Csoda a Mátrában: amputálni készültek a lábát, a gyógygázfürdő megmentette

szerző
Kovács István
publikálva
2016. márc. 08., 06:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 85 éves férfi esete nem egyedi, sokakat mentett meg a tolószéktől a mátraderecskei intézmény. Félmillió embert is érinthet az érszűkület itthon, talán nekik is segíthet a mofetta.

A borsodi Arló községben élő 85 éves Krizsai Gézának nemrég még „fenték a szikét” a miskolci kórházban. A csonkolást lényegében Krizsai fia előzte meg, aki egy nappal a műtét előtt hallott először a mátraderecskei mofettáról. Az idős férfi a magyarnarancs.hu-nak most azt mondja, hogy öt évvel ezelőtt kezdődtek panaszai, amelyek aztán elhatalmasodtak rajta. Elszínesedtek és fáztak a lábai, a lábujjak kisebesedtek, erős fájdalmai voltak, ennek következtében pedig végül alig tudott járni. Tavaly novemberben döntöttek orvosai az amputálás mellett, amire az említett véletlen miatt nem került sor. Krizsai Géza egy hosszabb mátraderecskei kúra után komoly javulásról számolt be, ma már csak egyetlen lábujján van seb, fájdalmat szinte nem érez. Olyannyira visszanyerte életkedvét, hogy máris kiváltotta az idei horgászengedélyét az Arlói-tóra.

10 métert sem tudott menni

Számos beteg állapota javulhatna, hosszú távon akár megmenekülhetne végtagja elvesztésétől is, vagyis a tolószékes élettől, ha felkeresné a Mátraderecskei Szén-dioxid Gyógygázfürdőt, azaz a mofettát – kezelésre szoruló betegek nyilatkoztak így a magyarnarancs.hu tudósítójának a gázfürdő jótékony hatásáról. A miskolci Juhász István, az egykori asztaliteniszező például 2015 nyarán lábfájdalmakra panaszkodott, amin az értágító gyógyszerek sem enyhíttek. Olyan állapotba került, hogy már 10 métert sem tudott pihenő nélkül megtenni, állandósult lábgörcse. Ekkor szerzett tudomást Mátraderecskéről, ahol „végigvitt” egy kúrát: azóta elmúltak a panaszai, sőt nyugdíjasként munkát is tudott vállalni, de a közeljövőben megelőző céllal azért megismétli a kezelést.

false

 

A faluba beérve útbaigazító táblák jelzik az irányt az intézményhez. Az állapotfelmérést dr. Huszti Györgyike végzi, aki főállásban a Parádfürdői Kórház mozgásszervi rehabilitációjának szakorvosa. Ő ellenőrzi a beutalókat is – ilyet reumatológus, érsebész, diabetológus vagy angiológus szakorvos

Így derült ki

A Recsktől pár, de Egertől is csak mintegy 30 kilométerre fekvő Mátraderecske neve a korábbi évtizedekben is fel-felbukkant a sajtóban. 1965-ben 38 Celsius-fokos víz tört fel a faluban egy kutatófúrás során, 1986-ban pedig üdülőövezeti besorolást kaptak. A 90-es években intenzívebb gázfeláramlásról számoltak be a Mátyás király utcában lakók. Ekkor geológusok, fizikusok és a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálták a jelenséget, és a gáz elemzéséből  az derült ki, hogy annak összetétele hasonlít az Erdélyben – Hargitán és Kovásznán – található mofettákéra. Ezer méter mélyről a vulkáni utóműködés hozadékaként érkezett a kigőzölgés, ami a 86,16 százalék szén-dioxid mellett oxigént, metánt, nitrogént és radont is tartalmaz. A kezdeti pánik hatására szóba került Mátraderecske kitelepítése is, ám ez végül a jelenség teljes megismerése jóvoltából nem történt meg. A gázzal viszont új üzletág is érkezett a településre, mert a legintenzívebb gázkitörési pont fölé 1995-ben száraz gázfürdőt épített az önkormányzat. Ekkor kezdődhetett el az a kezeléssorozat, aminek eredményeképpen 1999-ben gyógygázzá nyilvánították a Mátraderecske mofettájában természetes úton feltörő anyagot. A jelentkező igények miatt – az I. Széchenyi Terv támogatásával és a helyi önkormányzat önerejével – 2004-re megépült a modern gyógygázfürdő.

