Kettős mérce a VIP-páholyban: nem engedik az ellenzékieket Orbán közelébe

  • Magyar Krisztián
  • 2016. december 6.

Kis-Magyarország

Legalábbis ezt állítja egy székesfehérvári képviselő, aki szerint pártállás alapján szelektálja a városvezetés, hogy a Videoton meccsein a VIP-részlegbe kik kapnak belépőt.

A székesfehérvári Videoton FC élvonalbeli focicsapatot évi 120 millió forinttal támogatja a város. Az Orbán Viktorral kiváló kapcsolatot ápoló Garancsi István klubja egyebek közt ezért is biztosít már évek óta egy külön részt az önkormányzatnak az éppen hazai terepnek minősülő stadion VIP-páholyába.

A székesfehérvári VIP-páholy

A székesfehérvári VIP-páholy

Fotó: MTI

 

A nagyjából 25-30 székből álló mini nézőtér néhány méterre volt onnan, ahol Orbán Viktor és más prominens személyek kaptak helyet a Videoton otthoni mérkőzésein, innen tökéletesen lehetett látni, hogy a kormányfő kikkel veszi magát körül, kikkel beszélget. Mivel a csapat stadionját lebontották és éppen most kezdték el az új építését, a munkálatok idejére a gárda a felcsúti Pancho Arénába költözött át, de itt is hasonló a felosztás.

Székesfehérváron a hazai mérkőzések előtt az önkormányzati képviselőknek a városházáról kimegy egy körlevél, hogy az, aki ott akar lenni az adott meccsen, adja le adatait. A rendszeres jelentkezők között van Földi Judit, DK-s önkormányzati képviselő is, aki egyszer arra lett figyelmes, hogy a fontosabb meccseken rendre visszadobják a helyigényét. „Minden képviselőnek jelezték még korábban, hogy az önkormányzati VIP-páholyban van egy helye, és ha részt kíván venni a meccsen, azt előre kell jeleznie. Mivel érdekel a foci és a miniszterelnök miatt a páholyok világa is, nő létemre elég gyakran mentem volna meccsre, de sokról lemaradtam. Egy idő után feltűnt, hogy azokra nem kaptam belépőt, amelyen az elnöki páholyban ott volt Orbán Viktor és csapata” – mesélte portálunknak a helyi politikus, aki ezt követően más ellenzéki képviselőket is megkérdezett, hogy ők mit tapasztaltak, és más is hasonló cipőben járt, mint Földi.

Csak, ha nem volt ott Orbán

Kicsit több, maradhat?

Portálunk számolt be először arról, hogy a székesfehérvári önkormányzat a Strabag által vezetett konzorciumot bízta meg a Videoton új stadionjának építésével úgy, hogy a beruházáshoz hiányzott még körülbelül három milliárd forint. A 14 ezer fősre tervezett stadionra kezdetben 12,8 milliárd forintot szánt az állam, de időközben kiderült, hogy ennyiből nem tudja megépíteni az osztrák építőipari cég, így lett 16 milliárdos az összköltség. A hiányzó összeget az önkormányzat átvállalta abban a reményben, hogy majd valahogy kikönyörgik az államtól. A maradék pénzre aztán néhány napja meg is jött az ígéret, kiderült, hogy az országvédelmi alapból – ez egy biztonsági tartalék arra az esetre, ha nagyon gyengén muzsikál a gazdaság – csoportosítják át a hiányzó milliárdokat.

„Ha valami csoda folytán kaptam belépőt, azt felvehettem a polgármesteri hivatalban, de ezeken a bérleteken sokszor olyan nevek szerepeltek, akiknek nincs már közük a jelenlegi fehérvári önkormányzathoz, ilyen például egy volt fideszes képviselő, a felesége vagy két gyereke. A belépőket eddig általában akkor kaptam meg, ha kisebb csapatokkal játszott a Vidi, a nagy meccsekre esélyem sem volt kijutni” – hangsúlyozta Földi, aki szerint a városvezetés a képviselői helyeket elsősorban a fideszes helyi politikusoknak és azok rokonainak adogatták ki. Amikor közülük nem akar menni valaki, akkor jöhetnek szóba az ellenzéki képviselők, de ők is szinte csak akkor, ha a miniszterelnök látogatására és a díszkíséretére nem lehet számítani.

Földi még október közepén írásbeli kérdéseket küldött a városvezetésnek, egyebek közt egy hivatalos választ várt arra, hogy mi alapján szelektálnak a belépők kapcsán. „Félreértés ne essék, engem nem az érdekel, hogy ott ülhessek mindig a VIP-ben és örüljek annak, milyen fontos vagyok, vagy, hogy ingyen igyak és egyek, csak nem értettem, mi alapján koptatnak le” – mondta a magyarnarancs.hu-nak a képviselő. A kérdésekre hosszú hetekig nem jött válasz, de közben Cser-Palkovics András polgármester behívatta magához a helyi politikust, a beszélgetésen az önkormányzati VIP-részleg ügye volt a téma. „A polgármester egy percig sem tagadta, hogy nincs rendjén ez az eljárás, és azt ígérte, hogy majd a jövőben változtatnak” – mesélte Földi, aki időközben megkapta azt listát, amelyen az önkormányzati páholyba kiadott bérletesek szerepelnek.

Földi Judit

Földi Judit

Fotó: MTI

 

Egy független, de a jobboldalhoz közel álló kivételével csak fideszes városvezetők, az ő barátaik és rokonaik, illetve volt kormánypárti politikusok szerepelnek a bérletesek között, érdekes mód pont 21 név, épp annyi, ahány fős a székesfehérvári képviselő-testület. Földi szerint ezzel elsősorban az a gond, hogy „úgy tesznek, mintha mindenki egyenlő mércével bírna, de ha kell a haveroknak a belépő, vagy ha a vezér a fehérvári VIP-be látogat, már eltakarítják mellőle az egyesek szerint oda nem való elemeket”.

Szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat részéről ki és mi alapján dönti el, hogy kinek adnak, és kinek nem adnak belépőt a Videoton mérkőzéseire, de a november 22-én feltett kérdéseinkre a polgármesteri hivataltól a mai napig nem jött válasz.

Orbán és Tiborcz együtt járnak meccsre

Mint ismert, Orbán Viktor nagyon szeret focimeccsre járni, szinte minden hétvégén megfordult Székesfehérváron vagy az általa alapított Puskás Akadémia meccsein, így pedig, hogy a Vidi ideiglenesen Felcsútra költözött, már utaznia sem kell annyit, csak átsétál a stadion szomszédságában található házából. A VIP-páholyokban nincs egyedül, sokszor látni a környezetében vezető politikusokat és üzletembereket, de az édesapja, Orbán Győző is rendre megfordul a meccseken. Gazdasági körökben már régi pletyka, hogy, aki a miniszterelnök közelébe akar férkőzni, az elsősorban támogassa a focit, például a felcsúti labdarúgást, és szerezzen egy jegyet a megfelelő páholyba. A VIP-részlegekben Orbán sokszor meglepően közvetlen, kimegy a közös terekre is, főleg Felcsúton mozog otthonosan, ahol már mi is láttuk néhány méterről, ahogy többek között vejével, Tiborcz Istvánnal nézett egy nyári végi edzőmeccset, a Videoton és Mészáros Lőrinc horvát csapata, az NK Osijek összecsapását.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.