Kihozta a börtönből a korábbi fideszes polgármestert a másodfokú ítélet

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. június 8.

Kis-Magyarország

Négy és fél évet kapott ősszel Madácsi Imre, most mégis szabadon hagyhatta el a bíróság épületét.

A múlt év szeptemberében tartóztatták le a kislétai polgármestert, akit saját hivatalából állított elő a rendőrség. Madácsi Imréért azért mentek el a rendőrök, mert a polgármester több tárgyalásról is távol maradt, amiben elsőrendű vádlottként volt érintett, és az idézések ellenére sem jelent meg a bíróságon, végül körözést adtak ki ellene. Madácsi 2010-ben és 2014-ben is a Fidesz színeiben lett polgármester.

Madácsi Imre

Madácsi Imre

Fotó: nol.hu

Szeptember végén aztán a Fővárosi Törvényszék folytatólagosan elkövetett csalás és számvitel rendjének megsértése miatt, nem jogerősen 4 és fél év börtönre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a kislétai polgármestert. Madácsi Imre ügyeiről, cégeiről részletesen írtunk, ahogy arról is, hogy az elsőfokú ítélet után a börtönben is polgármester maradt, majd méltatlanná mondták ki a megyei kormányhivatalban, ezért új polgármester-választást tartottak nemrég a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban. (A méltatlanságot Madácsi egy másik ügyében mondták ki, ti. a korábbi fideszes politikust 2016 tavaszán időközin úgy választották újra polgármesternek, hogy jogerős ítélet – egy felfüggesztett börtönbüntetés – volt ellene érvényben. Azaz nem lehetett volna polgármester, hiszen az önkormányzati törvény kimondja: aki ellen jogerős, büntetőügyben született ítélet van életben, nem választható településvezetőnek.)

Az elsőfokú ítélet ellen Madácsi fellebbezett. A május 29-ei másodfokú tárgyalás után ma délután a Debreceni Ítélőtáblán határozatot hirdettek, amelynek értelmében Madácsi 4,5 éves börtönbüntetését és a közügyektől 5 évre való eltiltását hatályon kívül helyezték, helyette pénzbüntetést róttak ki a korábbi polgármesterre – tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t a Debreceni Ítélőtábla (DI). Megváltoztatták „az elsőfokú bíróság ítéletét. I. r. vádlottat érintően az ítélőtábla a folytatólagosan elkövetett csalás bűntette vonatkozásában, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette. A vádlott börtönbüntetését 1 000 000Ft pénzbüntetésre enyhítette, a közügyektől eltiltás büntetést pedig mellőzte. Egyebekben helybenhagyta az első fokú ítéletet. Az ítélőtábla szerint a hatályon kívül helyezéssel érintett cselekmények esetében a büntetőeljárás megszüntetésének van helye, hiszen azokat korábban már jogerősen elbírálta a bíróság. Az I. r. vádlott esetében az elsőfokú ítélet részbeni hatályon kívül helyezése megnyitotta a harmadfokú eljárás lehetőségét. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be I. r. vádlott terhére. Az ügy a Kúrián folytatódik” – olvasható a DI közleményében.

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2016 szeptemberében Madácsi mellett O. Zs. másodrendű vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és bűnsegédként elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntette miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. K. L.-né harmadrendű vádlottat 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú bíróság szerint a vádlottak csökkent munkaképességű dolgozóik után a központi költségvetésből jogosulatlanul igényeltek és jutottak támogatáshoz. A bizonyítási eljárás során „nagyszámú tanú állt a bíróság rendelkezésére”, akik elmondták, hogy kaptak munkát az elsőrendű vádlottól, de az okiratokon szereplő összegeknél általában kevesebbet fizettek nekik a munkájukért. Az ügyben a szakértő megállapította, hogy a vádbeli cégek a számviteli szabályok megsértésével működtek: nem feleltek meg a kedvezmények igényléséhez kapcsolódó valamennyi jogszabálynak, így nem voltak jogosultak a támogatásokra.

Madácsi további zűrös ügyei

A Magyar Narancsban korábban Madácsi Imre több eddig nem ismert, ám aggályos ügyét tártuk fel. Íme ezekről egy gyors összefoglaló:

– Egyik cége, a Léta Corn szerepelt a NAV legnagyobb adósai listáján: 171 millió forint tartozással.

– Madácsi Imrét pár éve jogerősen 300 ezer forintra büntették testi sértés kísérlete miatt.

– Madácsinak volt egy sor bedőlt cége: ezek közül jó néhányat ukránoknak adott el, szinte bizonyosan strómanoknak. Így szabadult meg az adósságoktól.

– Volt egy alapítványa is Madácsinak, ez a Csillagfény. Ennek az alapítványnak a fenntartásában működött egy sor olyan iskola a környéken, ahol a NAV nyomozói fantomdiákokat találtak, akiket csak azért találtak ki, hogy nagyobb támogatáshoz juthassanak. Több mint 30 millió forint elcsalt állami támogatásról van szó.

– Madácsi Imre a Paprikakert TÉSZ-ben a Fidesz országgyűlési képviselője, Simonka György üzlettársa volt. Érdeklődtünk Simonka Györgynél Madácsi Imréről, ő azonban nem reagált megkeresésünkre.

Figyelmébe ajánljuk