneko Kft.-t, amely ennek eleget is tett. Ám a csatolt referenciaigazolás – a Miniszterelnökség szerint – így sem volt megfelelő. Az önkormányzat ott követett el törvénysértést, hogy ennek ellenére kihirdette győztesként a vállalkozást.

A cég érdeklődésünkre közölte: ők az önkormányzaton belül működő Közbeszerzési Irodával egyeztettek, a referenciákkal kapcsolatos hiánypótlás pontosítására a választ megadták, a hivatalosan kiállított referenciaigazolásokat pedig csatolták. „A vitatott referenciával kapcsolatos döntésről írásos tájékoztatást nem kaptunk. A városi Közbeszerzési Iroda 2015. szeptember 7-én megküldött írásos anyagában az eljárás eredménytelennek nyilvánításáról tájékoztatott, amelyet sajnálattal, de tudomásul vettünk” – reagáltak megkeresésünkre.

Azt, hogy milyen referenciáról van szó pontosan, nem tudjuk, azonban a Roneko neve nem ismeretlen a közvilágítás-fejlesztési piacon: egyebek közt Tatabányán az Elios Zrt.-vel és a Pharos '95 Kft.-vel közösen végezhetik a korszerűsítést, csakúgy, mint Dunaújvárosban, ahol szintén az Elios volt a konzorciumi partnerük. De korábban a fehérvári önkormányzattól is kaptak megbízásokat, a Közbeszerzési Értesítő szerint legutóbb tavaly augusztusban, amikor 60 millió forintból végezhettek villanyszerelési, illetve tér- és közvilágítási munkákat.

Már nincs idő elkölteni

Szerettük volna megtudni, hogy mit gondol a 200 millió forint várható elvesztéséről a fehérvári önkormányzat, ám leveleinkre nem válaszoltak, a sajtóosztályról pedig ígéretük ellenére sem kaptunk visszahívást, pedig Cser-Palkovics András polgármester a közelmúltban a megyei portálnak még nyilatkozott az ügyben. A városvezető a feol.hu-nak elmondta, hogy egy hiányos referenciaigazolás okozta a vesztüket, de megjegyezte: azt „viszont nonszensznek tartom, hogy egy minisztérium főosztálya mindenfajta felelősség, jogorvoslati fórum nélkül hozhasson döntést 200 millió forint sorsáról”. Azt is hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a pénz mégis valahogy Fehérvárra kerüljön, minderre azonban nincs túl sok esély, hiszen a szűkös pályázati határidő miatt már nem lehet úgy levezényelni a közbeszerzési eljárást 2015 végéig (kiírás, pályáztatás, döntés, szerződéskötés), hogy a győztes cég a kivitelezéssel is végezzen.

A szoros határidőről a fentebb már említett, januári sajtótájékoztatón maga Cser-Palkovics András is beszélt, a polgármester azt mondta: „(...) nyáron már el is kell számolnia az önkormányzatnak a felhasznált összegről”. A nyár egy kicsit szigorú előrejelzés volt akkor, úgy tudjuk, hogy a kivitelezés után az év utolsó hónapjaira kellett volna minden igazolást leadnia az önkormányzatnak.

Figyelmébe ajánljuk