Kiskunhalas

Kacsaúsztatóból győzik le az országot

szerző
Kohout Zoltán
publikálva
2012. szept. 12., 18:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy alig húszméteres úszómedencében edzenek azok a gyerekek, akik pár év alatt több mint ezer aranyérmet vittek haza az ország különböző pontjairól Kiskunhalasra. Az eredmények olyannyira felkeltették a szakma figyelmét, hogy máris egy másik városba csábítanák csaknem a komplett csapatot.

„Azt mondtam nekik, ha akarjátok, akkor belevágunk. Tüzet lobbantottak bennem” – így emlékszik vissza a kezdetekre a ma már országos elismerést maga mögött tudó kiskunhalasi úszócsapat edzője, Novotny Attila. A BVSC egykori bajnoka először nem is gondolt arra, hogy ismét úszással fog foglalkozni, amikor évekkel ezelőtt Pestről Kiskunhalasra házasodott. Végül néhány gyerek és szülő beszélte rá, hogy mégis kezdjen valamit a helyi utánpótlással. Ehhez Novotny „csupán” annyi feltételt fűzött, hogy akkor mindenki vegye komolyan a feladatát.
Ez így is lett – az eredmények pedig gyorsan jöttek. Az első versenyekre még próbaképpen mentek el a halasi fiatalok, de az egyik versenyző egyből a legjobb nyolc közé került. Másodjára már néhány érem is született, aztán 2006-tól nem volt megállás: ebben az évben 62 érmet – közte 20 aranyat –, és hozzá négy régió- és három megyebajnoki címet szereztek a különböző versenyeken. Egy évre rá 127 éremből 61 volt arany, és egy országos (OB) mellé 21 területi bajnoki cím járt. 2008-ban 380 éremből már 205 az arany, a 15 országos és 44 területi bajnoki cím mellett pedig két országos diákolimpiai cím és egy korosztályos országos csúcs volt a mérleg. A következő két évben csaknem ezer érem, ebből több mint ötszáz arany, húsz országos és mintegy száz területi, valamint hat diákolimpiai bajnoki cím, és nem utolsósorban négy korosztályos országos rekordidő kötődött a Halasthermál nevét viselő kiskunhalasi klub versenyúszóihoz. Az idei nyári országos bajnoki szezon összesítésekor pedig végképp kitűnt, hogy a mindössze 17 igazolt versenyzővel dolgozó kiskunhalasi utánpótlás úszók létszámarányosan a legeredményesebbek Magyarországon: kilenc országos bajnoki cím mellett a diákolimpián egy országos és 12 megyei helyezést szereztek.

Novotny és a gyerekek

Novotny és a gyerekek

Fotó: A szerző felvétele


Embert próbáló körülmények
Ehhez képest igencsak megdöbbentő az a tény, hogy az edzések – az önkormányzati kft.-ként működő Halasthermál strandján – egy 19x8 méteres medencében folynak, ami nem is sportolásra, hanem fürdőzésre készült, s a meleg vizes medence és a szauna bejárata között található.
Novotny szerint a nem éppen ideális körülmények (a csapat anyagi hátteréről lásd keretes írásunkat) miatt naponta ki kell találni, hol és hogyan tudnak edzeni. „A kismedencében olyan szűk a sáv, hogy a növésben lévő fiatalok nem férnek el: ha az egyik pillangózik, a másiknak félre kell húzódnia, hogy véletlenül meg ne üssék egymást. Idén volt az első év, hogy öt hétig használhattuk a strand kinti, 50 méteres nagymedencéjét: eddig hol 24, hol 29 fokos volt a vize, mert csak idén tudtak gépet venni a hőmérséklet-stabilizáláshoz. Idén egy szponzor segítségével már eljutottunk edzőtáborba is, lett edzőtermünk, bár felszerelésünk és fűtésünk még mindig nincs” – sorolja a kisvárosi úszósport hátrányait az edző. A helyzetet jól jellemzi, hogy amikor három éve Güttler Károly Európa-bajnok, kétszeres olimpiai és világbajnoki ezüstérmes úszó-úszóedző Kiskunhalasra látogatott, nem akarta elhinni, hogy egy 19 méteres – ahogy ő nevezte – „kacsaúsztatóban” kinevelhető egy 50 méteren is ennyire eredményes csapat.

