Az EU-ban is téma lehet Orbánék új családi biznisze

  • Magyar Krisztián
  • 2015. április 11.

Kis-Magyarország

DK-s politikusok tüntettek az Orbán család Gránás mellé tervezett hulladékfeldolgozója ellen. Bár a helyiek közül néhányan nem kértek volna belőlük, ők jöttek, futottak egy jót, és elmondták, ha kell, az Európai Unióig meg sem állnak.

Mint arról nemrég beszámoltunk, csaknem egy hónapja idősebb Orbán Győző egy gánti lakossági fórumon próbálta meggyőzni a Fejér megyei település lakóit, hogy jó lesz nekik, ha ott egy hulladékfeldolgozót alakítanak ki a házaik közvetlen szomszédságában.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

A helyiek tiltakozása után a Demokratikus Koalíció (DK) – kis fáziskéséssel ugyan – úgy gondolta, neki is ott a helye: szombat délelőtt Varju László alelnök, országgyűlési képviselő, illetve Földi Judit, a párt székesfehérvári szervezetének elnöke mini demonstrációt szervezett Gánt-Gránás mellé. Pontosan oda, ahol a kormányfő családjának egyik cége, a Nehéz Kő Kft. beindítaná a hulladékfeldolgozót. A DK mintegy két tucat helyivel közösen transzparensekkel azt üzente az Orbán családnak, hogy nem kérnek a porból, a zajból és abból, ahogyan szerintük a hatalom visszaélésével ellehetetlenítenék az ott élők hétköznapjait. Varju László a helyszínen közölte: az Országgyűlés elé viszik az ügyet, és ha kell, az Európai Unióhoz fordulnak segítségért. Földi Judit azt hangsúlyozta, hogy a márciusi gánti fórumon megfogadta, mindent meg fog tenni azért, hogy a hulladékfeldolgozó ne épüljön meg.

A nyugalom után jöhet a kőtörő zaja?

Eddig úgy tűnik, lesz beruházás; több helyi tüntető azt közölte lapunkkal: a környéken az a hír járja, hogy a bányavállalkozó már vásárolt olyan gépeket, amelyeket a Vértes lábánál található Gránásra tervez telepíteni. Itt egy korábban használt bányagödörben a Nehéz Kő Kft. évi több tízezer tonna hulladékot szeretne feldolgozni a Székesfehérvártól 25 kilométerre fekvő településrész közvetlen közelében. Az ott található ingatlantulajdonosok közül a többség nem állandó lakos, de vannak életvitelszerűen ott tartózkodók is.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Viszont mindannyian nyugalomra vágynak, sokan azért költöztek oda – egyebek közt Székesfehérvárról –, hogy élvezzék a természet csendjét és a tiszta levegőt. Erre sok esélyük nem lesz, ha Orbán Győzőék megkapják a hatósági engedélyeket arra, hogy a házaktól néhány száz méterre válogassák szét és dolgozzák át az oda hordott, döntő többségében építési törmelékből álló hulladékot. Mindezt úgy, hogy egyebek közt telepítenének egy homlokrakodó gépet, egy forgókotrót és egy akár napi nyolc órában is működő törő-osztályozó berendezést.

A miniszterelnök édesanyja mint alkalmi operatőr

A DK-nak nem a szombati volt az első fellépése a beruházás ellen: közel három hete a miniszterelnök édesapjához, Székesfehérvárra is elmentek, ahol szintén transzparensekkel tiltakoztak. „A Nehéz Kő Kft. fehérvári irodája elé készültünk, de közben kiderült, annak szomszédságában élnek idősebb Orbán Győzőék. Amikor meglátták, hogy mit csinálunk, a kormányfő édesapja rögtön telefonálni kezdett, ezután megjelentek a rendőrök. Orbán Győzőné ki is jött hozzánk, és egy kamerával közvetlen közelről mindannyiunk arcát rögzítette, hiába kértük tőle, hogy ezt hagyja abba” – mesélte Földi Judit a magyarnarancs.hu-nak.

Nem mindenki kérne politikai segítséget

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Úgy tudjuk, hogy a szombati gránási akciót a helyiek közül többen nem nézték jó szemmel. Azok, akik jelenleg jogi és hivatalos úton próbálják elérni, hogy a hulladékfeldolgozó ne kapja meg a szükséges engedélyeket, nem tartják szerencsésnek a Demokratikus Koalíció fellépését. Név nélkül portálunknak azt nyilatkozták, hogy így fennállhat a veszélye annak, hogy az erre fogékonyak meg fogják őket bélyegezni, illetve a kormányhoz közel álló médiumok ezt követően Gyurcsány Ferenc szimpatizánsaiként fogják őket beállítani. Erre vonatkozó kérdésünkre reagálva Varju László elmondta, hogy éppen ezért kezdetben inkább háttérbe vonultak; a márciusi gánti fórumon is ott voltak már, de nem szólaltak fel. Az országgyűlési képviselő szerint azonban mára már kiderült, hogy a helyiek érdekérvényesítő képessége nem elegendő ebben az ügyben. Úgy véli, a párt segítségével könnyebben napirenden tartható a téma, és a nyilvánosságot is hatékonyabban tudják mozgósítani akkor, ha így is kiállnak a gránásaikért.

A két DK-s politikus a gránási megmozdulás után – amelyen új információt nem közöltek arról, hogy a hatóságoknál miként is áll ma a hulladéklerakó ügye – benevezett egy kis kocogásra is. Gánt központjában éppen egy jótékonysági futóversenyt rendeztek, amelynek fővédnöke Semjén Zsolt volt. A KDNP-s miniszterelnök-helyettest hiába kerestük a helyszínen, így nem láthatta, ahogyan Földi Judit és Varju László egy „Gránás nem az Orbán családé!” feliratú pólóban lefutotta a 3,5 kilométert.

false

 

Fotó: Draskovics Ádám

Gyanús elemek a hatástanulmányokban

Sokak számára több mint gyanús, hogy a Nehéz Kő Kft. és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség által készített előzetes hatástanulmányokból lemaradt Gránás településrész. Ez elméletileg azzal igazolható, hogy a tervezett hulladéklerakó és -feldolgozó közigazgatásilag már nem Gánthoz tartozik, így a vizsgálatok a több kilométerre található Zámolyra és Csákberényre fókuszálnak.

Az sem segített az ügynek, hogy a várható beruházásról a gránásiak csak úgy értesülhettek, hogy a településrészhez vezető, kivilágítatlan földút mentén kihelyezett postaládák mellett késve találtak rá a felügyelőség közleményére. Így nyolc napjuk el is ment abból a huszonegyből, amely rendelkezésükre állt ahhoz, hogy megfogalmazzák és benyújtsák a kifogásaikat. Pedig ahhoz, hogy a lehető legeredményesebben képviselhessék az ügyüket, minél több érintettnek be kellett (volna) jelentkezni ügyfélként a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséghez.

A hatóságok azonban különböző indokokra – a legtöbbször vélt vagy valós formai hiányosságokra – hivatkozva sokuk beadványát visszautasította. A gránásiak ügyvédet is fogadtak, azt remélik, sikerül elérniük, hogy Orbán Győzőék ne nyithassák meg a hulladékfeldolgozójukat.

Figyelmébe ajánljuk