Fél évig bírták egymást a rejtélyes tűz után, most megfúrták a polgármestert

  • Matkovich Ilona
  • 2015. május 14.

Kis-Magyarország

Püspökszilágyon júliusban új polgármestert választanak. Visszajöhet a KDNP-közeli, de lehet rendpárti vezetés is. Gyanúsítgatás, gyújtogatás és nyomozás fűszerezi a indulatokat.

Nemcsak a polgármesteri hivatal, de az indulatok is lángra kaptak a 700 lelkes, Pest megyei Püspökszilágyon a tavaly őszi önkormányzati választás óta. Tavaly októberben írtuk meg, hogy a falut akkor 12 éve függetlenként vezető, amúgy Harrach Péterrel jó kapcsolatot ápoló és a Tordai Sándort (aki a helyi KDNP elnöke is volt egyben), a civil életben ügyvéd Erdős Zoltán váltotta a polgármesteri székben. Erdős mindössze hét szavazattal nyert.

A püspökszilágyi választás híre ősszel utóbb azért járta be az országos sajtót, mert máig tisztázatlan körülmények között a tavaly október 17-i átadás-átvétel előtti éjszaka leégett a polgármesteri hivatal. Akkori információink szerint, az átadás-átvételhez szükséges, az önkormányzatra és a települést üzemeltető önkormányzati kft.-re vonatkozó iratokat a jegyzői, illetve a népesség-nyilvántartó irodában gyűjtötték össze. Ez a két irodahelyiség, benne a teljes számítógéppark, valamint a tetőszerkezet lett a tűz martaléka. „Sajtóértesülések szerint a helyszínen talált kannából valószínűleg valaki benzint locsolt szét, s azzal lobbantotta lángra az irodákat, ám ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg” – írtuk akkor.

A leégett hivatal ősszel

A leégett hivatal ősszel

Fotó: A szerző felvétele

Habár a tavaly októberi választáson 73 százalékos részvételi aránnyal választottak új polgármestert, most alig fél évvel a választás után azért foglalkozunk ismét Püspökszilággyal, mert a faluban április végén feloszlatta magát az ötfős új testület április végén és július 26-ra kiírták az új választást.

Jön a rendpárti szárny?

A mostani önfeloszlatásban kulcsfigurának számító független Rottenhoffer István alpolgármester a magyarnarancs.hu-nak azt nyilatkozta: szerinte az új polgármester szerinte nagy csalódást okozott a helyieknek, hiszen az, amit a régi vezetés alatt hiányoltak, az átláthatóság és a lakosság korrekt tájékoztatása az új vezetés alatt sem valósult meg. Jól lehet – ha ez így is történt – túl sok időt Rottenhoffer és társai nem adtak az új polgármesternek: a feloszlatást az előző választás után bő félévvel már meg is valósították.

Emellett – folytatja a felsorolást Rottenhoffer –, az új polgármester olyan embereket helyezett pozícióba, akiknek kinevezéséről a képviselők is több esetben utólag értesültek, a velük kötött szerződéseket a képviselők nem láthatták. (A polgármestertől megtudtuk: Horváth Gábor a településüzemeltető Kft. vezetőjének kinevezését – akit mára már leváltottak – a testület szavazta meg, emellett valóban volt olyan személy, aki a polgármester felkérése alapján megbízási szerződéssel dolgozott.) Amikor a tanár végzettségű Rottenhoffer István minderre magyarázatot kért, nem kapott kielégítő választ. „A fő indoka a testület önfeloszlatásának, hogy becsapottnak érezték magukat az emberek, és ezért nem csak a polgármestert, de az egész testületet támadták, miközben mi sem voltunk képben – mondja Rottenhoffer, aki szerint, olyan kifizetésekről szereztek tudomást, amelyekről korábban nem hallottak, pedig a szervezeti és működési szabályzatban benne volt, hogy 300 ezer forint fölötti pénzmozgásról tájékoztatni kell a képviselőket. – Van egy értékteremtő réteg, függetlenül a mindenkor éppen aktuális polgármester személyétől, akik most összefogtak, így a jelenlegi polgármesternek jelentős mértékben megszűnt a támogatottsága” – magyarázza, miért jutott a többi képviselővel közösen arra az álláspontra, hogy ő is elindul polgármesterjelöltként júliusban.

