Fideszes öngondoskodás Nógrádban: súlyos közpénzek a családi céghez

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. dec. 08., 08:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A szécsényi Fidesz-elnök is szereti a közpénzt: a Varga Bélához köthető céghez többször onnan érkeztek tízmilliós támogatások, ahol a politikus éppen állásban volt.

Az Átlátszó még szeptemberben írt a Nógrád megyei közgyűlés két fideszes képviselőjéről – köztük az egyik jelenlegi alelnökről –, akik még a kormánypárti átlagnál is jobban élvezik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének előnyeit. Az oknyomozó portál Barna János és Percsina Norbert bizniszeit tárta fel: a nógrádi politikusok érdekeltségei látványosan sok európai uniós forrást kaptak a kormányváltás óta eltelt időszakban úgy, hogy az elvárt vállalkozásfejlesztéssel vagy nem haladnak túl jól, vagy szinte alig van nyoma a tevékenységüknek.

Barnáék csapatába tartozik a szécsényi Fidesz elnöke – őt viszont már mi hozzuk be a képbe! A Varga Bélához és családtagjaihoz köthető vállalkozásnál az elmúlt években szintén könnyen jött állami és uniós tízmillióknak örülhettek. A e heti Magyar Narancsban több olyan ügyet is bemutatunk, amely főszereplője Varga Béla, aki több olyan szervezettel is munkaviszonyban áll, ahonnan érkezett a pénz az ő családi érdekeltségébe is tartozó céghez.

Varga igazi álláshalmozó: fideszes képviselő a szécsényi testületben, bent van a Nógrád megyei közgyűlésben is, alelnök a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál és ő a térség vállalkozásfejlesztési programjáért felelős Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke. Emellett ő az ügyvezetője a Robinson R Kft.-nek, amely egy Art Red House nevű vállalkozás tulajdonosa, utóbbi cég az utóbbi években kapott:

– egy 25,4 millió forintos megbízást a Nógrád Megyei Önkormányzattól, ahol fideszes képviselő Varga Béla,

– egy 9,6 millió forintos támogatást vállalkozásfejlesztésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretein belül,

– és egy szintén 9,6 millió forintnyi mikrohitelt azon az alapítványon keresztül, amely elnöke Varga Béla.

A megyei önkormányzatnak az Art Red House úgy írt tanulmányt, hogy korábban semmilyen hasonló tevékenységet nem végzett, pont annyiért kapták meg a munkát, mint amennyi a közbeszerzés során becsült érték volt. A kétszer 9,6 millió forintot pedig egy olyan iroda vásárlására és renoválásra költötték, amit az Art Red House 2012-ben egy olyan cégtől vett meg, amelynek akkor a szécsényi Fidesz-elnök volt az ügyvezetője.

Kis túlzással tehát Vargáék saját maguktól vásároltak egy ingatlant, annak egy részét ráadásul tavaly kiadták a Jobbiknak.

Még több részlet Varga Béláék ügyleteiről a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban!

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. dec. 08., 08:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 Egyvilág
  Egyvilág
  2016. december 08., csütörtök 12:07
  Apropó, itt egy érdekes írás az érdekek erejéről, arról hogy sokkal inkább azok mozgatják a világot, mint bármi más.

  http://egyvilag.hu/temak.shtml#temaid071

  (A legfelső sor a kép tetején, "Érdekek". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

  Lásd továbbá az Állam részt többek között a hatalommal való visszaélésről.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...