Balesetveszélyesek a váci játszóterek, ám a fideszes képviselő szerint csak az ellenzék hisztériázik

  • Magyar Krisztián
  • 2016. március 12.

Kis-Magyarország

Egy decemberi vizsgálat szerint a városban csupán egy játszótér van teljesen rendben, a többin a gyerekek balesetveszélynek vannak kitéve. A Fidesz megint zseniálisan reagált.

A váci játszótéri eszközök közel hetven százaléka balesetveszélyes, a városban csupán egy olyan játszótér van, amely minden szempontból megfelel az előírásoknak, a többi helyen mind akadtak hiányosságok – ez derül ki a magyarnarancs.hu birtokába jutott, egyébként az önkormányzat által megrendelt, tavaly decemberben elkészült vizsgálatból. A felmérést az önkormányzat tulajdonában lévő Váci Városfejlesztő Kft. megbízásából egy független cég készítette.

A portálunk által megszerzett dokumentum három kategóriába sorolja a játszótéri eszközöket: vannak megfelelő, balesetveszélyes és nem megfelelő játékok. Azt, hogy melyik eszköz milyennek minősül, egy központi rendelet határozza meg, mint ahogy azt is, hogy a köztéri játszóterek állapotát rendszeresen felül kell vizsgálni. A mellékletekkel együtt 214 oldalas jelentés játszótérről játszótérre leírja, hogy hol és milyen problémát találtak, és javaslatot is tesz a hiányosságok kezelésére. Akad olyan helyszín, ahol az eszközök elhasználódtak, vagy például nem volt megfelelően biztosítva a leesési felület, de olyan játszóteret is találtak a szakemberek, ahol a mászókán egy jókora darabon letört a korlát. Több helyet is említ a dokumentum, ahol a fából készült elemeken látszik, hogy azokat évek óta nem gondozta senki, így a faanyagok fáradtak, korhadtak és kisebb-nagyobb szálkák lógnak ki belőlük, amelyekbe bárki könnyen belenyúlhat.

Az egyik legrosszabb állapotban a Külső Rádi út mögötti szociális lakásoknál található játszótér volt: ezen gyakorlatilag nem találtak olyan elemet, amelyet ne kéne javítani, vagy mindjárt kicserélni. A játszóterek önkormányzati tulajdonban vannak, a karbantartásukról a nevezett önkormányzati cég gondoskodik. Így:

false

 

 

A lesújtó vizsgálati eredmény után Ferjancsics László (Együtt) képviselő benyújtott egy határozati javaslatot arról, hogy az önkormányzat tavaszig hozzon rendbe minden kifogásolt eszközt, és az ehhez szükséges pénzt pedig építse be a város 2016-os költségvetésébe. Az ellenzéki kezdeményezésbe ezek után azt hihetnénk, hogy nehéz lenne belekötni, a januári testületi ülésről készített jegyzőkönyv szerint mégis elkezdtek vitázni a váci képviselők az ügyről. A kormánypárti városatyák nem vonták kétségbe, hogy a jelentés után lépni kell, de egy részük szerint azért nem olyan nagy a baj, és csak a baloldal dramatizálja a helyzetet.

false

 

A fideszes dr. Manninger Péter azt kérdezte, hogy hány olyan balesetről vagy halálesetről tudnak beszámolni az ellenzéki képviselők, amely játszótereken történt. Majd miután válaszolt magának, hogy egyet sem, megjegyezte: „Ez a történet bőven kimeríti a baloldalra jellemző hisztériakeltést, a kényes vitát okozó témák állandó felszínen tartását és a tájékoztatást, amit ők abszolút félrevezető módon próbálnak a város lakossága felé tolmácsolni.” A DK-s Krauze István szerint akkor, ha a kormánypárt kezdeményezte volna az egészet, azt ők szó nélkül fogadták volna el. A vitát Fördős Attila polgármester azzal zárta le, hogy felidézte: a közelmúltban Mokánszky Zoltán alpolgármester a saját pénzén vásárolt játékokat, majd megjegyezte: „(…) így is lehet hozzáállni, hogy valaki a saját zsebéből próbálja meg ezeket a balesetveszélyes játszótereket korszerűbbé és elfogadhatóbbá tenni.” (Megnéztük, az alpolgármester legutóbb az Újhegyi út–Sirály utca–Harkály utca–Fácán utca által határolt tömbbelső játszóterére szereltetett fel egy csúszdát, amelyet a decemberi jelentés balesetveszélyesnek minősített.)

Végül az ellenzéki javaslatot megszavazta a képviselő-testület, így a Váci Városfejlesztő Kft.-nek március végéig az összes balesetveszélyes elemet rendbe kell hoznia, továbbá minden évben ellenőriznie kell a játszóterek állapotát, és az erről készített jegyzőkönyvet be kell mutatnia. Írásban megkérdeztük az önkormányzatot, hogy miért romolhatott ily mértékben a váci játszóterek állapota, és volt-e évente forrás betervezve a karbantartásra. Több mint két hétig vártunk a válaszra, amely cikkünk megjelenéséig sem érkezett meg.

Figyelmébe ajánljuk