„Cigánysoron az összeset megsoroznám UZI-val” – Jobbik, Ózd, durvulás

  • narancs.hu
  • 2015. február 19.

Kis-Magyarország

Az ózdi kabinetvezető nem tagadja, hogy feldúlt bejegyzést írt a Facebookra, miután meglopták őket egy disznóvágás után. Janiczak Dávid szerint Vincze Erzsébet megbánta tettét.

Rasszista bejegyzést talált az Európai Föderalista Párt ózdi szervezetének elnöke nemrég a Facebookon – erről közleményt is közzétettek. Ebben azt írták: „Döbbenten vettünk arról tudomást, hogy az ózdi kabinetfőnök, Betti Vincze internetes közösségi oldalán rasszista, fajgyűlölő, és a cigányság elleni fegyveres támadás buzdítására alkalmas megjegyzéseket tett 2012-ben.”

false

 

Azaz:

„Annyira tele van a t…m a cigányokkal, hogy ha tehetném, végigsétálva a cigánysoron az összeset megsoroznám UZI-val. Hamarosan eljön az idő, hogy akkor is végigsétálok UZI-val, ha nem tehetném! Nem érdekel a következmény. Ezt másképp már nem lehet.”

Az Európai Föderalista Párt ózdi szervezetének elnöke, Perger Gábor idézte az ide vonatkozó törvény szövegét, ami szerinte – mivel ő a bejegyzést rasszista, fajgyűlölő és a cigányság elleni fegyveres támadás buzdítására alkalmas bejegyzésként értékelte – egyértelműsíti a közösség elleni izgatást. Az elnök felszólította a jobbikos Janiczak Dávid polgármestert, vonja vissza Vincze Erzsébet kabinetvezetői megbízatását. (Vincze a közlemény után törölte Facebook-oldalát, hogy miért, az hamarosan kiderül.)

„Amennyiben tényleg volt ilyen bejegyzés, és ha azt tényleg a kabinetvezető írta, tettéért elítélem” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu tudósítójának a polgármester, aki ugyanakkor nem cáfolta, hogy Vinczéé lenne a bejegyzés. Janiczak Dávid hozzátette: „Betti megbánta tettét, amit csak részben ismert el, és azt is elmondta, hogy 2012. november környékén rokonságát több olyan sérelem

Börtön Ózdon?

Igen! Nem hiszi? Akkor olvassa el ezt!

érte, ami őt is felháborította. Ugyanakkor munkájával elégedett vagyok, és azért dolgozunk együtt, hogy származásától függetlenül mindenki biztonságban érezze magát Ózdon, a magyar és a cigány lakosság ne forduljon egymás ellen – mondta, majd így folytatta: – Egyre több aktivistánk és segítőnk kerül ki a cigányság soraiból, itt elég, ha megemlítem Berki Lajos nevét, aki 12 éven át volt a cigány kisebbségi önkormányzat városi elnöke, és ma ő a romareferensünk. Tudjuk, hogy sokan szeretnék ránk ragasztani a rasszizmus vádját, de erre nem fogunk alkalmat adni.”

Maga az érintett, Vincze Erzsébet sem cáfolta a magyarnarancs.hu-nak, hogy olyan bejegyzést írt 2012-ben, amire ma már feltétlenül nem büszke, de azt mondja, most már nem emlékszik pontosan, hogy mit írt, megnézni meg nem tudja, mert már törölte oldalát. Hogy az UZI szerepelt-e a szövegben? Nem tudja. „Miután megjelent a Facebookon az ominózus bejegyzés, azonnal töröltem magam a közösségi oldalról, mivel hasonló történet máskor is előfordulhat. Nem azért, mert ilyen kommenteket írnék, hanem azért, mert ha bárki írja a nevemben helyettem, akkor is én kerülök ki vesztesen.” (A polgármesteri hivatalt hétfő reggel kerestük meg az üggyel. Hétfő és kedd után végül szerdára kaptunk időpontot egy rövid beszélgetésre.)

Amikor azt kérdeztük, hogy ha a szövegre nem is emlékszik, mi az, ami megmaradt abból a 2012-es napból, Vincze azt mondta: arra emlékezik, hogy erős felindulásából írt néhány sort a romákról úgy általában, miután édesanyját és más rokonát is meglopták egy disznóvágás után. Vincze Csernelyen élő édesanyjától a füstölőből a disznóvágásból származó rengeteg szalonnát és húst lopták el, amit „a nyomozók megtaláltak egy roma családnál”. Aztán Farkaslyukon élő idős rokonának a mellékhelyiségeit nullázták le (állítólag romák), Vincze pedig tehetetlennek érezte magát – ekkor gondolta úgy, hogy írni kell valamit a Facebookra. De hogy mit, ma már nem tudja.

Arra azonban nem gondolt, hogy ha az ő oldalán nem szerepel is ilyen bejegyzés, mert szerinte ezt akár hamisíthatták is, azt könnyebb lenne bizonyítani úgy, ha nem törli az egész oldalt. (Még ha az se lenne minden kétséget kizáró bizonyíték, lévén, bejegyzést bárki törölhet saját oldalán.) Ahogy az sem logikus, hogy miért épp őt akarná megtámadni valaki, miért nem mondjuk a polgármestert. Kérdeztük azt is, hogy terveznek-e jogi lépést az Európai Föderalista Párt ellen, hiszen ha Vincze Erzsébet nem írt ilyet, akkor ez rágalmazás, erre azonban azt válaszolta a kabinetvezető: még nem döntött az ügyben.

Noha Vincze nem tudja pontosan, mit írt 2012-ben, ha nem a bejegyzésről kérdezzük, egyből határozott lesz. Szerinte a környező településeken romaellenes hangulat uralkodik, ezt kár titkolni. Mint mondta, soha nem volt tagja sem a Jobbiknak, sem más pártnak. Amit tett, azt magánemberként tette. Célja „egy balul elsült segélykiáltás volt, ha már a korábban beígért rendcsinálás nem történt meg az országban, ami különösen Ózdon és térségében érezteti a hatását” – mondta az ózdi polgármesteri kabinet vezetője.

Figyelmébe ajánljuk