Edzés kinn

Edzés kinn

Fotó: A szerző felvétele

„Tudom, mikor kell fegyelmezni a nyafogást, de azt is, hogy mikor kell tudnom bocsánatot kérni akár a tízéves gyerektől is, ha elbaltáztam valamit” – mondja az edző, akinek egykori tanítványa, Grigorov Leila a segítője. „Engem sokszor vádoltak már azzal, hogy széthajtom őket, pedig a titok egyszerűen annyi, hogy szinte velük élek, és lelkesedem: az a tűz hajt engem, ami őket is. Tudom, másutt naponta úszatnak velük akár 13-14 kilométert is. Én nem a mennyiség, hanem a minőség híve vagyok, mert nem a rájuk erőltetett mérce, hanem a személyes elkötelezettség, a csapatszellem, az akarat és a győzelem iránti lelkesedés a lényeg.”

Jönnek elszipkázni
Több szakmabeli forrásunk is állítja: noha az utánpótlás zömét vidéken nevelik, közülük csak kevés lesz felnőttkorára a saját egyesületében sikeres, mert „elszipkázzák” őket a nagyobb figyelemben és támogatásban részesülő, főleg fővárosi egyesületek. „Aki jó időben volt jó helyen, és szerzett magának egy vezető edzői helyet, annak elég, ha csak figyel, és magához csábítja az ígéretes úszókat. Sokuk sosem dolgozott az utánpótlásban, csak a készet happolta el azoktól, akik a tehetséggondozást már elvégezték” – mondja egy másik vidéki úszóedző saját tapasztalatairól.

Értesüléseink szerint a kiskunhalasi úszóegyesületet – a korábbi, de különösen az idei nyári eredmények láttán – Eger, az egyik leendő utánpótlás-úszócentrum felől keresték fel ilyen szándékkal. Úgy tudjuk, ott az utánpótlás egyik hazai fellegvárát építenék ki, és ebben Novotnyék is szerepet kapnának. A halasi edző nem akarta kommentálni ezt az értesülésünket, mindössze annyit mondott, hogy az ügyben érdemi tárgyalások még nem kezdődtek el, és egyelőre túl sok a bizonytalanság. A narancs.hu mindenesetre úgy tudja, hogy Eger és Kiskunhalas tekintetében nem a klasszikus, csak a tehetséges versenyzőket „elszipkázó” folyamat érvényesülne, hanem az őket kinevelő edzőt is várnák a leendő központba.

 

Szintén szerény
A Halasthermál Úszó- és Gyógyúszó Egyesület központi (állami, úszószövetségi vagy önkormányzati) támogatásban nem részesül. Az éves költségvetésük körülbelül két és fél millió forint. Tavaly óta évente egymillió forinttal támogatja őket a Merkbau Kft., illetve medencéjével a gyógyvizéről híres (az egyesület nevében is szereplő) városi fürdő. Ezenfelül az összes költséget (például a nevezési és versenyköltségeket, a felszerelést és az élelmiszer-kiegészítőket) a szülők adják össze. Novotny Attila szerint ahhoz, hogy az edzőtáborozást, a szükséges felszerelést és a csapat két edzőjének tiszteletdíját ki tudja fizetni az egyesület, legalább hét-nyolc millió forintra volna szükség. Ez ma még csak álom.
szerző
Kohout Zoltán
publikálva
2012. szept. 12., 18:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 yukka
  yukka
  2012. szeptember 12., szerda 20:23
  Csak a pontosság kedvéért:
  46 országos bajnoki, 11 országos diákolimpia bajnoki cím, 6 korosztályos országos csúcs és 2045 érem (ebből 1060 arany) az elmúlt 6 év mérlege. halasi szülő

Komment írásához vagy regisztrálj

 • Kis-Magyarország

  Elcsenték a kempinget – Évtizedes okirat-hamisítás tartja fogva Kiskunhalast

  Bár az önkormányzat kifizette a területet, egy felszámoló egyszerűen kézzel átírta a tulajdoni papírt. A 20 évvel ezelőtti abszurd történet miatt a város most nem tud belevágni a termálfejlesztési projektbe. Hihetetlen, de feljelentést eddig senki se tett.

  Szerző
  Kohout Zoltán
  Posztolva
  2014. jul. 29., 06:07
  Kommentek
  0
  Elcsenték a kempinget – Évtizedes okirat-hamisítás tartja fogva Kiskunhalast
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Egy borsodi falu, ahol nincs rasszizmus

  Áprilisban Borsodbótán a baloldal tönkreverte a Fideszt: ebben szerepe lehetett Gulyás János munkáspárti polgármesternek is, aki emberemlékezet óta dolgozik a faluért. Sikeresen pályázik, etnikai ellentéteik sincsenek, sőt, itt még Hegedűs Zsuzsa csibéi is életben maradnak. De min múlik mindez?

