Bontanák - Veszprém az időközi országgyűlési választás előtt

  • Lakner Dávid
  • 2015. február 20.

Kis-Magyarország

„Szabadpiaci fundamentalista”, „a devizahitelesek Jeanne d’Arcja” és uszodaprojektért felelős alpolgármester küzd többek között február 22-én a mandátumért. Tavaly áprilisban Navracsics Tibor fölényesen győzött, most viszont szorosabb lehet a verseny. Ha a Fidesz nem nyer, oda a parlamenti kétharmad.

Veszprémben úgy tartják, tovább gyengült Navracsics Tibor befolyása a Fideszben, így Némedi Lajost sem az ő javaslatára indítják a február 22-i időközi választáson. Több közéleti szereplő is arról számolt be a Narancsnak, hogy a jelenlegi uniós biztos inkább a fiatalok, így Mihalovics Péter miniszteri biztos vagy Ovádi Péter helyi frakcióvezető indítását szorgalmazta, ám végül a jelölt egy másik körből került ki. A helyi DK-t vezető Katanics Sándor szerint kritikusabb megszólalásai miatt szorul vissza Navracsics, ahogyan az országos, úgy a helyi politikában is. Nem lehet véletlen az sem, hogy a kampányidőszak kellős közepén fejtegette a volt miniszterelnök-helyettes a Balassi Intézetben: saját, polgári értékrendje „marginális szubkultúra” maradt a Fideszen belül.

Uszoda meg pénz

Egy, a neve elhallgatását kérő helyi egyetemi tanár szerint a megyében jelenleg Kovács Zoltán államtitkár rendelkezik a legerősebb pozícióval, és ő támogathatta Némedi Lajos alpolgármester indítását is. Kovács 1990-től 2011-ig Pápa polgármestere volt, jelenleg közigazgatásért felelős államtitkár; forrásunk szerint Kovács pozitívan értékelhette Némedi pápai származását is. Ezzel persze nem biztos, hogy meg lehet szólítani a veszprémi szavazókat, az ellenzéki Kész Zoltánék ki is használták ezt egy szóróanyagukban, szembeállítva a „tősgyökeres veszprémi civil” jelöltet a „pápai illetőségű szavazógép”-pel.

Kész Zoltán

Kész Zoltán

 

Némedi ugyanakkor kitűnően szórakoztatja indulásának bejelentése óta a veszprémieket: nemrég például uszodafejlesztésért felelős alpolgármesternek nevezték ki, és konzultációt is indítottak a hirtelen bejelentett sportuszoda tárgyában. A Fidesz ezzel remek kampánytémát adott az ellenzék kezébe: mind az LMP-s Gerstmár Ferenc, mind a baloldali pártok támogatta független Kész Zoltán, mind a jobbikos Varga-Damm Andrea foglalkozott a beruházás és a kérdőív abszurditásával; utóbbi a Vona Gáborral közös február 4-ei, nagyjából száz fő előtt tartott lakossági fórumán is hosszan élcelődött a konzultáción, jelentős derültséget okozva a közönség soraiban.

Gerstmár lapunknak arról beszélt, hogy a Fidesz viccet csinál a városi fejlesztésekből, hiszen ha Némedi győzelemre készül, uszodafejlesztésért felelős alpolgármesterként körülbelül egy hónapig kívánhat tevékenykedni. A helyi hetilapban is közzétett konzultáció során pedig olyan összetett kérdéseket tesznek fel, mint hogy „épüljön-e új sportuszoda Veszprémben?” Rákérdeznek arra is, támogatják-e az emberek, hogy a veszprémi gyerekek 14 éves korukig tanuljanak meg úszni – miközben elég régóta az általános iskolai tanrend része az úszásoktatás. A kérdőívet egyébként Damm mellett Kész is kifigurázta, összeállítva egy hasonlót, ilyen kérdésekkel: „önt felháborítja, ha kampányidőszakban az állam és a város vezetői egy párt politikai kampánycéljaira költik az adófizetők pénzét?”

Kész Zoltán úgy látja, a fideszes jelölt „meg fogja nyomni a szavazógombot, mikor meg kell”, és Katanics is kiemeli, hogy az alpolgármester jóval kevésbé kritikus alkat, mint Navracsics volt. Az alpolgármester egyébként 2006 óta ül az önkormányzatban, és először az oktatási bizottság elnöke volt, majd a városüzemeltetésért felelős alpolgármester lett. Katanics szerint az is szerepet játszhatott a kiválasztásában, hogy nem akarták egy esetleges vereséggel idejekorán elhasználni a fiatalokat, Némedi ugyanis túl van pályafutása nagy részén. Indításával hangsúlyozza a Fidesz a választás helyi jellegét is, megkérdőjelezve a parlamenti kétharmad esetleges lebontásával kapcsolatos országos jelentőséget. A bejelentett sportuszodával és a decemberben a városnak juttatott szabad felhasználású 800 millióval persze a kormánypártok továbbra is hangsúlyozzák: egy fideszes jelölttel továbbra is bőven juthatna támogatás a településnek.