írhat fel valakinek. Kezelést kizáró ok többek között a daganatos megbetegedés, a fertőző lázas betegség, az epilepszia, a stroke, de a szívműtét után három hónapon belül sem engedélyezi a gázfürdőt. A doktornőnek akad olyan betege, aki tíz éve visszajár Mátraderecskére, pedig az első kórlapján ott szerepel az amputáció szó, amit idáig nem kellett végrehajtani. (A mofetta az érszűkület mellett csökkenti a ritka betegségnek számító Buerger-kór és a Raynaud-szindróma tüneteit, de gyógyítja a lábszárfekélyt, a diabéteszes érbetegséget vagy a progresszív szisztémás szklerózist is.) A doktornő kifejtette, hogy az előírt gyógyszereket a kezelés után is szedni kell, annak ellenére, hogy érezhető állapotjavulás lép fel a betegek többségénél. Sajnálja, hogy az OEP egyelőre nem finanszírozza a kezelés teljes költségét, és kollégái sok esetben nem akarnak receptet írni a mofettába.

„Két medencét üzemeltetünk, amelyekben egyenként 14 beteg fér el. Egy kúra 15 kezelésből áll, alkalmanként 25 perces szárazfürdővel. Laza ruházatban, széken ülve történik a kezelés, miután a vendég átesett a kötelező orvosi vizsgálaton” – magyarázza a magyarnarancs.hu-nak Szőnyiné Tóth Zsuzsanna, az intézmény ügyvezetője, aki magasépítő üzemmérnökként 2001-ben kapott megbízást az épület tervezésére. Szőnyiné elmondta, hogy a medencékben derékmagasságig engedik telítődni a gázt, ami színtelen és szagtalan, ugyanakkor mérgező. Éppen ezért építettek a két medencébe gázelszívó berendezést, amelyekkel szabályozzák az esetleg megemelkedő gázszintet. A biztonságot a szóbeli tájékoztatás mellett biztonsági övekkel fokozzák, aminek a becsatolása kötelező. A kezelést a biztonság kedvéért a mentőszolgálat szakemberei felügyelik. (Az elmúlt évben egyébként 5280 beteget kezeltek Mátraderecskén, ez 70 százalékos kihasználtságot jelent.)

Visszatérők

A medencébe lépve mindemellett semmi különöset nem érezni, ezután azonban perceken belül melegség önti el a végtagokat. Ezt a szén-dioxidos gáz idézi elő, ami a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, és ami tágítja az ereket. Tudósítónk látogatásakor a szomszédos széken a helybeli Szőnyi Ferenc ül, aki már a tizedik kúrán vesz részt. Ő magas vérnyomás és cukorbetegség ellen szedett gyógyszereket, ám a vizsgálatok kimutatták, hogy a betegségeket jelző magas számértékek a szárazfürdő hatására csökkennek, és jobb a közérzete is. Neki erre jó a mofetta.

