Korrupcióinfó: Plagizált kamutanulmányokért fizetett sok milliót egy vidéki egyetem

  • Magyar Krisztián
  • 2016. április 7.

Kis-Magyarország

Hadházy Ákos szerint a Szent István Egyetemen összeollózott kamutanulmányokra ment el a pénz úgy, hogy olyan cégeket bíztak meg, melyeknek alig volt közük a tudományos élethez.

A LMP antikorrupciós szóvivője újabb, a felsőoktatásban zajló visszaélésekre hívta fel a figyelmet csütörtöki korrupcióinfóján. Hadházy Ákos előadta, hogy az uniós programok közül ötmilliárd forintot osztottak szét a Tudás-Park – A növekedési zónák tudástranszfer tevékenységének támogatása a felsőoktatási intézmények bevonásával c. projekten belül, összesen hárommilliárd jutott több felsőoktatási intézményhez az Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén c. pályázati felhívásból, míg 850 millió A társadalmi innováció, valamint a társadalom- és gazdaságtudományi kutatási hálózatok együttműködésének erősítése c. alapból.

Részben ezekből és más forrásokból a Szent István Egyetem Békés megyében működő Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karára  tavaly 1,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrás került, amely dr. Tőzsér János rektor szerint „tovább erősíti Békés megye gazdasági életét” és növeli a versenyképességet. Az LMP antikorrupciós szóvivője szerint azonban az elnyert pénzből szinte semmi sem került a térség gazdasági szereplőihez, s sok esetben érdemi gazdaságfejlesztésről sem beszélhetünk. Hadházy szerint az összes támogatás közel negyven százalékát az egyetem alkalmazottainak bérkiegészítésére költötték, illetve 500 millió forintnál is többet fordítottak arra, hogy külsős cégeket bízzanak meg tanulmányírással. „Mindez több mint furcsa egy olyan intézmény esetében, ahol jelentős tudásbázis halmozódott fel. Minden bizonnyal azért szervezik ki ezeket a feladatokat, hogy a baráti cégeket jól ki lehessen tömni pénzzel” – hangsúlyozta az LMP-s politikus, aki megjegyezte: számításai alapján a fentebb említett 1,5 milliárd forint csupán négy százalékát fordították befektetésre és beszerzésre, és mindössze egy százaléka landolt Békés megyei vállalkozásoknál.

Az egyetem békési karán futó projekteknél a legnagyobb probléma a kiszervezett tanulmányokkal van, Hadházy szerint ezek egy része egyértelmű plágium, miközben sokszor túlárazott megbízásokról van szó, amelyek nagyon csekély tudományos eredményt tudnak felmutatni. A kifogásolt tanulmányok közül az LMP-s politikus kiemelte a Tudás-Park pályázat során elkészített Tudásmenedzsment stratégiát, amely szerinte mintegy kilencven százalékban plágium. A több mint 300 oldalas dokumentumot egy balatonfüredi cég állította össze 22,67 millió forintért. A valóban elsősorban ingatlanforgalmazással foglalkozó, egyszemélyes vállalkozással tavaly október 9-én kötött szerződést az egyetem, amely november 20-án már meg is kapta a teljesítésigazolást és a kész művet. Hadházy állítása szerint az átemelt, jelöletlen források között találni doktori disszertációkat, folyóiratokban megjelent és más egyetemeken készült tanulmányokat vagy éppen KSH-s összefoglalókat. Ezekből egyet sem hivatkoztak le lábjegyzetben, és többségük az irodalomjegyzékben sem volt megtalálható.

Egy másik plagizált tanulmányt is átnézett és elemzett Hadházy Ákos. A szintén uniós forrásból finanszírozott Kutatócsoportok együttműködési és szolgáltatásfejlesztési koncepciója c. anyag közel fele lehet idézés nélküli átvétel. Itt nem hogy lábjegyzet, de még irodalomjegyzék sincs. A feladattal megbízott Közép-Európai Ifjú Vállalkozókat Segítő Nonprofit Kft. a 2014-es év végéig szinte semmilyen bevétellel nem rendelkezett, főtevékenysége „üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás”. A 37 oldalas, láthatóan összevágott tanulmány 7,6 millió, vagyis oldalanként 205 ezer forintjába került a Szent István Egyetemnek. A korrupcióinfón több más gyanús közbeszerzést is megemlített az LMP-s politikus: a felállás ezeknél is az volt, hogy túlárazott, a kutatási témához látszólag szinte sehogyan sem kapcsolható cégekkel kötöttek szerződést olyan témákra, amelyekről nehéz elképzelni, hogy érdemi eredményekkel járultak hozzá a projektekhez vagy éppen a környék gazdaságfejlesztéséhez. Az LMP-s politikus ezen túl azt is állította, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkár, Palkovics László is tudhat azokról a visszaélésekről és kamuprogramokról, amelyeket egyes főiskolákon és egyetemeken EU-s pénzekből finanszíroznak.

Megkerestük a Szent István Egyetemet, és egyebek közt rákérdeztünk arra, hogy milyennek ítélik meg az ingatlanforgalmazó cég által készített tudásmenedzsment-stratégiát, mire hasznosították, és van-e tudomásuk arról, hogy annak egy jelentős része plágium lehet. Napokkal ezelőtt azt ígérték, hogy hamarosan reagálnak. A válaszok még nem érkeztek mg, mihelyst megkapjuk, közöljük az egyetem álláspontját.

Reagált az egyetem

A Szent István Egyetem sajtóközleményben reagált Hadházy Ákos felvetéseire. Ebben egyebek közt azt írják, hogy szerintük az LMP-s politikus információi valótlanok, ellenőrizetlen és nem hiteles forrásból származnak, valamint rontják a felsőoktatási intézmény hitelét és hírnevét.

Az intézménynél állítják: a projektekkel kapcsolatban Hadházy Ákos anélkül nyilatkozott, hogy az egyetemet megkereste volna, állítása szerint „belső embertől” kapott információkból merítkezett. Álláspontjuk szerint az antikorrupciós szóvivő olyan információkat osztott meg a közvéleménnyel, amelyek valóságtartalmáról nem bizonyosodott meg, rossz színben tüntetve fel a projekt valós és értékes eredményeit, majd jelzik: a politikus két olyan „kiszivárogtatott” dokumentumra hivatkozva fogalmaz meg állításokat, amelyek közül az egyik csupán munkaanyag, mint címlapjából is egyértelműen kitűnik, a másik pedig nem tanulmány, hanem annak csak egy koncepciója.

Hadházy Ákos nem a projektek eredményeként létrejött záródokumentációt tárta a nyilvánosság elé, hanem egy munkaanyagot és koncepciót, amellyel nemcsak az egyetemnek és konzorciumi partnereinek okozott kárt, hanem veszélyeztetheti a projektek révén meghatározott szakmai stratégiai célok és irányok elérését Békés megyében – szögezi le a Szent István Egyetem sajtóközleménye, amelyben azt is megjegyzik, hogy vizsgálják a „jogi lépések megtételének lehetőségét intézményünk jó hírnevének megőrzése érdekében”.

Figyelmébe ajánljuk

Kormányinfó: Magyar Péternek új korszaka van

  • narancs.hu

Gulyás Gergely szerint háborúra készül a NATO, hozzánk viszont jön a kínai elnök. Az üzemanyag árait nem fagyasztják be, csak árcsökkentésre vennék rá a kereskedőket. Az nem derült ki, hogyan.

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.