„Eltöröljük a kiemelt beruházásokat!” – egy bisztróban demonstráltak a Club Aliga-fejlesztés ellen

  • narancs.hu
  • 2021. november 28.

Kis-Magyarország

A Civil Kollégium Alapítvány által indított „Stop kiemelt beruházások” elnevezésű országos kampány második demonstrációját tartották péntek délután Balatonvilágoson. Az első néhány hete a Budai Várban volt annak apropóján, hogy fennál a veszélye: ugyancsak egy, a kormányzat által kiemeltté nyilvánított beruházás, a hajdani MSZMP-üdülő, a Club Aliga fejlesztése révén egy egész település, a déli parti Balatonvilágos (e község része Balatonaliga) veszíti el Balaton-partját.

Az országos figyelemfelhívó akció résztvevői egy bisztróba szorultak Balatonvilágoson, mert a helyi polgármester nem járult hozzá ahhoz, hogy a község kultúrházába menjenek. A meghívott országgyűlési képviselők közül csak ellenzékiek jelentek meg, így a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita és az LMP-s Ungár Péter. Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, egyben helyi önkormányzati képviselő megjegyezte: elvileg a világosi polgármester független, igaz, aláírta a titoktartási nyilatkozatot a Club Aliga beruházóival, amelynek köszönhetően ő és három képviselő a testületben helyet foglaló másik három társuk (az egyik éppen Bukovszki András) kizárásával tárgyal immár hónapok óta a beruházásról.  

A bisztrófórumon Fülöp Balázs, az Aligai Fürdőegyesület elnöke és Bukovszki András alelnök arra  hívta fel a figyelmet: miután Mészáros Lőrinc és Tiborcz István egyik érdekeltsége megszerezte a Club Aligát (azóta mindketten kiszálltak az érintett társaságból), a 47 hektáros komplexum fejlesztését kiemeltté nyilvánító kormányrendelet megszünteti a közterületeket, vagyis a magántulajdonos, illetve vagyonkezelő ugyanúgy elzárhatja a Balaton-partot, mint hajdanában az állampárt tette.

Több mint ezren írták alá

A pártüdülő azonban anno zárt objektumként is a nemzeti vagyon része volt, állami tulajdon. Most magántulajdonba került 37 hektár, és tartani lehet tőle, hogy a még állami tulajdonban maradt 10 hektáros területet is privatizálják. A fürdőegyesület közterületekkel kapcsolatos panaszát az Alkotmánybíróság végzéssel elutasította. Az alapvető jogok biztosa több mint 100 helyi ingatlantulajdonos panaszát nem hallotta meg és a Miniszterelnökséghez, valamint személyesen Orbán Viktorhoz címzett leveleik válasz nélkül maradtak. Ezért most aláírásgyűjtést indítottak a partszakasz kisajátításának a megakadályozásáért, a petíciót néhány nap alatt már csaknem ezren írták alá.  Sőt, mivel idehaza minden fórum elutasította őket, a strasbourgi uniós bírósághoz is benyújtják panaszukat.

 
Fotó: Narancs.hu

Nagyobb demonstrációt!

„Alapvetően nem azzal van problémánk, hogy ha fejlesztések érkeznek a településünkre, hiszen ezek remek munkalehetőséget teremthetnének a helyi lakosoknak” – mondta Bukovszki András. „A legfőbb aggodalmunk, hogy a Club Aligába tervezett luxusberuházások csak egy szűk társadalmi réteg érdekét szolgálják, és egy egész települést szeretnének megfosztani az őt megillető partszakasz használatától. Ha a partszakasz kisajátítása megvalósul, akkor a Balaton-parti település lakóinak egy másik településre kellene elutazniuk, hogy lejuthassanak a Balatonhoz, vagyis a 2020-as évekre visszakanyarodtunk az 1940-es és ’50-es évekhez.”

Veress Lászlóné, az egyesület tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, „senkit ne tévesszen meg, hogy az új tulajdonosok szabad bejárást ígérnek. Mit ér az, ha nem közterületen történik? Mit ér, ha más tulajdonán szívességi használók leszünk? Semmi nem biztosítja hosszú távon a Balaton-part ingyenes és szabad megközelítését. Nem beszélve a strand-használatról. A »kiemelő« kormányrendelettel elvették a jogainkat, a reményünket a rendezésre, és az látjuk, hogy

a polgármester és társai nem állnak ki ezért a történelmi ügyért.

Még ha meg is lenne bennük a jó szándék, nem lehet dönteni egy négy fős kis csoportban a lakosság teljes mellőzésével. Ez messze nem felel meg a demokratikus népképviselet elvének!” – fejtette ki.

Ehhez az Aligai Fürdőegyesület tiszteletbeli elnöke hozzátette, a balatonvilágosi polgármester sem falugyűlést, sem közmeghallgatást nem tartott a választások óta. A sajtónak nem nyilatkozik, a fürdőegyesület cikkei nem jelenhetnek meg az ő adóforintjaikból megjelenő Világosi Hírmondóban. „Ha most elveszítjük Club Aligát, azt többet már visszaszerezni nem lehet. Azt javaslom, hogy szervezzünk nagyobb demonstrációt, amíg még nem késő!” – hangsúlyozta.

 
Fotó: Narancs.hu

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék

A pénteki csendes (transzparenses, bisztrós) figyelemfelhívó megmozduláson felszólalt a velencei-tavi, a fertő-tavi, a tatai, a budai vári, valamint a gödi kiemelt beruházás ellen tiltakozó szervezet vezetője is. Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnöke azt mondta: a gigaberuházások tervezői figyelmen kívül hagyják a tó bonyolult, természetes ökoszisztémáját, a jellegzetes táj- és településképet, de ami talán ezeknél is fontosabb, a helyi közösségek szempontjait.

„Itt Balatonaligán például, megkérdeztek titeket arról, hogy akarjátok-e ezt? Hogy mégis hogyan szeretnétek? Nem csak Aligán, a Balaton körül mindenhol ugyanezt tapasztaljuk. Kiszorítják mindenhonnan a helyi lakosokat, nincs széles társadalmi egyeztetés, se környezetvédelmi hatástanulmány. Egyesületünk is azért dolgozik, hogy egyre erősödő civil összefogással ennek gátat szabjunk, és megkerülhetetlen civil kontroll alatt tartsunk minden ilyen próbálkozást!” – húzta alá Badzsó Angéla.

Azt Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő is elismerte, hogy az ellenzék küzdelme a kiemelt beruházások ellen egyelőre kevés eredménnyel járt, de – tettek közös ígéretet az LMP-s Ungár Péterrel – 2022 áprilisa után, ha az ellenzék kormányra kerül, eltörlik a kiemelt beruházásokat és a Balaton is mindenkié lehet. „Nem engedjük hogy egy kiváltságos kör kisajátítsa magának” – folytatta a jobbikos képviselő. „De addig is közösen küzdünk és országszerte fellépünk a fideszes haveroknak kedvező, a helyiek érdekeit semmibe vevő kiemeltté nyilvánítások ellen. Nem hagyjuk magára a lakosságot, a civil szervezeteket!” – szögezte le.

 
Ungár Péter és Potocskáné Kőrösi Anita a fórumon
Fotó: Narancs.hu

Potocskáné Kőrösi Anita és Ungár Péter a világosi bisztrófórum végén bejelentette azt is, hogy az ellenzéki parlamenti képviselők rövidesen az Alkotmánybírósághoz fordulnak a Club Aliga ügyében,

a kiemelt beruházás státusz megsemmisítését kezdeményezik.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk