Egymásnak feszül az ellenzéki városvezetés és a Fidesz Jászberényben

Kis-Magyarország

Vizsgálóbizottságot állítana fel a helyi Fidesz Jászberényben. Szerintük erre a jogvitás beruházások, a piac és a Malom ügyének kivizsgálása miatt van szükség. A kormánypártiak ezen túlmenően a helyi Jászkürt újság főszerkesztőcseréje ellen is tiltakoznak. Mióta Jászberényt nem kormánypárti polgármester vezeti, állóháború alakult ki a városban.

„Ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs rajta, az a baj” – mondta egy helyi forrásunk a Jászberényben szinte késhegyre menő, folyamatos politikai vita kapcsán. Ezzel arra célzott, hogy bármit csináljon a jobbikos polgármester, mindenben kifogást talál a helyi Fidesz. Mások viszont azt állítják, csak azt kapja vissza a várost vezető Budai Lóránt, amit ő is csinált korábban. 

Jászberény a 2019-es önkormányzati választás óta vált politikai csatatérré. Akkor kezdődött a küzdelem, amikor az ellenzék által támogatott Budai Lóránt roppant szoros győzelmével végződött választást megismételtették. A korábbi fideszes polgármester, Szabó Tamás támadta meg az eredményt. A megismételt választást aztán Budai közel négyezer szavazattal megnyerte. Többek szerint ezzel nemcsak Szabó, hanem jó barátja, Pócs János fideszes országgyűlési képviselő is nagy pofont kapott.

Csakhogy a képviselő-testületben nem volt többsége a Fidesszel szemben az új polgármesternek. A mérleg nyelve a Mi Hazánk Mozgalom helyi embere, Dobrán Gyula lett, aki mezőőrként a város alkalmazásában áll. (A jászberényi képviselő-testület 15 tagú. Hét tagot ad a Közösen Jászberényért Egyesület, hetet a Fidesz, egyet a Mi Hazánk Mozgalom.)

Feloszlatni a testületet?

Tavaly szeptemberben aztán elszakadt a cérna. Feloszlatná a testületet Budai Lóránt polgármester címmel jelent meg cikk a szoljon.hu oldalon. A megyei kormánypárti lap szerint Budai nem először vetette fel, hogy mivel nincs többsége fontos ügyekben, hasznosabb lenne az időközi választás. A fideszes válasz: nem.

 
Budai Lóránt, a város polgármestere
Forrás: Budai Lóránt Facebook

A következő összecsapás a költségvetés tervezése miatt történt. Óriási vitát kavart ugyanis a helyi adók átalakításának tervezete tavaly novemberben. Pócs János tiltakozott az elképzelés ellen, szerinte Budai visszaélt a rendkívüli jogrenddel. Budai válasza: a képviselő uszított. Pedig csak előterjesztésben szerepelt a tervezet. E szerint emelkedett volna a helyi iparűzési, csökkent volna a kommunális adó. A döntést a rendkívüli jogrend miatt egyedül is meghozhatta volna a polgármester, de ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni. Budai Lóránt szerint az iparűzési adó bevételkieséséből származó, nagyjából 15 százalékos, több száz milliós hiányt kompenzálni kellett volna. Javaslata 200 milliós bevételt hozott volna a konyhára.

Fidesz: nem kéne kritizálni a kormányt, akkor lesz pénz

A Fidesz-frakció vezetője, Tamás Zoltán azt mondta, semmiképpen sem szavazzák meg az adóemeléseket, mert a tervezettnél több adóbevétel folyt be a sikeres vállalkozások jóvoltából a város kasszájába. November végén aztán egy személyben hagyta jóvá a helyi adókról szóló rendelet módosítását Budai. A városvezető az Electrolux városból való kivonulását és a kormányzati megszorításokat hozta fel indokként. A Fidesz frakciója arcpirítónak nevezte a döntést. Ám mivel a kormány időközben adóemelési stoppot rendelt el, így a vita feleslegesnek bizonyult. Újra kellett tervezni a 2021-es költségvetést. 

Ha nem lett volna elég még ennyi vitás előzmény, a járvány tovább súlyosbította a város helyzetét. Nem kompenzálták bevételeinek kiesését. A kormány döntése alapján ugyanis a város nem kapott kompenzációt az iparűzési adó elvétele után, pedig félmilliárd forint ellentételezésre számítottak. Pócs ezt azzal magyarázta, hogy Jászberény lakosságarányosan a megye leggazdagabb, legnagyobb adóerő-képességgel rendelkező városa. Szerinte ezért nem kap közvetlen kompenzációt, miközben a városba az elmúlt másfél évben 22 milliárd forint támogatás érkezett a vállalkozásokhoz, intézményekhez, közösségekhez. Budai szerint Pócs 2019-es adatokra hivatkozott.

Ahhoz, hogy több kormányzati pénzt lásson az ellenzéki vezetésű város, a megoldást Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető adta meg. „Úgy kellene kommunikálni, hogy addig, amíg pénzt kérünk, (..) szeretnénk támogatásokat kérni, szeretnénk engedményeket kérni,

addig a negatív kampánnyal, a kormány szidásával, a képviselő úr (Pócs János) állandó negatív színben való feltüntetésével álljon le.

És akkor írjon pozitív levelet” – mondta a frakcióvezető a 444.hu szemlézése szerint. 

