Így segít a kormány: október óta nem kapott pénzt a szegedi zsinagóga, pedig beígérték a gyorssegélyt

  • narancs.hu
  • 2015. március 19.

Kis-Magyarország

Ami jól jönne, mert még mindig életveszélyes állapotban van az épület. Ígértek nekik gyorssegélyt, de az se jött meg. Miskolcon sem jobb a helyzet.

Szegeden nagy reményeket fűztek a kormány októberi ígéretéhez, miszerint hamarosan pénzt utalnak a városi zsinagóga felújítására. Ehhez képest Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője arról tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t, hogy a kormányzati ígéretek ellenére még mindig nem kaptak pénzt. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyan még 2014. október 31-én jelentette be, hogy a kormány egymilliárd forintot szán a szegedi zsinagóga felújítására, a közvetlen életveszély elhárításához szükséges 150 millió forintot pedig heteken belül folyósíthatják. A hírt Szegeden nagyon sokan örömmel fogadták, de azóta sem láttak egy vasat sem.

Értéket mentenének

Korábban megírtuk: a műemléki védelem alatt álló, tehát a magyar állam kezelésében lévő szegedi zsinagóga több helyen beázik, vakolata omlik, kerítése bármikor kidőlhet. Az épületben két helyen is ideiglenes álmennyezetet eszkábáltak a hulló faldarabok miatt. Az életveszély elhárítása 3-400 millióba, a teljes felújítás kétmilliárd forintba kerülne. A beígért egymilliárdból a beszakadt tornyok, a beázó tető és a külső homlokzat felújítását tudják elvégezni.

false

 

A fotókat Kuklis István készítette

„Még január végén ígérték meg, hogy napokon belül szólnak, és aláírhatjuk a közben 50 millió forintra módosult szerződést, amely a zsinagóga beszakadt kistornyának helyreállítására és a beázás megszüntetésére szánnak. A pénzt az alapítványunk kapná, de még mindig nem szóltak. Legutóbb március 5-én a Zsidó Közösségi Kerekasztalon ígérték meg a pénzt, akkor Lázár János jegyzőkönyvbe is mondta, hogy hamarosan utalják” – mondta Lednitzky András a magyarnarancs.hu-nak. Hozzátette: úgy tudja, hogy az 1 milliárd forintos kiemelt nagyberuházásként történő felújítás azért várat magára, mert a jogszabályi változások miatt újra kell írni a szerződést. Azt viszont a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője sem tudta megmondani, hogy az 50 millió „gyorssegély” folyósítása miért csúszik.

false

„Később szeretnénk az épület belsejét is felújítani, valamint visszaállítani a Lőw Immánuel által telepített biblikus parkot, és 30 millió forintba kerülne a kerítés felújítása is, igaz, ezekre igyekszünk pályázni” – tette hozzá Lednitzky András.

Egy törvény „hátráltatja”

Az ügyben kerestük Latorcai Csaba helyettes államtitkárt, aki még a múlt héten elmondta a magyarnarancs.hu-nak: a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kérésére a 150 millió forintot elharmadolták a budapesti Rumbach Sebestyén utcai, a szegedi és a miskolci zsinagógák között. „Reményeim szerint két héten belül aláírhatjuk a szerződéseket, amelyeket az új államháztartási törvény hátráltatott. Még egy miniszteri rendeletre várunk, ami a napokban megszülethet.” Latorcai Csaba megerősítette: az említett zsinagógák milliárdos felújításaira rendelkezésre áll a pénz a költségvetésben. „A szegedi zsinagóga esetében akár május közepén aláírhatjuk az egymilliárdos felújításról szóló szerződést.”

Úgy tudjuk, az egymilliárdos felújítás kedvezményezettje a Szegedi Zsidó Hitközség alapítványa, de a Mazsihisz segítségével, aktív kormányzati támogatással írhatják ki a közbeszerzést. Latorcai Csaba úgy véli, a kedvezményezett feltételes közbeszerzést is kiírhat, így mérsékelhetik a csúszást.

false

A szegedi zsinagóga tehát valamikor megmenekül – a kérdés már csak az, hogy mikor. Minden esős nap ront az állapotán, és nem kell szakértőnek lenni hozzá, hogy kijelentsük: a késlekedéssel csak drágul Közép-Európa egyik legszebb és legnagyobb zsinagógájának helyreállítása.

Miskolc is vár

Miskolcon még azt sem tudják, mekkora összeget szán a kormány az ország egyetlen vidéki ortodox zsinagógájára, amely süllyed. Úgy tudjuk, zajlik az állapotfelmérés, aminek tükrében hamarosan kiderül, mennyi pénzre lesz szükség. Nyilatkozni azonban nem akartak nekünk bővebben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.