Szerettük volna a választásról megkérdezni a fideszeseket is, de nem jártunk sikerrel: Némedit telefonon értük utol, de elköszönt, amikor meghallotta, melyik laptól keressük. Porga Gyula polgármester munkatársa pedig bár visszahívást ígért, ez végül nem történt meg.

Mérsékelt Jobbik

Annál lelkesebb volt a jobbikos Varga-Damm Andrea, aki azzal indított, hogy rendszeres olvasója lapunknak, és hosszan fejtegette azt is, mennyi blogot olvas, és ezeket mennyire sokszínűnek és izgalmasnak látja. Nyitottabb szemlélete nem csak nekünk szólt: amikor lakossági fórumán például azt kérdezte tőle egy felszólaló, „bolsevik provokáció”-e csupán, hogy Szili Katalin mellett is szakértősködött, Damm válaszában elmondta, szó sincs provokációról, szerinte pedig a szakmaiságba nem szabad pártpolitikát keverni.

A párton kívüli ügyvéd asszony elmondása szerint akként mozgott a Jobbik körül az elmúlt években, mint Ángyán József: szakértői anyagokkal segítette azokat, akik ezt igényelték, és rendszeres bejárása volt az Országgyűlésbe. Devizaügyekkel foglalkozott, és lapunknak kiemelte: kidolgozta azt is, miként lehetne bevezetni a magáncsőd intézményét, de a javaslatokat szerinte a kormánypártok rendre lesöpörték. Annál inkább bejött a segítsége a jobbikosoknak, Vona egyenesen „a devizahitelesek Jeanne d’Arcjának” tartja Varga-Damm Andreát, aki a pártelnök szerint a parlamentbe kerülve a Veszprémben és környékén élők Jeanne d’Arcja lehet.

Varga-Damm Andrea korábban – ahogyan fogalmazott – mezei KDNP-tag is volt, de erről szerinte nem igazán tudtak a kisebbik kormánypárt országos vezetői. Indításával láthatóan azt akarja demonstrálni a Jobbik, amit Vona az évértékelőjével is: a párt mérsékeltebb politikával megpróbál kitörni a radikális politika által szükségszerűen felállított korlátok közül. Az ügyvéd asszony is ezt hangsúlyozta: mint mondta, a Jobbik sikeresen újult meg, ő maga pedig személy szerint is mindennél fontosabbnak tartja a békét, a párbeszédet, és hogy senkinek se kelljen félnie pártválasztása miatt.

A Jobbikot helyi szinten esélyesnek tartják, Damm pedig igyekszik mindenhova eljutni. A választókerülethez tartozó kis falvakban mindenütt látni a hirdetéseit, és körbe is turnézza a településeket sajátos programjával, amelyben Ihos József (Kató néni) és a Leblanc Győző–Tóth Éva páros szórakoztatja az összegyűlteket. Kérdés, ezzel nem ijesztik-e el az érdeklődő fiatalokat: pedig azt a veszprémi fórumán is lehetett látni, hogy továbbra is nagyobb számban vannak huszonévesek a szimpatizánsok között. Varga-Damm Andrea ellen szólhat, hogy bár veszprémi születésű, nem a városban él.

Civilbarát bal

Helyi civil viszont a baloldali-liberális ellenzék által támogatott Kész Zoltán, akit a világnézete miatt támadnak ellenfelei. (A vele készült interjút lásd: A Fidesz fél a vereségtől, Magyar Narancs, 2015. január 22.) Varga-Damm a közönsége előtt például azon értetlenkedett, hogy kinek lehet vonzó egy ilyen „ultraliberális” jelölt, de az LMP is azzal indokolta Kész elutasítását, hogy ő valójában egy „szélsőségesen liberális, szabadpiaci fundamentalista”. Saját „közös jelöltet” is ajánlott helyette a zöldpárt, a Győrben oktató Józsa Lászlót: igaz, ezt már azután, hogy Kész mellett felsorakoztak a tavalyi összefogásból ismert baloldali pártok. Gerstmár kérdésünkre visszautasította, hogy a politikai megbélyegzést szolgálná a szélsőségesezés, és szerinte ez csupán leíró jellegű jelző pártja részéről.