Problémás beruházások

A közgyűlések nélküli időszak, a koronavírus-járvány alatti periódus sem telt vita nélkül. A Fidesz-frakció élesen bírálta a városvezetés döntéseit, melyek a piaccsarnok és a Malom Kulturális Központ kivitelezésével kapcsolatos peres ügyekhez vezettek. A perköltségek az önkormányzatot terhelik. Ezen kívül petícióval tiltakoztak a Jászkürt újság főszerkesztőjének kinevezése miatt is. Szerintük az előző főszerkesztő leváltása a polgármester egyszemélyes döntése volt. Minderről szintén a szoljon.hu számolt be a napokban. Dobrán Gyula a Fidesz mellé állt. Információink szerint ő egyébként többször is a Fidesszel szavaz.

 
Dobrán Gyula, a Mi Hazánk helyi képviselője, Tamás Zoltán fideszes frakcióvezető, Budai Lóránt polgármester és a város jegyzője egy egyeztetésen
Forrás: Tamás Zoltán Facebook

A főszerkesztőügyes petíció azonban csak vihar egy pohár vízben a Malom és piac ügyéhez képest, ami miatt vizsgálóbizottságért kiáltott a Fidesz-frakció. A Malom-beruházásról tavaly cikkezett a Szabad Európa. A projektet a városvezetés még fideszes elődeitől örökölte. Ám kiszálltak belőle, a lap szerint feljelentést is tettek a kivitelező ellen. A csavar a történetben, hogy 

a már látható csúszás és egyéb problémák, a 25 százalékos elkészültség dacára az önkormányzat kifizette az első részszámlát, közel 300 millió forintot

– Budai indoklása szerint elődje vállalása miatt volt szükség erre.

A piacot tavaly ősszel adták át, de ezen is talált fogást a Fidesz-frakció. Sérelmezték ugyanis, hogy nem hívták meg őket, azokat, akik a projektért fáradoztak. Pócs pár órán belül szintén reagált, tiltakozva a szerinte barátságtalan lépés ellen. Budai szerint nem is volt átadás a vírushelyzet miatt, illetve még nem volt lezárva pénzügyileg, de jogilag sem a projekt. Úgy tudjuk, a piacberuházásnál már a kivitelezésnél derült ki, hogy nem jó az alapozás és még több pénz kell rá, de ennek a felelősségét senki nem vállalta. Helyi forrásaink úgy látják, Budai több felesleges vitát is generált magának a két beruházással kapcsolatban. A Malom-építkezés leállításakor, a szerződésbontáskor az eredetileg tervezett befejezési határidőig csak néhány hónap volt hátra. Ha azt kivárja, talán védhetőbb lenne most a szerződésbontás. A piac esetében a kivitelezés idején tervezési hibáról beszéltek, sokat állt az építkezés, míg újra elkezdték. Információink szerint a pluszmunkák finanszírozására már a jelenlegi vezetés kért és kapott állami pénzt, amiből végül kifizették a vállalkozót. 

Megszólalt az ügyben Pócs is, aki teljes mértékben támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. Szerinte egy demokráciának az ellenőrzés alapvető feladata és feltétele egyaránt.

Így látják a "háborúzó felek"

A jászberényi állapotokat iletően kíváncsiak voltunk mind a polgármester, mind helyi ellenzéke, a Fidesz véleményére. Tamás Zoltán lapunknak elmondta, ha a városvezetésnek semmi takargatnivalója nincs, akkor ők is támogatják a piac és a Malom ügyében felállítani javasolt vizsgálóbizottság létrehozását. Felvetésünkre, hogy a Malom esetében a nyertes cég alkalmas volt-e a beruházás megnyerésére - állítólag gyenge likviditású, 5 milliós törzstőkéjű cégről van szó -, a Fidesz frakcióvezetője úgy válaszolt, a cég a közbeszerzési eljárás kiírási feltételeinek megfelelt, teljesítette a kritériumokat.

A kormánypárt helyi politikusa továbbra is úgy látja, nincs szükség a képviselő-testület feloszlatására és időközi önkormányzati választás kiírására Jászberényben. Tamás Zoltán  hozzátette, minden, a város és a lakosság érdekében hozott döntést, előterjesztést támogatnak, és a jövőben is támogatni fognak. Hangsúlyozta, az együttműködéshez elsősorban tolerancia, tárgyalóképesség és -készség szükséges, ami a mostani városvezetésből hiányzik. „Erőből, arroganciával csak ideig-óráig lehet a várost vezetni!” – mondta a  Fidesz frakcióvezetője.

Budai Lóránt polgármester a bizottság felállításával kapcsolatban lapunknak úgy fogalmazott, állnak a vizsgálat elé. A szerződéseket, tette hozzá, az előző városvezetés kötötte. A polgármestertől is megkérdeztük, hogy látja, még mindig időszerű-e új önkormányzati választást kiírni. Budai erre felidézte, többször tett már ilyen javaslatot, de legutóbb

„a Fidesz és a Mi Hazánk koalíciója” napirendre sem engedte venni.

Az önkormányzati újság főszerkesztő-váltásával kapcsolatban azt mondta, a Fidesz mindig minden ellen tiltakozik, és mivel nincs ötletük, javaslatuk, minden döntést igyekeznek megtorpedózni. Jászberény polgármestere végezetül elmondta, a feszültség a megismételt, „óriási fölénnyel megnyert” választás óta tart, és szerinte ez mindaddig így lesz, amíg a fideszesek nem lesznek képesek ezt megemészteni.

(Címlapunkon: a jászberényi városháza. Forrás: Wikipédia)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk