Kihasználható nép, agresszív társadalom – Keményen odaszólt Orbánéknak a röszkei plébános

szerző
narancs. hu
publikálva
2017. ápr. 18., 08:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A menekültpolitika kapcsán emelte fel szavát Liszkai Tamás.

Szombaton tüntetést tartottak Röszkén a menekülteket segítő MigSzol szervezésében, ezen az eseményen pedig a helyi plébános is felszólalt. Liszkai Tamás beszédét a Szemlélek nevű blog forradalminak nevezte, ami – hamarosan látni fogjuk – tulajdonképpen nem is túlzás, ismerve a hazai egyház viszonyait.

false

 

Fotó: szemlelek.blog.hu

Röszkén ugyanis az történt, hogy egy pap alig burkoltan kritizálta a magyar kormány politikáját, és hívott fel a menekültekkel való szolidaritásra. Ami a legkevésbé sem megszokott.

Liszkai szerint ugyanis „ma is elgondolkodtató a Názáreti Jézus perének tanulsága: nem volt ellene valódi vád, még a helytartó is megkérdezte, hogy valójában mi rosszat tett. Hogy mégis el lehessen ítélni, ahhoz ellenséget kellett láttatni benne. Politikailag is értelmezhető ellenségképet kreáltak, hogy a tömeg gyűlölje és halálát akarja.”

Értik, ugye?

A plébános ezt követően önkritikára buzdította a magyar nép tagjait. „Ha egy társadalom lemond jogainak forrásáról, a jogok gyakorlására való önnevelésről, a politika feletti kontrollról, akkor kihasználhatóvá válik olyan döntésekhez, amik hátterét nem látja, olyanok ellen, akiket nem is ismer” – mondta a magyar határon tapasztalható állapotokat jól ismerő pap.

No comment…

Liszkai végül így zárta sorait: „Végtelenül könnyű és kényelmes lenne, ha a menekültek nem lennének itt. De itt vannak – közölte a lelkipásztor, majd így folytatta: – A politikai vezetés talán csak jóhiszeműen segíteni akar a társadalomnak, hogy ne foglalkozzon azzal, ami kényelmetlen, kellemetlen lehet a számára. Csak ennek az az ára, hogy a társadalom egyre kevésbé akar felelősséget vállalni azért is, ami az ő kötelessége lenne. Az ilyen társadalom egyre indulatosabb, előítéletesebb és agresszívebb lesz” – figyelmeztetett Liszkai Tamás. Hozzátette: „A migránskérdésben is józanságra és bölcsességre van szükség. Az a társadalom, amely ennek a felelősségét teljes egészében a politikára ruházza, maga felett mond ítéletet.”

(A blog posztját a 444.hu szemlézte először.)

szerző
narancs. hu
publikálva
2017. ápr. 18., 08:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2017. április 18., kedd 09:36
  Ma a magyar keresztény és keresztyén egyházak papságának döntő része a szélsőjobboldali maradiság mentén, az államrezon fenntartásában érdekelten beszél és cselekszik. Ez persze nem meglepő ilyen elaggott szervezetektől. Liszkai úr üdítő kivétel.
 2. 2
  Cheyenne
  2017. április 18., kedd 09:44
  Minden tiszteletem a plébánosé. De irgalmatlan baromság, amit mond teológiailag igazi agybasz mindenképpen: Az Atya azért küldte a Fiút, hogy halálával megváltsa az emberiség bűneit (most azt hagyjuk, hogy ahogy ma nyomatják, a bűnbeesés szimbolikus volt, tehát egy meg sem történt bűn miatt kellet egy újabb emberáldozat a derék Atyának, hogy az Augustinus szerint ondóval "vö: Orbán geci!" továbböröklődő bűntől megváltassunk), tehát mitán kollektíve bűnösnek lett nyílvánítva az emberiség, jött a Fiú, aki qurvára tudta, ahogy az Atya is, hogy ki kell végeztetve lennie, különben baszhatjuk a megváltást.

  Az abszurd az egészben, hogy egy olyan vallás képviselője tiltakozik a kollektív bűnösség ellen, mely vallás központi eleme a kollektív bűnösség elvére épül.
 3. 3
  tiszapolgári
  2017. április 18., kedd 12:38
  rworse: Ez persze nem meglepő ilyen elaggott szervezetektől.

  Gyorsan tegyük hozzá, hogy az egyházfő, Ferenc pápa, rég nem látott derűt és nyitottságot hozott magával a távoli Buenos Airesből, ami szerintem a papság légszomjtól szenvedő, fiatalabb nemzedékeire is nagyon jó hatással van.
  És azt is tegyük hozzá, hogy ebben a térségben nem kevés bátorságra van szükség ahhoz, hogy a röszkei pap, a Habony iránt videoblogban érdeklődő Cseh Péter Mihály vagy Lukácsi Katalin KDNP-politikus ne tegyen lakatot a szájára. Hátha ragadós lesz a példájuk!
 4. 4
  KassaiSonka
  2017. április 18., kedd 14:05
  Sajnos téves. A bibliai leírás szerint nem az emberek önmagában felfogott összessége lett az Úr által elmarasztalva egy konkrét kollektívumként egy konkrét közösségi bűnben, hanem az egyedi ember egyéni bűnei okán, amiben az csak egy eljárási szempont, hogy ezekben az egyéni bűnökben a történet szerint az emberek akkori többsége szinte hiánytalanul elmarasztalható volt.

  A kollektív bűnösség törvényi megfogalmazása nem ezen a jogelven alapul, hanem azon, hogy valaki csak azért bűnös valamiben, mert valamilyen közösséghez tartozik, vagy oda tartozónak nyilvánítják.

  Továbbmenve plébános uram ezeknek az elvetemült és mindenre elszánt gazembereknek a számára mindenesetre egy elég gusztustalan felmentést fogalmazott meg, ami sajnos úgy, ahogy van egy komplett valótlanság, miként azt mindannyian tudjuk.

  A kormányzati gazembereket ugyanis kizárólag az előre elgondolt, szándékoltan aljas politikai számítás vezette, amikor rávezették az ártatlanokra a hozzájuk hasonlóan aljasul gondolkodó szavazóik gyűlöletét.

  A meggondolkodtató az, hogy plébános uram mindezzel nyilvánvalóan maga is tisztában van, mégis ilyen olcsó felmentést fogalmaz meg ezeknek a förtelmes bűnözőknek a számára.

 5. 5
  rworse
  2017. április 18., kedd 14:56
  tiszapolgári

  Ferenc pápa vagy a katolikus egyház (sokadik) megújulását indítja el vagy eléri, hogy formabontó módon leváltsák - esetleg kevésbé formabontó módon megmérgezzék. :)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...