Debrecen

Együttműködne a Kuruc.infóval a bíróság

  • narancs.hu
  • 2013. május 24.

Kis-Magyarország

A hajdúsági törvényszék potenciális partnert lát a külföldről működtetett szélsőjobboldali portálban.

Együttműködési megállapodást javasol a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék a média különböző képviselőinek – erről körlevelet is küldtek ki nemrég a szerkesztőségeknek. Kapott a tervezetből – melyhez kiegészítés javasolható – a HVG, a Népszabadság, a Népszava, az Echo Tv, a Magyar Hírlap, és mások mellett a Kossuth rádió is. A tervezett „együttműködés alapvető célja, hogy a felek az igazságszolgáltatás átláthatóságának érdekében, a törvényes keretek között teljes körűen biztosítsák a nyilvánosság hiteles, gyors és pontos tájékoztatását”. Ennek keretében a hétoldalas dokumentum részletesen tárgyalja a sajtó és a bíróság együttműködésének feltételeit, a tárgyalási tudósítások kereteit, valamint az akkreditáció folyamatát. Az e-mail listából kiderül: tervezetet megkapta a Kuruc.info is.

Lapunk miután furcsállta, hogy a bíróság együttműködő partnert lát egy közismerten szélsőséges, az emberi méltóságot rendszeresen megsértő, beazonosíthatatlan székhelyű, külföldi szerverről működtetett portálban, amely ráadásul rendszeresen törvényt is sért, ám emiatt az előbbi okoknál fogva számon nem kérhető, megkerestük a Debreceni Törvényszéket.

Miután konkrétan megkérdeztük, miért is küldték el a tervezetet a szélsőséges Kuruc.infónak, kissé általánosan fogalmazva így reagáltak: „A bíróság mindig is mentes volt a szélsőséges megnyilvánulásoktól, és ez nem lesz másképpen a jövőre nézve sem. A szélsőségesség melegágya sok esetben a korrekt és objektív tájékoztatás vagy tájékozódás teljes vagy részleges hiánya. A Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék arra törekszik, hogy a sajtóorgánumok objektív tájékoztatást kapjanak a bíróságokon zajló munkáról, és ne kósza, szájról szájra terjedő információkat közvetítsenek.”

Azaz ha jól értjük, a bíróság most abban bízik, hogy a korrekt tájékoztatás fogja jó útra téríteni a Kuruc.infót. Talán még külön helyet is foglalnak majd a portál láthatatlan tudósítójának a tárgyalóteremben, akkora a bizalom.

Figyelmébe ajánljuk