Kénytelen volt kiadni a jegyző, mennyi pénzért foglalkoztatták vissza a jogerősen elítélt polgármestert

Kis-Magyarország

Tát Margit, Méhkerék büntetett előéletű fideszes vezetője akkor is kapott pozíciót az önkormányzattól, amikor nem tölthette be a polgármesterséget. Azóta újraválasztották. Lapunk kiderítette, mennyit fizettek neki, amíg hivatalosan nem lehetett településvezető.

„Méhkerék Község Önkormányzatához május 19. napján a jegyzo [at] mehkerek [dot] hu elektronikus címre érkezett, »Közérdekű adatigénylés Tát Margit megbízási szerződéséről« tárgyú megkeresésére csatoltan megküldöm nevezett megbízási szerződését amelyben a megbízottra vonatkozó személyes adatok anonimizálásra kerültek. Továbbá tájékoztatom, hogy a megbízási díjra vonatkozó adatot nem áll módomban kiadni, az Info tv. 26. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezés alapján. A munkaviszonyban, valamint megbízási viszonyban állók esetén az adatigénylés teljesítése akkor lehetséges, ha az érintett a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személynek minősül.” Ezt a szövegű választ küldte lapunknak Major Ágnes méhkeréki jegyző még június 3-án, miután közérdekű adatigényléssel szerettük volna megtudni, mennyiért foglalkoztatja vissza a település megbízott vezetője, Goron Zsolt ügyvezető alpolgármester volt főnökét, Tát Margitot. A jegyző ezzel voltaképp egy jogszabályhelyre hivatkozva megtagadta az adatközlést.

Mint arról lapunk számos alkalommal beszámolt, a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletében jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki és jogerősen elítélte Tát Margitot egy 31 milliós EU-program elcsalásáért. Felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott. Mivel a másodfokon eljáró bíróság méltatlannak tartotta arra, hogy mentesítse a büntetett előélet joghátrányai alól, így felfüggesztett szabadságvesztése végéig, 2024 februárjáig büntetett előéletűnek számít. Egy jogszabályi hiátus miatt azonban újraindulhatott a polgármesteri címért, és a június 19-én tartott időközi polgármester-választáson választáson ismét megválasztották. Ezt megelőzően az önkormányzat településfejlesztési koordinátorként visszafoglalkoztatta.

Nem fogadtuk el Major Ágnes jegyző állásfoglalását, mert közpénzről és közfeladatról van szó, ezért cikkünk szerzője vizsgálatot kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) azért, hogy megtudhassuk: mikortól, meddig és mennyiért foglalkoztatták Tát Margitot Méhkeréken. (Ekkor nem hivatalos információnk az volt, hogy nagyságrendileg ugyanannyiért, amennyiért korábban a polgármesteri feladatokat ellátta.) 

A NAIH vizsgálata lezárult és arra kötelezte Major Ágnes méhkeréki jegyzőt, hogy a szerződés havi megbízási díjáról szóló adatot is közölje velünk, azaz hozzá nyilvánosságra.

A határozott, öt hónapra – 2022. március 1-től július 31-ig – kötött szerződés szerint munkájáért  havonta bruttó 750 ezer forint jár Tát Margitnak. Azaz összesen 3 millió 750 ezer forint.

A méhkeréki önkormányzatnál folyó településfejlesztéssel, a Magyar Falu Program pályázataival, a TOP és TOP Plusz felhívásokkal és egyéb fejlesztések koordinálásával bízták meg Tátot, és még valami mással is – derült ki a dokumentumból. Feladatai közé tartozott „a településfejlesztés elismerése érdekében szakmai díjak, egyéb elismerések, díjak, versenyek, kiírások felkutatása és ehhez kapcsolódóan javaslatok elkészítése, amelyek tovább öregbíthetik Méhkerék jó hírét.” 

„Ugyanakkor – áll Major Ágnes méhkeréki jegyző szerzőnknek írt levelében – a Hatóság (NAIH – a szerk.) felhívta a figyelmet arra is, hogy „az adatigénylés teljesítését követően az adat törvényi előírásnak megfelelő terjesztéséért az adatigénylőt terheli a későbbiekben a felelősség, amely tényre az adatigénylő figyelmét az adatkezelőnek fel kell hívnia.” Majd még hozzátette, „a közérdekből nyilvános személyes adatok a célhoz kötött adatkezelés elvének tiszteletben tartásával terjeszthetőek”. Ez akár úgy is értelmezhető, s alighanem ezt akarta sugalmazni a jegyző, hogy hiába adott vele szemben nekünk igazat a NAIH, és hiába kötelezte őt a megbízási szerződés összegének nyilvánosságra hozatalára, ez részünkről mégsem lenne tanácsos. 

 
Goron Zsolt és Tát Margit. Visszavette a polgármesterséget
Forrás: Tát Margit Facebook

Az ügyben megkerestük a Társaság a Szabadságjogért (TASZ) jogvédő szervezetet. A TASZ szerint nem is kérdés, hogy ebben a konkrét esetben a közérdek és a nyilvánossághoz fűződő érdek erősebb és felülírja a személyes adatok védelmét. „Sehogy máshogy nem deríthető ki, hogy mekkora összegű megbízási díjat fizetett közpénzből a hivatal a volt polgármesternek, minthogy annak bárki, akár egy újságíró egy NAIH vizsgálatot kezdeményezve utánajár és azt nyilvánosságra hozza” – közölték. Hozzátették, az az adat, amelyik közérdekből nyilvános, terjeszthető. Ilyen formán pedig ebben az esetben a személyes adatok, a célhoz kötött adatkezelés elvének tiszteletben tartása, amelyre Major Ágnes jegyző hivatkozott, valójában alaptörvény-ellenes. Mindez pedig egy esetleges jogi eljárásban jól védhető álláspont.  

Van még egy furcsasága a megbízási szerződésnek és annak, hogy az időközi választáson újraindult és nyert Tát Margit. Mint említettük, az időközi polgármester-választást június 19-én rendezték Méhkeréken. Ezt követően június 27-én kezdte meg a munkáját a régi-új polgármester.

Ám megbízási szerződése ezt követően még több mint egy hónapig még élt. Azaz júliusban egyszerre volt polgármester és településfejlesztési koordinációval megbízott személy Tát Margit.

Ha ez így volt – és ezzel ellentétes információ vagy adat nem merült fel –, akkor településvezetői tiszteletdíját éppúgy meg kellett kapnia, mint a megbízási szerződés ellenértékét. Amennyiben így történt, akkor bruttó keresete elérte a 1,5 millió forintot. Arról nem beszélve, hogy a Gyulai Törvényszék 2022. február 8-i jogerős ítélete és annak rendelkező része azonnal hatályba lépett, így a mandátumvesztés ekkortól érvényes, mint ezt annak idején a bíróság érdeklődésünkre megerősítette. Ám Tát még megszavazva az idei költségvetést, és csak február végén köszönt le posztjáról. Vagyis februári fizetését március elején megkapta, majd rögtön, március elsejével az alpolgármester megbízta a havi 750 ezer forintos munkával – öt hónapon keresztül.

(Címlapképünkön: Goron Zsolt és Tát Margit. Forrás: Tát Margit Facebook) 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk