Ellenállásra készülnek a NER szegedi nyugdíjasházának lakói

Kis-Magyarország

Joguk lenne a rezsicsökkentett árhoz, de a piacit kell fizetniük, amit most megemelt a tulajdonos.

Január 20-án tájékoztatta a szegedi Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrum ügyvezetője az ott lakó nyugdíjas bérlőket, hogy január elsejétől többet kell fizetniük.

A levélben a Pax et Vita Kft.-t irányító Majláthné Lippai Éva arról ír, a társaság legfőbb célja „a Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrum magas színvonalú működtetésének biztosítása” és a bérlők elégedettsége. Mivel nőtt az infláció, az energia ára, és „felmerültek munkaerőpiaci nehézségek is”, a díjemelés elkerülhetetlenné vált, annak érdekében, hogy a szolgáltatások minősége a megszokott színvonalon maradjon. Az emelés alapja a KSH által 2022-re megállapított infláció mértéke, és figyelembe vették a rezsidíjak emelkedését is.

Mindenki díját külön kiszámolják.

A Narancs.hu-nak megmutatott levél címzettje valamivel több, mint 70 ezer forintot fog fizetni havonta. Eddig havi átlagban 46 ezret fizetett.

Ez a családi házaknál tapasztalt rezsiemelkedéshez képest nem olyan nagy ugrás, de a Gesztenyeliget bérlői között vannak, akiket földhöz vág. A bérlők amiatt is dühösek, hogy bár a törvények szerint joguk lenne arra, hogy a rezsicsökkentett árat fizessék az energiafelhasználásuk után, erre a gyakorlatban eddig sem volt lehetőségük. Ez ügyben tavaly ősszel már lejátszottak egy meccset a ház fönntartójával.

Közös képviselőjük, Szebenyi Gábor 31 aláírással nyomatékosított levélben emlékeztette a Pax et Vitát, hogy a ház eredeti tulajdonosa és működtetője nem látta el az apartmanokat külön almérővel – csak költségmegosztók vannak –, és ez is az oka annak, hogy a bérlők a legmagasabb tarifa szerint fizetnek az energiáért, vízért. Ez ügyben az első tulajdonos cégének felszámolása, az új üzemeltető birtokba kerülése óta nem történt változás, és ebből baj lesz, ha elszabadulnak az árak. Azt is előrebocsátották a bérlők, hogy e külső szolgáltatások árát csak lakossági áron fogják fizetni. Mivel mindegyik bérlő fogyasztása a törvényben megadott határ alatt van, mindegyiket megilletné a rezsicsökkentés.

Az ügyvezető akkor azt válaszolta, „a csökkentett díjak fizetésének megvannak a technikai feltételei az alkalmazhatóság tekintetében. Mindaddig, amíg az egyedi méréseket nem lehet megoldani (lakóegységenként több millió forintról van szó), addig az üzemeltető nem jogosult a rezsicsökkentésben érintett díjak igénybevételére. Ha önnek bármilyen ötlete, javaslata van arra vonatkozóan, hogy miként adnák meg a szolgáltatók a lakossági díjakat a lakóegységenként felhasznált víz, áram és gáz vonatkozásában, azt kérem tudassa velem.”

Szebenyi Gábor komolyan vette az ügyvezető kérését. A 86 éves jogász utánanézett a lehetőségeknek, és arra jutott, a ház működtetője megpróbálkozhatott volna elintézni, hogy a bérlők rezsicsökkentett áron fizethessenek.

„Azt, hogy ők tárgyaltak-e az MVM-mel, és mire jutottak, nem tudom – mondja lapunknak Szebenyi Gábor. – De az a szabály, hogy ha az adott ingatlanban, amit a bérbeadó bérbe ad, kizárólag bérlők laknak, és a közös helyiségek a bérlők kiszolgálására valók, akkor be lehet adni egy kérelmet, feltüntetve, mennyi lakás van, mennyien laknak, mert a lakókat megilleti a rezsicsökkentett lakossági ár. Ha viszont a bérbe adó idegen tulajdonban lévő felhasználókat is ellát az által szerződött egy bejöveteli egységre, akkor nincs ilyen lehetőség. A Pax et Vita pedig tudomásom szerint ellátja energiával az épületben működő cukrászdát és a szomszédos magánklinikát. Ha lenne a cukrászdának, a klinikának hitelesített almérője, talán ki lehetne védeni ezt a helyzetet. A helyükben azt is megpróbáltam volna, hogy szerződést kötök a cukrászdával arról, engedményt ad a lakóknak, és a magánklinikával is ugyanerről, hátha ez segít. Az MVM nem indulatból tette, amit tett, hanem a törvény alapján – a tulajdonos nem tette meg azt, ami kötelező lett volna neki.”

A lakók feltételezik, a tulajdonos már arra az időre gondol, amikor elfogynak a bérlők, és a házat össze lehet vonni a magánklinikával, amelynek nincs elég kórterme. Akkor majd lesz.

A ház lakói nyilván eltérő mértékben használják a gázt, villanyt, vizet. Aki mozgáskorlátozott, kénytelen jobban fűteni, mint aki még aktív. Akad, aki főz magának, így több villanyt fogyaszt – más pedig meleg vizet alig használ, mert uszodába jár, és úszás után szokott zuhanyozni.