  Szerző
  Kovács István
  Posztolva
  2014. jul. 27., 06:00
  Kommentek
  5
  Egy borsodi falu, ahol nincs rasszizmus
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Legszívesebben elfelejtené Keszthely az Auschwitzban elgázosított 800 polgárát

  A város polgármestere nem tartja fontosnak, hogy a 70 éve elhurcolt keszthelyi zsidókról megemlékezzenek. Se az év során, se a város honlapján. Ráadásul – véli ő – az elhurcoltak „közt volt jó ember, meg rossz is”. Egy blogger hívta fel a figyelmet a város sajátos emlékezéstechnikájára.

  Szerző
  Kupi Györgyi
  Posztolva
  2014. jul. 24., 06:07
  Kommentek
  8
  Legszívesebben elfelejtené Keszthely az Auschwitzban elgázosított 800 polgárát
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  MaNDA: 700 munkahelyet ígértek Ózdon, de csak 50 a biztos

  Óriási ambíciókkal vágott neki a MaNDA Ózd és az ország meghódításának, ám a projekt foglalkoztatási és finanszírozási tekintetben is alulmarad az évekkel ezelőtti ígéretekhez képest. Sőt, Ózdon a projekt helyszínét is vitatják, ahol még az építkezés sem kezdődött el.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 21., 16:30
  Kommentek
  0
  MaNDA: 700 munkahelyet ígértek Ózdon, de csak 50 a biztos
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „Hogy maradjak mindig jó ember” – Interjú Váradi Andrással

  Próbálták megvesztegetni, megfenyegették, földjét nemrég letarolták. Váradi András mégis elindul az alcsúti polgármesteri székért, bár tudja, kell még tanulnia. Elmondja, hogyan lett gazdálkodó, miért segít a szegényeknek, és milyen kecskét fejni, amikor az embert személyesen Orbán Viktor lesi.

  Szerző
  Magyar Krisztián
  Posztolva
  2014. jul. 20., 06:00
  Kommentek
  3
  „Hogy maradjak mindig jó ember” – Interjú Váradi Andrással
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt

  Ez nem vicc, ez a hivatalos magyarázat. Erre hivatkozva változtatták meghívásossá a tendert, amit a katasztrófavédelemtől napok alatt a jelenlegi vezető, Bakondi György korábbi megbízója kapott meg.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. jul. 17., 05:55
  Kommentek
  2
  Azért kellett az 1,5 milliárdos szúnyogmutyi, mert a kormány júniusban jött rá, hogy enyhe tél volt
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot

  A felcsúti polgármester olyan cégeket előz meg simán egy kertészeti tenderen, amelyek profi kertépítők. Érdekes, hogy 2012-ben a Felcsúthoz közeli arborétum épp 200 milliós állami támogatást kapott.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 15., 06:07
  Kommentek
  8
  Mészáros Lőrinc most az Alcsúti Arborétumban talált 200 millió forintot
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész

  A gazdasági-politikai körök vadászszeánszai sokakat izgatnak. Mi minden dőlhet el egy ilyen eseményen? Cikkünk írása során számtalanszor hallottuk: nem kell ezt az időtöltést túlmisztifikálni. De mennyire segíti az objektív kép kialakítását a transzparencia hiánya?

  Szerző
  Grünczeisz Kata
  Posztolva
  2014/25. (06. 19.)
  Kommentek
  0
  Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  „Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban

  Süket fülekre találnak a Jobbik vidéki tagságának panaszai – állítja több csongrádi jobbikos, akik a szegedi elnök távozását követelik Vona Gábortól. Úgy tudjuk, a megyei jobbikosok jó része már otthagyta a pártot.

  Szerző
  Szlavkovits Rita
  Posztolva
  2014. jul. 09., 06:07
  Kommentek
  7
  „Elég a pártállami módszerekből” – Szakad a Jobbik Csongrádban
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma
 • Kis-Magyarország

  Haláleset miatt nyomoznak a békési káoszdoktor portáján

  A Békés megyében orvosi ügyeletet ellátó Sani-Med Kft.-ről szóló cikkünk után olvasói levelek garmadáját kaptuk. Kiakadt betegek, alkalmazottak és egy polgármester is írt. Noha a beszámolók alapján a cég szolgálati színvonala kritikán aluli, a cég pénzügyileg egyre sikeresebb.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014. jul. 08., 05:55
  Kommentek
  1
  Haláleset miatt nyomoznak a békési káoszdoktor portáján
  Facebook megosztások száma
  Twitter megosztások száma

Legfrissebb Narancs

Lesz-e visszacsapás?
A maláj gép lelövése
Szabadság tér
Harc a Nyugat ellen
Centrál Színház
Hogyan privatizálták?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Végül köszönöm személyes jókívánságait, amit ezúton viszonzok anyaként, kulturális és oktatási bizottsági elnökként és Magyarország második legerősebb pártja, a Jobbik országgyűlési képviselőjeként.
Dúró Dóra levele Pozsgai Zsoltnak, Magyar Hírlap még több Szüret...