Kiszámoltuk, hogy mennyi önkormányzati pénzt kapott ingatlanjaiért a fideszes képviselő bő hat év alatt

  • narancs.hu
  • 2015. január 16.

Kis-Magyarország

Számításaink szerint több mint bruttó 80 millió forint bérleti díj jutott az egri képviselő cégéhez az önkormányzati cégtől. Eközben Orosz Lászlóné végig az egri testületben ült.

Épp egy hete számoltunk be arról, hogy Orosz Lászlóné cégének (Szépasszonyvölgy Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) és az egri önkormányzatnak (egész pontosan annak egyik cégének) milyen gyümölcsöző kapcsolata volt az elmúlt csaknem hét évben.

A pontos részletek előtt elmondanánk, hogy ez az egész sztori csak azért érdekes, mert az említett időszakban Orosz Lászlóné végig önkormányzati képviselő volt (fideszes színekben), magyarán úgy jutott végső soron nem kevés önkormányzati pénzhez (amennyiben egy önkormányzati cég pénzét annak lehet tekinteni), hogy mindeközben benn ült az önkormányzatban.

De mennyi pénzről is beszélünk?

Korábbi cikkünkben bemutattuk Orosz Lászlóné cégének és az egri önkormányzat cégének, az Agria-Humán közös szerződéseit.

Orosz Lászlóné

Orosz Lászlóné

Fotó: eger.hu

Ezekből két típust lehet megkülönböztetni: az első 2008 áprilisától szólt, és előző cikkünkben hibásan csak 300 ezer forintos bérleti díjról számoltunk be, noha ez a duplája volt, miután az Agria-Humán havonta 300 ezer forintot fizetett egy egri üzemcsarnokért, illetve szintén nettó 300 ezret egy raktárhelyiségért Orosz Lászlóné és férje közös cégének. Ez tehát 600 ezer forint. A második szerződés 2010. január elsejétől lépett érvénybe, ebben már nettó 900 ezer forintért bérelte az önkormányzati cég az önkormányzati képviselő ingatlanjait. (Érdekes, hogy az első szerződés három évre szólt, azaz 2011 áprilisáig, ám ezt korábban módosították.)

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 600 ezer forintos szerződés 2008 áprilisától 2009 decemberéig volt érvényben: ez 21 hónapot jelent, azaz 21-szer 600 ezret, összesen 12,6 millió forint plusz áfát.

A 2010. január elsejétől élő szerződés határozatlan időtartamra szól. Ha tehát 2010 első hónapjától 2014 utolsó hónapjáig vesszük, az öt kerek évet, azaz 60 hónapot, az összesen (60-szor 900 ezer) 54 millió forint plusz áfát jelent. A kettő pedig nettó 66,6 millió forint plusz áfa, ami meghaladja a bruttó 80 millió forintot is.

Előző cikkünkben megkérdeztük az ügyletről Orosz Lászlónét, aki írásban kérte kérdéseinket, de azokra a mai napig nem válaszolt. Megkerestük Habis László polgármestert is (Fidesz–KDNP), aki azt mondta a magyarnarancs.hu-nak az eset kapcsán: bár az Agria-Humán Kft. az önkormányzat tulajdonában van, de önálló jogi személyiséggel rendelkezik, így „a működését érintő szerződéseket, jogügyleteket önálló és teljes körű képviseleti joga alapján az ügyvezető köti meg”. Felvetésünkre, miszerint az Agria-Humán más vállalkozástól is bérelhetne ingatlant, a polgármester úgy reagált: a cég maga dönti el, kivel köt szerződést, de a városban más, a szelektív hulladékok válogatásához szükséges jogszabályi előírásoknak megfelelő telephelyről ők nem tudnak.

Az Agria-Humán Kft. egyébként döntő többségében megváltozott munkaképességű embereket alkalmaz, a Szépasszonyvölgy Kft.-től bérelt üzemcsarnokban szelektíven gyűjtött, nem veszélyes hulladékok válogatását végzik.

Agria-Humán: indokolt volt ez az összeg

Első cikkünk megjelenése után reagált az Agria-Humán is. Levelében Fazekas László ügyvezető azt is megindokolja, hogy miért emelték meg a bérleti díjat 2010-ben 600 ezer forintról 900 ezer forintra. „Cégünk ügyvezetését 2008-ban még nem én láttam el. Információim szerint közfeladatunk ellátása céljából azért esett a választás ezen ingatlanra, mert Eger városában nem volt és azóta sincs másik, a jogszabályi előírásoknak megfelelő és szükséges engedélyekkel rendelkező, szelektív hulladék válogatására alkalmas ingatlan, továbbá azért, mert olyan mértékű bérleti díjban sikerült megállapodni a bérbeadóval, mely a hasonló méretű ingatlanok viszonylatában a szokásostól alacsonyabbnak számított és számít jelenleg is. A bérleti díj megemelése kapcsán a bérbeadó vállalta – teljesítette –, hogy felújítja a vízhálózatot, kiépít egy korszerű felső pályás, gázzal működő automata fűtési rendszert, valamint felújítja a villamos hálózatot.”

A cég vezetője hangsúlyozta: „álláspontunk szerint, mind a 2008-tól 2010-ig, mind a jelenleg is fizetett bérleti díj alatta van a hasonló méretű ingatlanokénak. Tény, hogy városunkban ez az egyetlen, a szükséges engedélyekkel rendelkező, a szelektív hulladék válogatására alkalmas ingatlan. A bérleti díj álláspontunk szerint kifejezetten kedvezőnek mondható cégünkre nézve.” A céggel kapcsolatban pedig megjegyezte: a társaság „az elmúlt két évtizedben komoly erőfeszítéseket tett a csökkent munkaképességű és fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásának megszervezése és bonyolítása területén. A cég folyamatosan arra törekedett, hogy az adottságaik miatt a munkaerőpiacról kiszoruló emberek mind szélesebb rétegei számára biztosítson egészségi állapotukhoz igazodó, képességeik kibontakoztatására alkalmas, értékteremtő munkát. 2014. gazdasági évben a cég átlagos létszáma 612 fő volt, melyből 540 megváltozott munkaképességű személy.”

Orosz Lászlóné és a zsidózós botrány

Eger fideszes politikusa akkor lett országosan ismert, amikor – a stop.hu-n nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint – a 2012-ben kirobbant listabotrány során egy bizottsági ülésen arra „kérte” az Egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. akkori vezetőjét, gondoskodjon arról, hogy az akkor már meghívott Székhelyi József színművész ne léphessen fel egy városi rendezvényen. Az említett bizottsági ülésen ráadásul a színművészt egy helyi önkormányzati társaság vezetője „le is zsidózta”, sőt Orosz Lászlóné – aki „felolvasóként” és „elvtársként” emlegette a szegedi teátrum korábbi igazgatóját – kijelentette: Székhelyi politikai hovatartozása miatt nem mehetett Egerbe. Az országos botrányt követően Orosz Lászlónét leváltották a kulturális bizottság éléről, de továbbra is képviselő maradhatott. Sőt – ahogy erről korábban elsőként beszámoltunk –, néhány hónappal később az egri közgyűlés költségvetési és gazdálkodási bizottságában csináltak neki egy helyet. Oroszné a 2014-es önkormányzati választásokon ismét a Fidesz–KDNP színeiben indulhatott, és meg is nyerte a körzetét. Jelenleg képviselő, valamint a városgazdálkodási bizottság elnöke.

Figyelmébe ajánljuk