Fideszes belharc Szécsényben – 250 milliós megbízás landolt egy JESZ-közeli cégnél

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. ápr. 20., 07:59
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A fideszes város egyszerűen imádja sokmilliós munkákkal megdobálni az MDF-utódhoz köthető cégeket.

Vihart kavart a Nógrád megyei Szécsényben egy január végi cikkünk, amelyben leírtuk, hogy szórt el közel 15 millió forintot a város önkormányzati cége, a Szécsény Holding Kft. két ún. megvalósíthatósági tanulmányra. Ezek a „szakmai” anyagok tele vannak hivatkozások nélküli, máshonnan átmásolt részletekkel, és a munkák egészen horribilis, az egyik dokumentumnál oldalanként 370 ezer forintos áron készültek. A két tanulmányt – amely közül az egyik a LED-es közvilágítás fejlesztési lehetőségeit mérte fel, a másik pedig a szécsényi önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését vizsgálta – állítólag azért kellett megcsináltatnia a Szécsény Holdingnak, hogy a város eredményesen szerepelhessen különböző energetikai fejlesztéseket célzó uniós pályázatokon.

Nem elhanyagolható részlet, hogy a tanulmányokat készítő két cég közül az egyik, a Bent Ray Kft. vezetője a Szécsény Holding első emberének jó ismerőse; Horváth István holdingigazgató és Makay Zsolt (Bent Ray) az MDF utódpártjában, a Jólét és Szabadságban (JESZ) politizáltak együtt sokáig, Makay elnök, Horváth alelnök volt.

Makay Zsolt 2011-ben

Makay Zsolt 2011-ben

Fotó: MTI

Cikkünk megjelenése után a Szécsény Holding igazgatója – aki önkormányzati képviselő Gyömrőn – és Makay Zsolt is állította, hogy az általunk megismert szövegek csak előzetes, még véglegesítés előtt álló példányok voltak. Mindez azért is furcsa, mert a holding szécsényi irodájában is végiglapozhattuk a tanulmányokat, amelyek pontosan megegyeztek azokkal a verziókkal, amelyekről megállapítottuk, hogy úgy lettek különböző, többnyire jelöletlen forrásokból összeollózva. Később ígéretet kaptunk arra, hogy megkapjuk a Horváth Istvánék által végső verziónak szánt példányokat is, de hosszú hetek alatt nem sikerült elküldeniük. Makay Zsolttal személyesen hosszú órákon át beszélgettünk, ő azt is megígérte, hogy találkozhatunk azzal a pályázatíróval, aki elvileg felhasználta a tanulmányokat, ez sem történt meg.

Fideszesek szerint is vállalhatatlan

Szécsényben a plágiumügy nyilvánosságra kerülése után, a gyanús tanulmányok kapcsán csalás miatt ismeretlen tettes ellen született egy feljelentés, többen már a helyi Fideszből sem nézték jó szemmel a holding ügyeit.

A képviselő-testület ülésein a városi Fidesz elnöke is felszólalt az önkormányzati cég kifogásolható megbízásaival kapcsolatban. Varga Béla a magyarnarancs.hu-nak elmondta:

Varga Béla

Varga Béla

Fotó: nhc24.hu

szomorú, hogy a városvezetésnek fontosabb az újdonsült JESZ-es barátok támogatása, mint a kormánypárt helyi családjához tartozók többségének és a településen élők jelentős részének a véleménye. (Azért Vargát sem kell félteni, ebből a cikkünkből kiderül, miért nem – a szerk.) A szintén fideszes Borik Albert is kifakadt: szerinte vállalhatatlanná vált, amit a Szécsény Holding vezetése művel. Azt is javasolta, hogy Horváth István igazgatót hívják vissza az önkormányzati cég éléről. Mivel a szintén jobboldali Stayer László polgármester és a fideszes többség – a kilencfős testületből 7 kormánypárti – többi képviselője kiállt az önkormányzati cég és vezetője mellett, Borik februárban visszaadta mandátumát.

„Kiművészkedik” a pénzt

A lemondott Borik Alberttel még húsvét előtt találkoztunk egy balassagyarmati tárgyaláson, ahová tanúként idézték be, mivel – egyebek közt az általa elmondottak miatt – a szécsényi önkormányzat beperelte a Nógrád Megyei Hírlapot.

