Kussoljon az újságíró! – Körlevélben írták meg Mészáros lapjainál, hogy vigyázzanak, mit posztolnak ki

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 21., 16:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kibeszélőket próbálja fegyelmezni a Mediaworks. Mutatjuk a levelet!

A magyarnarancs.hu birtokába jutott az a körlevél, amelyet a napokban a Mediaworks vezetése írt az alkalmazottaknak arról, hogy jobban teszik, ha figyelnek arra, mit posztolnak a közösségi oldalakra. Az alig félreérthető dokumentum (amelyet a szervezetihirek@mediaworks.hu-ról küldtek szét) teljes terjedelemben így néz ki:

„Tisztelt Kollégák! Felhívjuk munkavállalóink figyelmét a Társaság tevékenységével, szervezetével, termékeivel kapcsolatban fennálló titoktartási kötelezettség betartására, illetőleg a nyilvános fórumokon történő véleménynyilvánítás határaira, kifejezetten hangsúlyozva a közösségi médiafelületeken (Facebook, Twitter, Instagram stb.) történő megnyilvánulásokat. A Társaság jó hírnevét és gazdasági érdekeit sértő kijelentések közösségi portálokon történő megjelentetését a munkavállaló jóhiszemű együttműködési kötelezettségének megszegéseként értékeljük. Mediaworks Hungary Zrt.”

A Mediaworks ma már Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, aki már tavaly októberben is azt nyilatkozta a HírTv-nek a Népszabadság megvásárlását firtató kérdéseire – ekkor hivatalosan még sehol nem volt a felcsúti polgármester –, hogy „semmi sem elképzelhetetlen”. Hogy ez a felcsúti milliárdos esetében mennyire így van, azt az is bizonyítja, hogy az érdekeltségébe tartozó Opimus Group Nyrt.-n keresztül közel kétszáz lap kiadása is hozzá került. A Nógrád Megyei Hírlapot is kiadó vállalkozás hetekkel ezelőtti megvétele után az Opimus médiaportfóliójához már 13 megyei napilap tartozik, amely a vidéken élők számára máig az egyik legfontosabb hírforrást jelenti.

A tulajdonos

A tulajdonos

Fotó: MTI

Miután a Pannon Lapok Társasága Kft.-t és a Mediaworks Hungary Zrt.-t is megvették Mészárosék, tavaly decemberben kirúgták a főszerkesztők többségét, és számos olyan munkatárstól is megváltak, akikről úgy vélték, hogy nem mindenben fogják követni az új, a kormányhoz és a helyi Fideszhez sokkal lojálisabb vonalat. Nem sokkal később a meghekkelt Orbán-interjú miatt is történtek személycserék, távozott a Fejér és Veszprém megyei napilap főszerkesztője, valamint több, alacsonyabb beosztású alkalmazott is, és kisebb tisztogatások az elmúlt fél évben is történtek a megyei lapok szerkesztőségeiben. Több olyan esetről tudunk, amikor az újságírók elbocsátásában szerepet játszott az is, hogy a közösségi portálokon kemény hangú megjegyzéseket tettek közzé a helyi vagy országos Fideszt elmarasztalva, netán a szerkesztőség irányváltása kapcsán. De a vezetőség azt is nehezen viselte információink szerint, hogy a tulajdonosváltás utáni átrendeződésekkel kapcsolatban név nélkül sok újságíró nyilatkozott az országos lapoknak az új felállásról és munkarendről. (Mi is írtunk egy riportot a kormánypárti térfoglalásról, és arról, milyen okok vezettek addig, hogy a megyei sajtó mára nem a helyi hatalom kontrollja, hanem a barátja lett.)

Az Opten céginformációs rendszere szerint a Mediaworks Hungary Zrt.-nek közel hétszáz alkalmazottja van, vagyis ennyien vélhetően megkapták a fent közölt e-mailt, miszerint csak semmi nyilvános kritizálás, csípős megjegyzés, mert abból könnyen problémájuk adódhat. Talán nem kell elmagyarázni az elmúlt hónapok után a dolgozóknak, hogy ez pontosan mit jelent.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 21., 16:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 Világos
  Világos
  2017. július 22., szombat 11:11
  A jo szolga körlevél nélkül is tudja a dolgát. Az országgyülési képviselő naponta szerepeljen,
  /fényképpel/ , az ellenzéket lejáratni, kormányhirdetés, kormánydicséret, Vivien ásványviz
  reklám /Király Gáor ajánlásával/ ezeket lassan be lehet keretezni.
  Szabadság van az apróhirdetésekben, talán?
 2. 1 rworse
  rworse
  2017. július 21., péntek 19:52
  Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...