Balesetveszélyesek a váci játszóterek, ám a fideszes képviselő szerint csak az ellenzék hisztériázik

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. márc. 12., 06:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy decemberi vizsgálat szerint a városban csupán egy játszótér van teljesen rendben, a többin a gyerekek balesetveszélynek vannak kitéve. A Fidesz megint zseniálisan reagált.

A váci játszótéri eszközök közel hetven százaléka balesetveszélyes, a városban csupán egy olyan játszótér van, amely minden szempontból megfelel az előírásoknak, a többi helyen mind akadtak hiányosságok – ez derül ki a magyarnarancs.hu birtokába jutott, egyébként az önkormányzat által megrendelt, tavaly decemberben elkészült vizsgálatból. A felmérést az önkormányzat tulajdonában lévő Váci Városfejlesztő Kft. megbízásából egy független cég készítette.

A portálunk által megszerzett dokumentum három kategóriába sorolja a játszótéri eszközöket: vannak megfelelő, balesetveszélyes és nem megfelelő játékok. Azt, hogy melyik eszköz milyennek minősül, egy központi rendelet határozza meg, mint ahogy azt is, hogy a köztéri játszóterek állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni. A mellékletekkel együtt 214 oldalas jelentés játszótérről játszótérre leírja, hogy hol és milyen problémát találtak, és javaslatot is tesz a hiányosságok kezelésére. Akad olyan helyszín, ahol az eszközök elhasználódtak, vagy például nem volt megfelelően biztosítva a leesési felület, de olyan játszóteret is találtak a szakemberek, ahol a mászókán egy jókora darabon letört a korlát. Több helyet is említ a dokumentum, ahol a fából készült elemeken látszik, hogy azokat évek óta nem gondozta senki, így a faanyagok fáradtak, korhadtak és kisebb-nagyobb szálkák lógnak ki belőlük, amelyekbe bárki könnyen belenyúlhat.

Az egyik legrosszabb állapotban a Külső Rádi út mögötti szociális lakásoknál található játszótér volt: ezen gyakorlatilag nem találtak olyan elemet, amelyet ne kéne javítani, vagy mindjárt kicserélni. A játszóterek önkormányzati tulajdonban vannak, a karbantartásukról a nevezett önkormányzati cég gondoskodik. Így:

false

 

 

A lesújtó vizsgálati eredmény után Ferjancsics László (Együtt) képviselő benyújtott egy határozati javaslatot arról, hogy az önkormányzat tavaszig hozzon rendbe minden kifogásolt eszközt, és az ehhez szükséges pénzt pedig építse be a város 2016-os költségvetésébe. Az ellenzéki kezdeményezésbe ezek után azt hihetnénk, hogy nehéz lenne belekötni, a januári testületi ülésről készített jegyzőkönyv szerint mégis elkezdtek vitázni a váci képviselők az ügyről. A kormánypárti városatyák nem vonták kétségbe, hogy a jelentés után lépni kell, de egy részük szerint azért nem olyan nagy a baj, és csak a baloldal dramatizálja a helyzetet.

false

 

A fideszes dr. Manninger Péter azt kérdezte, hogy hány olyan balesetről vagy halálesetről tudnak beszámolni az ellenzéki képviselők, amely játszótereken történt. Majd miután válaszolt magának, hogy egyet sem, megjegyezte: „Ez a történet bőven kimeríti a baloldalra jellemző hisztériakeltést, a kényes vitát okozó témák állandó felszínen tartását és a tájékoztatást, amit ők abszolút félrevezető módon próbálnak a város lakossága felé tolmácsolni.” A DK-s Krauze István szerint akkor, ha a kormánypárt kezdeményezte volna az egészet, azt ők szó nélkül fogadták volna el. A vitát Fördős Attila polgármester azzal zárta le, hogy felidézte: a közelmúltban Mokánszky Zoltán alpolgármester a saját pénzén vásárolt játékokat, majd megjegyezte: „(…) így is lehet hozzáállni, hogy valaki a saját zsebéből próbálja meg ezeket a balesetveszélyes játszótereket korszerűbbé és elfogadhatóbbá tenni.” (Megnéztük, az alpolgármester legutóbb az Újhegyi út–Sirály utca–Harkály utca–Fácán utca által határolt tömbbelső játszóterére szereltetett fel egy csúszdát, amelyet a decemberi jelentés balesetveszélyesnek minősített.)

Végül az ellenzéki javaslatot megszavazta a képviselő-testület, így a Váci Városfejlesztő Kft.-nek március végéig az összes balesetveszélyes elemet rendbe kell hoznia, továbbá minden évben ellenőriznie kell a játszóterek állapotát, és az erről készített jegyzőkönyvet be kell mutatnia. Írásban megkérdeztük az önkormányzatot, hogy miért romolhatott ily mértékben a váci játszóterek állapota, és volt-e évente forrás betervezve a karbantartásra. Több mint két hétig vártunk a válaszra, amely cikkünk megjelenéséig sem érkezett meg.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. márc. 12., 06:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...