Kövér Lászlótól balra Stayer László, Szécsény polgármestere

Kövér Lászlótól balra Stayer László, Szécsény polgármestere

 

A per tárgya a lap egy korábbi írása volt, amelyben Borik nyilatkozott a Szécsény Holdingról, és megemlített néhány számot a város költségvetési hiánya kapcsán is. Az önkormányzat helyreigazítási kérelmének részben helyt adott a törvényszék, de elsősorban azért, mert a tárgyaláson az alperes nem tudta bemutatni azokat a dokumentumokat, amelyekkel bizonyították volna, hogy a többek között Borik által elmondott adatok megállják a helyüket. Úgy tudjuk, a megyei lap fellebbez a döntés miatt, így másodfokon folytatódhat az eljárás.

A lemondott képviselő a tárgyalás után a magyarnarancs.hu-nak elmondta: azért távozott a testületből, mert – lokálpatriótaként és mint a pénzügyi bizottság vezetője – nem adhatta a nevét ahhoz, ahogy a holding vezetői szerinte „kiművészkedik” a pénzt a város kasszájából. Azt is hangsúlyozta: nem érti, miért áll ki a polgármester Horváth István és emberei mellett, akik a közeljövőben szerinte újabb károkat okozhatnak a városnak. Borik példaként egy nemrég elnyert, a Belügyminisztérium által kiírt pályázatot említett, amely eredményeként bruttó 197,2 millióból építtethet kis kapacitású vágóhidat a Szécsény Holding. A volt fideszes politikus ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy érdemes lesz odafigyelni, kik tűnnek majd fel vállalkozóként a hamarosan kezdődő beruházás körül.

Egy újabb JESZ-es haver?

Nem a levegőbe beszélt Borik: a Szécsény Holdingnál, ahogy a tanulmányírás esetében, most itt is előbukkan egy korábbi JESZ-es szál. A Közbeszerzési Értesítőben is megtalálható döntés szerint a Szécsény Holding a Pro-Tech Holz Kft.-nek adta a beruházást, amely tulajdonosa 2016 novemberétől az a Jámbor Zoltán, aki 2014-ben a Jólét és Szabadság országgyűlési képviselőjelöltje volt Győrben. Tehát a volt JESZ-elnökhöz köthető Bent Ray Kft. után, amellyel a tanulmányok megírására szerződött Horváth István volt JESZ-alelnök, most egy újabb JESZ-hez köthető cég is képbe került, ráadásul itt nem is 15, hanem egy majdnem 200 millió forintos üzletről van szó.

A nyílt eljárásra még két másik kft. jelentkezett, de a cégadatokat böngészve feltűnt, hogy a három vállalkozás közt a Pro-Tech Holz a legkisebb, és ez rendelkezik a legcsekélyebb építőipari múlttal. Az Opten céginformációs rendszer szerint az abban az évben alapított vállalkozás 2015-ös nettó árbevétele (a tavalyi adatok még nem érhetők el) mindössze 27,8 millió forint volt, a cég főtevékenysége a bútorgyártás, de az egyéb tevékenységi körök között ott van az épületek építése is. A cégbíróságra leadott dokumentumok szerint 2015-ben mindössze három alkalmazottja volt a Pro-Tech Holz Kft.-nek, nekik 2,06 millió forintnyi bért fizettek ki. Így ha nem történt jelentős tőkeemelés és fejlesztés az új tulajdonos érkeztével, nehéz elképzelni, hogy egyedül el tudná végezni a majd’ 200 milliós munkát a cég, amely a közbeszerzési eljárás során már jelezte, hogy minden bizonnyal alvállalkozókat is bevonna az építkezésbe.

Szerencsétlen véletlen

Telefonon sikerült elérnünk a Szécsény Holding vezetőjét, aki szerint Magyarország kis ország, és csak a szerencsétlen véletlen műve, hogy megint egy olyan céget bíztak meg, amely tulajdonosa korábban a Jólét és Szabadság politikusa volt.

Horváth István megjegyezte, nem volt közeli kapcsolatban Jámbor Zoltánnal, aki a vágóhidat megépítő Pro-Tech Holz Kft. tulajdonosa és ügyvezetője is egyben. Amikor arról érdeklődtünk Horváthnál, hogy mi volt az az elsődleges szempont, amely alapján a Pro-Tech Holz lett a befutó, azt mondta: a többieknél jobb árajánlat.

Úgy tűnik, nem csupán a Holdingnak, de a szécsényi önkormányzatnak is szimpatikus a Pro-Tech Holz, ugyanis a város még tavaly december másodikán – vagyis alig egy héttel azután, hogy a cég a volt JESZ-es politikusé lett – megbízta a vállalkozást egy negyven férőhelyes parkoló kiépítésére és néhány közút felújítására. A közel hatvanmillió forint értékű közbeszerzés itt is nyílt volt, de ebben az esetben is ugyanaz a két másik cég adott be érvényes ajánlatot, mint a vágóhíd pályáztatása során.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. ápr. 20., 07:59
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...