Így csökkent rezsit a baloldal – lenyúlják a Fidesz fegyverét

  • Stemler Miklós
  • 2013. november 14.

Kis-Magyarország

Ütemes rezsicsökkentést hirdetett a dombóvári MSZP, amely három ütemben mérsékelné az önkormányzati lakásbérlők, az iskolások és a szociális otthonokban élők terheit. Az első ütemet egyhangúlag megszavazták a jobboldali képviselők is, akiket a szocialisták szerint saját csapdájukba csaltak alig fél évvel a választások előtt.

Egyhangúlag szavazta meg a dombóvári képviselő-testület Tóth Gyula szocialista önkormányzati képviselő előterjesztését a bérlakásban élők lakbérének 10 százalékos csökkentéséről még október 31-én. Az elfogadott javaslat értelmében azoknak a lakóknak, akik az év során rendesen fizetik lakbérüket, az év végén visszatérítik pénzük 10 százalékát.

Lenyúlták a demagógiát
Az éppen 10 százalékos mérséklés nem véletlen, ahogy az sem, hogy a csekkeken piros színű keretben lesz feltüntetve a csökkentés mértéke – mindez a város polgármestere, Szabó Loránd szerint a kormány rezsicsökkentésének szatírája. „Veszteséget termel a rezsicsökkentés, aztán dotáljuk az adófizetők pénzéből” – summázta Dombóvár szocialista támogatással megválasztott, független polgármestere a rezsicsökkentés filozófiáját arra az ellenzéki fideszes kérdésre reagálva, hogy mégis miből futja a városnak az önkormányzati lakásbérlők terheinek csökkentésére.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A jelek arra utalnak, hogy a tolnai városban a baloldal egyszerűen lenyúlta a jobboldaltól a szociális demagógiát, miközben – a helyi szándék szerint – gúnyt is űz az országos rezsicsökkentési lázból. Erre utalnak a polgármester már idézett szavai is, aki nem rejti véka alá, hogy a végső számlát valójában az adófizetők állják majd, nem pedig a multik, ahogy azt a kormány és a Fidesz előszeretettel hangoztatja.

Ezt pedig Szabó szerint a dombóváriak a saját bőrükön is érezhetik már, hiszen a helyi vízművet bekebelező Dunántúli Regionális Vízmű 70 millió forinttal maradt adósa a városnak, és csak kormányzati gyorssegély után tudta rendezni az elmaradást. A Dombóvár szomszédságában lévő Sásdon pedig a pécsi székhelyű Biokom hajtott végre rejtett áremelést a kisváros polgármestere szerint, hogy pótolja a kötelező díjcsökkentés miatt kieső bevételeket.

Visszajön, ami elmegy
A dombóvári „rezsicsökkentés” a becslések szerint 3,5 millió forint bevételkiesést okoz a lakásokat kiadó önkormányzati cégnek. Szabó ennek ellenére abban bízik, hogy a veszteség ennél kisebb lesz, hiszen sok bérlő már most jelentős lakbérhátralékot halmozott fel, így ők nem vehetik igénybe a csökkentést. A polgármesteri remények szerint az intézkedés javítja a fizetési fegyelmet, így végső soron mindenki jól jár, de mindezt csak a jövő év végén lehet ellenőrizni, hiszen az elfogadott határozat 2014-re vonatkozik – azaz a „nagy” rezsicsökkentéshez hasonlóan a kommunikációs előnyök időben jócskán megelőzik az esetleges gazdasági károkat.

Az előterjesztés csont nélkül ment át a jobboldali többségű testületen, ami jól mutatja az azt jegyző Tóth Gyula szerint, hogy sikeresen fordították a Fidesz ellen saját csodafegyverét Dombóváron. (Az együttműködés példa nélküli a teljesen elmérgesedett közéletű városban.) Mindez a szocialista képviselő tervei szerint csak a kezdet: a következő körben az iskolai étkezési díjak csökkentését célozzák meg, majd a szociális otthonokban élők terheinek csökkentése következik. Képviselői remények szerint az újabb pénzosztás fedezetét a kormányzati adósságátvállalás szolgáltatja majd, amelynek révén Dombóvár is megszabadul maradék adósságától.

Figyelmébe ajánljuk