Az önkormányzat szempontjából

Mátraderecske régóta ismert kirándulóhely, a vonzerőt pedig a mofetta mellett az 1965-től ismert gyógyvízzel lehet fokozni. A közel 40 Celsius-fokos víz összetétele hasonlít a bükkszéki Salvus-vízhez, ezért már megszületett a strandfürdő mellé egy palackozóüzem terve is – sorolja a község lehetőségeit Forgó Gábor. A fideszes polgármester elmondta, hogy a termálkút tönkrement és újat kell fúrni, aminek a költsége túllépi a százmillió forintot. Emiatt 2015 után idén is zárva lesz a strand. Kitért az OEP-támogatás megszerzésének történetére a mofettakezelésekhez, hiszen csak 2012-ben sikerült megkapniuk a finanszírozást. Az intézményt üzemeltető Mofetta 2003 Kft. egyébként az ügyvezetőn kívül 12 dolgozónak biztosít munkahelyet, a forgalmuk pedig folyamatosan növekszik. (A cég tulajdonosa a mátraderecskei önkormányzat, és 2014-ben 58 milliós árbevétel mellett 7 milliós pluszban zárta az üzemi eredményét. Utóbbi mutatója 2013-ban több mint 8 millió forint volt.) Mivel félbemaradt egy 50 szobás szálloda építése a szomszédos telken, és annak további sorsa is bizonytalan, ezért – öröm az ürümben – fellendült a falusi vendéglátás.

A félbemaradt szálloda

A félbemaradt szálloda

 


A polgármester azt mondja, hogy harmincöt szálláshelyen közel 250 férőhely áll az idelátogatók rendelkezésére, ami már a gyógyturizmus hozadéka. Nem lebecsülendő a mofettában létrejött 13 munkahely sem, a faluba érkezők pedig a helyi kereskedelmi forgalmat növelik. Amíg üzemképes volt a strand, nyári időszakban a gyógygázas kezelések között többen felkeresték a gyógyvizes medencéket, ami növelte a bevételt.

 

Egy másik páciens, Berente György elöljáróban elmondta, hogy most még csak az első kúrán vesz részt, ennek ellenére visszatérő vendége lesz a gyógyászati központnak. A pásztói férfinél 2007-ben kezdődött az érszűkület, majd orvosai értágítást és érműtétet végeztek a lábán. Riportunk készítésekor a hatodik kezelését kapta és máris érezte, hogy csökkent a fájdalma és megszűntek a lábgörcsök. Az egri Szalkai Sándor korábban szúró fájdalmat érzett a lábujjaiban, de kezelik magas vérnyomásra és cukorbetegségre is. Naponta utazik Mátraderecskére, és a korábban érezhető panaszai a kúra alatt elmúltak, de fél év múlva ismét időpontot kér. Az OEP ugyanis évente két alkalommal finanszírozza a kezelés költségeinek 60 százalékát.

A mofettába érkezők egyébként visszatérően arról panaszkodtak, hogy az orvosok inkább a drága gyógyszereket akarják felírni vagy alkalmazni, amilyen például az értágító infúzió. Az is ritka eset, amikor a páciens az orvosától kap információt a mofetta gyógyító hatásáról.

Itt kezelik

Itt kezelik

 

Az észak-borsodi T. Barna például a rendőrségtől ment nyugdíjba, majd pár év múlva súlyos érszűkület alakult ki a lábaiban. Rendszeresen járt a megyei kórház érsebészetére, ám a gyógyszerek nem igazán használtak bajának. Ismerőse tanácsára megpróbálkozott végül Mátraderecskével, amihez beutalót és utazási költségtérítést akart felíratni orvosával, aki viszont erre nem volt hajlandó. Így Barna saját költségén gyógyíttatta magát – végül sikerrel.