A Magyar Nemzet is „leleplezte” Kész néhány évvel ezelőtti blogbejegyzéseit, a jelöltet ezúttal a Jobbikkal hozva össze. A 2010-es írásban többek között az szerepelt, hogy Kész nem feltétlen híve az általános választójognak, de a rendszerváltás előtt politikai szerepet vállalókat is eltiltaná a hivatásos politizálástól. Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője rögtön számon is kérte a baloldali pártokat, miért támogatják Készt, de így tett blogjában Pogátsa Zoltán közgazdász is. Kész lapunknak arról beszélt: az ő világnézete az elmúlt években egyértelmű volt, és következetes is ebből a szempontból. A Magyar Nemzetnek adott válaszában pedig azt emelte ki, hogy a választójogot korábban épp a Fidesz akarta korlátozni az előzetes regisztrációval, ő pedig a Polgári Platform vezetőjeként küzdött azért, hogy minél többen menjenek el szavazni. Lapunknak arról beszélt a jelölt: Magyarországon valójában nem szabadpiaci kapitalizmus volt eddig sem, csupán a baráti cégeknek játszották át a pénzeket. Ugyanakkor szerinte nem minden parlamenti párt piacellenes, és a baloldali tömörülések nyitottabbak a piacpárti nézetekre is.

A támadások ellenére egyértelműnek látszik, hogy civilsége, és nem a világnézete játszott döntő szerepet a támogatásában. A DK-s Katanics azt emelte ki: egy független, civil jelölt több szavazót vonzhat a korábbinál, és Kész is úgy vélte, ő a csalódott fideszesek számára is elfogadható jelölt lehet. Mint mondta, sokan jelzik neki, hogy bár korábban a kormánypártokra szavaztak, most már elegük lett, és rá fognak szavazni. Ez hangzatos kampányszövegnek tűnt, de egyik körútjára elkísérve tényleg az látszott: a falusi emberek nagy része is pozitívan fogadja, és tényleg több egykori kormánypárti szavazó is ki akarja fejezni elégedetlenségét azzal, hogy Készre voksol február 22-én. „Annak idején a Fideszre szavaztam, de most úgy vagyok vele, nem kell az a kétharmad” – mondta egy jásdi férfi. Egy szápári fiatalember is hasonlóan nyilatkozott, igaz, szkeptikus is volt Késszel szemben, mondván, hogy az őt támogató pártok egy része már eljátszotta a bizalmat. Tés, Szápár és Jásd bejárásakor meglepő módon alig néhányan mondták, hogy ők inkább a Fideszre szavaznak – miközben a tavalyi választáson ezekkel a településekkel együtt billent nagyon jobbra a körzet. A 692 választópolgárt számláló Tésen például magas, 62 százalékos volt a részvétel egy éve, közülük 230-an Navracsicsra szavaztak, míg a baloldali Pál Bélára csak 95-en. A pártlistás szavazáson pedig mind a Jobbik, mind az ellenzéki összefogás 90-90 szavazatot kapott, szemben a 226 fideszes vokssal.

Késszel szemben Gerstmár úgy látja: a Jobbik és az LMP szavazói nélkül nehéz elképzelni az ellen­zéki győzelmet. A zöldpárti jelölt több választáson is indult már, a tavalyi országgyűlésin például hat százalékot szerzett, míg a jobbikos jelölt akkor tizenhatot. Gerstmár szerint helyben erősebb az LMP, mint országos átlagban, az ő indítása mellett pedig az is szólt, hogy a választókörzetben már ismert. Ő is úgy véli, hogy a veszprémi választásnak szimbolikus jelentősége van, ezért az LMP szerinte benne is lett volna egy közösen támogatott jelölt indításában, ám ez, mint mondta, nem írhat felül minden szempontot.

A négy említett jelöltön kívül Bősze Ferenc ügyvéd plakátjait lehet még látni a városban: ő a függetlenek közt azok táborát erősíti, akik helyben ismertek. Az indulók között ott van az egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, aki már az újpesti időközin is rajthoz állt, a tavalyi országgyűlési választás előtt pedig az Összefogás Párt éléről hadakozott a szintén összefogó, hasonló nevet választó ellenzéki pártokkal. Huszonhatan akartak indulni, de ez végül csak tizenkettejüknek sikerül: kérdés, hogy a többieket pontosan miért utasították el, illetve felvetődött-e esetükben az aláírásmásolás, miként a tavalyi választások során több kamupártnál és -jelöltnél is. Ott lesz az időközin a devizahiteles Kásler Árpád is, ahogyan fölbukkan a Munkáspárt is egy fiatal egyetemista, Szentpáli Kolos személyében. (Az indulókról részletesebben írtunk, lásd: Ők bontanák le a kétharmadot.)

Figyelmébe ajánljuk