Rottenhoffer megválasztása esetén jobbra tolódna a vezetés, mivel a fiatalemberről úgy tudják a faluban, hogy rendpárti, a határozott vezetés híve. Egyes vélemények szerint Rottenhoffer és köre inkább hagyományőrző, tradicionális értékrendet vall, Facebook-oldalán ennek nyomát is találjuk, ahol egy hun–szkíta–magyar „rokonság” folytonosságáról szóló előadást, illetve Wass Albert-idézetet is posztolt. A jelenlegi alpolgármester szerint azonban itt nem a pártpolitika, hanem a családi kapcsolatok, személyes hitelesség és közösségért végzett építő jellegű munka alapján dől el minden.

A polgármester szerint megfúrták

A falu békéjét helyben ugyanakkor többen az őszi tűzeset körülményeinek tisztázásáig lehetetlennek tartják, és a rendőrségi nyomozás továbbra sem zárult le. Rottenhofferéknek eddig sikerült leváltani a jelenlegi polgármester embereként számon tartott Horváth Gábor, aki a falu üzemeltetését bonyolító kft. ügyvezetéséért felelet. Horváth ugyanakkor leváltásáig megközelítőleg 100 milliós csalást és sikkasztást állapított meg (ez még a Tordai-vezette időszakra érvényeseket – a szerk.), ezekben már nyomozást rendeltek el.

A feloszlatás mögött Erdős Zoltán polgármester szerint csupán személyi okok állnak. Szerinte a fő „baj” az volt, hogy nem hagyta érvényre jutni Rottenhoffer alpolgármester személyes ambícióit, emellett pedig az alpolgármester érintettnek érzi magát a csatorna elszámolási ügyben, amely miatt szintén nyomozás indult, és a két képviselővel közösen a feloszlatásban látták a megoldást. „Annyira érthetetlen az egész, hogy az utolsó testületin a képviselő testület feloszlatására tett indítvány előtt egy tucatnyi napirendi pontról szinte egyhangúan szavaztunk, aztán kiderült, hogy nem tudnak velem dolgozni – mondja Erdős Zoltán, aki indulni fog a júliusi választáson. – A politizálás még ilyen kicsiben sem egy családbarát tevékenység, de nem szeretek félbehagyni dolgokat. Elindítottam vizsgálatokat, de ez csak egy dolog. Nem a felderítés volt az elsődleges célom, hanem a helyreállítás és Püspökszilágy stabil és értékteremtő jövőjének alakítása. Mégpedig elsőként a polgármesteri hivatal újraépítését tűztem ki célul, amelyre nyertünk 102 millió forint pályázati pénzt, de jelenleg húzódik az ügyintézés is a biztosítóval, eddig nem voltak hajlandóak állagmegóvásra előleget adni.”

A falu független polgármester mindezek ellenére bizakodó, a tervek szerint, júniusban elindulhat a hivatal újjáépítése, ez talán lecsillapítja a kedélyeket, és reméli, addig eredményesen lezárul a polgármesteri hivatal felgyújtása miatt indult nyomozás is.

Jönne vissza a régi polgi is

Tordai Sándor az ősszel leváltott polgármester, megkeresésünkre elmondta: ha Püspökszilágy lakói akarják, és a családja támogatja, akkor ő is elindul a júliusi választáson. Tordai szerint még ma sem biztos, hogy gyújtogatás történt, és hozzátette: „Püspökszilágynak van némi forrása a kis települések között, és az elmúlt hét hónap azt bizonyította mindenki számára, hogy itt minden a pénzről, a hatalomról, a bosszúról szól. (A közel negyven éve a falu mellé telepített Radioaktív Hulladéktároló és Üzemeletető Kft. évi több tízmillió forinttal egészíti ki az éves közel 100 milliós büdzsét – M. I.) A jó Isten adott egy utolsó esélyt az itt élőknek, hogy az a rend és békesség, ami Püspökszilágyon az elmúlt évtizedben irigylésre méltó volt az egész megyében, visszatérjen a falunkba.”

Habár korábban minden megkérdezett elutasította a feltételezést, hogy helyi ember képes lett volna ekkora károkozásra a falujában, ma már úgy tűnik, elbizonytalanodtak ebben. Ehhez jön még Erdős kissé puccsszerűnek tűnő eltávolítása, Tordai visszatérési ambíciója, és máris olyan bonyolult képletet kapunk, hogy ember legyen a talpán, aki átlátja a helyzetet a július 26-ára kiírt választás előtt ebben az apró, Pest megyei faluban.

Figyelmébe ajánljuk