Az orvosok szerint

A Mátraderecskéhez közelebb eső két megyei kórháztól kértünk érszűkülettel kapcsolatos adatokat. A Heves Megyei Kórház vezetői az OEP-hez irányítottak, ám a B.-A.-Z. Megyei Kórház szakorvosa válaszolt kérdéseinkre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Sebészeti Osztály Ér- és Endovascularis Sebészeti Részleg vezető főorvosa, dr. Mátyás Lajos kifejtette: osztályáról évente kb. 10-12 beteget küldenek formális recepttel mofettakezelésre, míg angiológus kollégái kb. 20-25 beteget. Hozzátette: érszűkülettel kapcsolatosan alapkérdés, hogy globálisan az egész verőeres keringési rendszert tekintjük-e át. Ez esetben becsült adatok alapján kb. 700 ezer, ezen belül mintegy 400 ezer a perifériás ereket érintő betegszám. A miskolci érsebészeti osztályon végzett évi műtéti szám 1300, míg a kórházukban végzett amputációk száma az elmúlt évben 230 volt. Ezeket az érsebészeten, az általános sebészeten és Kazincbarcikán, a sebészeti részlegükön végezték el. Mátyás kijelentette: az utóbbi években jelentős fejlődésen ment át az érsebészet, ezáltal számos olyan beteg orvosolható, akiknél korábban műtéti megoldás nem jött számításba. „Szoktunk betegeket küldeni a mofettába, mert hatékony kezelési lehetőség. A bőrön keresztül áramló gáz olyan esetekben fejt ki kedvező hatást, amikor még a szövetek elhalása nagy területen nem alakul ki” – ezt már dr. Pécsvárady Zsolt, a kistarcsai Flór Ferenc Kórház angiológus osztályvezető főorvosa mondta a magyarnarancs.hu-nak. Ő egyben a Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tanács elnöke. Hozzátette: befogadott tevékenységről van szó a mofetta esetében, ami a hosszabb-rövidebb távolság megtételét követően megállásra kényszerítő fájdalom, esetleg kisebb sebek esetén nyújthat kiegészítő terápiát, de semmiképpen nem helyettesítheti az alapvető folyamatos, nem csak kúraszerűen alkalmazott kezeléseket. Ilyen az életmód változtatása (dohányzás elhagyása, rendszeres járásgyakorlatok, helyes étrend), a gyógyszeres kezelés mellett szükség esetén az erek tágítása radiológiai módszerrel, vagy az elzáródott ér áthidalása érsebészeti műtét kapcsán.

szerző
Kovács István
publikálva
2016. márc. 08., 06:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Ferenc Veres
  2016. július 20., szerda 19:29
  Ezt és a hasonló jót tevő dolgokat kéne óriásplakátokon reklámozni mert ezekről a dolgokról nagyon sokan nem tudnak, és nem lenne annyi tolókocsiba szenvedő ember. Igaz nálunk az ember egészsége az sokad rendű dolog. Nem a sok politikai semmire való plakátokkal van tele az Ország.
 2. 2 NaJa
  NaJa
  2016. március 09., szerda 23:35
  Szép hosszú, de legfőképp igaz cikk. Ne feledkezzünk azonban el Dr. Tóth Eszter fizikusról, csodálatos fizikatanárról, aki nélkül ma nem lenne elfogadott A Mofetta. És olyan „kicsiny” Nobel-díjasainkról, mint Teller Ede (akinek szintén óriási szerepe volt az itteni kutatásokban) és Daniel Carleton Gajdusekről sem (aki magát magyarnak tartotta, de mi magyarok nem igazán). Mindketten fát ültettek a mátraderecskei temetőben, Czeizel Endre szerint a legpalócabb magyar településen (lásd A magyarság genetikája c. műve). És persze Marx György fantasztikus fizikus is elmaradhatatlan kutató volt itt.
  A gáz gyógyító ereje szempontjából a lényeg (ami kimaradt), hogy ezt nem helyettesíti a széndioxidos gatya amit a neten árulnak. A mofetta gázkeverékének az az előnye, hogy az értágítás után (jórészt a radonnak köszönhetően) meg is tartja jó ideig az érfalat. Mindezt lágyan végezve – nem csak időseknek.
  Csak az íze kedvéért: jót tesz a férfiasságnak (hasonló a hatása, mint a kék pirulának).
 3. 1 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. március 08., kedd 08:01
  Fűben, fában, vízben van az orvosság.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...