Szebenyi Gábor apartmanja után az alapdíj nagyobb volt, mint a közüzemi szolgáltatások díja. Ha a vele közölt emelt összegben megnézi, mennyi az alapdíj az inflációval megemelve, azt látja, hogy a maradék, a közüzemi díjak része 350 százalékkal nőtt.

Másoknál, akik többet fogyasztanak, a ház alkalmazhatott valamilyen kompenzációt, mert a velük közölt összevont új díj mérsékeltebb, mint ha az ő esetükben is 350 százalékkal emelték volna a közüzemi szolgáltatások árát.

A mostani emeléssel nem csak a drágulás a probléma, hanem az is, hogy a levél tanúsága szerint változik az eddigi elszámolás módja: „Az országban működő más intézményekhez hasonlóan mi is egyösszegű díjat állapítunk meg, amely a rezsiköltségeket a lakás nagyságához igazítva tartalmazza, továbbá magába foglalja az ön által igénybe vett egyéb szolgáltatások díjait is” – írta az ügyvezető.

Ez azonban szembemegy a szerződéssel, amely alapján a bérlők itt laknak.

Azt még a ház építtetőjével kötötték. Az a cég csődbe ment, megindult a felszámolási eljárás. Szebenyi Gábor szerint akkor mentek a legjobban a dolgok, mert a felszámoló sok olyan törvénytelen, kellemetlen helyzetet tisztázott, amely még az építtető jóvoltából keletkezett. Ez nem lett volna dolga a felszámolónak, de a nyugdíjas jogász szerint nagyon empatikus volt.

A bérlőkkel és bérleti jogokkal együtt 1 milliárd 50 millióért meghirdetett lakócentrum elkelt. Az új működtetőben, a Pax et Vita Kft.-ben két éven át volt tulajdonos Szíjj László Szíjj Themis Magántőkealapja, majd 2022 tavaszától a BBM Consulting Kft. lett a Pax et Vita tulajdonosa. A BBM Consultingban pedig érintett volt tulajdonosként Lingvai Brigitta, akiről többek közt a Greenfo.hu írta, hogy részese volt olyan üzleti folyamatoknak, amelyek úgy végződtek, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök veje lett a tulajdonos.

A szegedi nyugdíjas bérlőknek ezzel önmagában nem lenne gondjuk, de azzal igen, hogy az előzmények után egy sima tájékoztató levélben közölnek velük olyan információt, hogy megváltoztatják az elszámolást. Ehhez a bérlőkkel kötött szerződéseket kellene módosítani, amit a ház gazdája a törvény szerint megörökölt, tehát rá is vonatkozik, nem csak a bérlőkre.

A szerződés pedig külön rendelkezik alapszolgáltatási díjról és havi rezsiköltségről, külön számolva, külön fizetve. Szebenyi Gábor azt mondja, a szerződés alapján nyilvánvaló, hogy nem lehet összevonni a különböző díjakat, és a lakás mérete alapján, négyzetméter alapján fizettetni.

A Gesztenyeliget bérlői most arra készülnek, hogy ha megjön a számla a januárra esedékes fizetnivalóról, megírják a tulajdonosnak, hogy az alapdíjat az inflációval megemelt mértékig azonnal kifizetik.

A közvetített szolgáltatások árát, tehát a közüzemi díjakat csak lakossági áron hajlandóak kifizetni, mért mennyiség alapján, mert ehhez joguk van.

Ebből valószínűleg per lesz.

Lapunk korábban is szerette volna megkérdezni a Pax et Vita ügyvezetőjét, Majláthné Lippai Évát a vitás helyzetről. Most, miután Majláthné elküldte az új díjról szóló levelet a bérlőknek, sikerült vele egyszer telefonon beszélni. Azt mondta, szívesen nyilatkozott volna korábban is, és most is rendelkezésre áll, egyeztessünk időpontot. Ez azonban megint nem sikerült: telefonon nem tudtunk vele beszélni, majd ezután e-mailben elküldött január 31-i és február 6-i kérdéseinkre sem válaszolt. Azt szerettük volna megtudni, mi az álláspontja arról, hogy a levélben közölt díjemelés a bérlők szerint szembemegy a szerződéssel, és mit lép a kft., ha lesz olyan bérlő, aki nem fizeti meg az új díjat. Végül február 7-i e-mailünkre reagált, így: „Köszönöm a megkeresését, de tájékoztatom Önt, hogy a válaszok megadására nem én vagyok az illetékes személy. Szép napot kívánok.” A kérdésre, hogy kihez lehet a kérdésekkel fordulni, már nem írt semmit. A BBM Consulting Kft. ügyvezetőjének, egyben a Triton Life Magánklinika igazgatósági tagjának, Fábián Gergely Lajosnak az elérhetőségét nem adta meg a Triton Life.

Szebenyi Gábor úgy tudja, hogy Majláthné Lippai Éva azért nem válaszolt a kérdéseinkre, mert már nem ő az ügyvezető.

„Nekem is megmondta, hogy ő már nem kompetens, hanem majd az új ügyvezető úr, tehát azt már lehet tudni, hogy hímnemű” – mondja a nyugdíjas jogász. – Én most már sajnálom őt, mert úgy tudom, harcolt azért, hogy ne legyen magasabb az emelés.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.